By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: İstanbul’dan Göç Edilen İlk 5 Şehir Arasında Kocaeli, Ankara, Tekirdağ, İzmir ve Bursa var
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Sektörden > İstanbul’dan Göç Edilen İlk 5 Şehir Arasında Kocaeli, Ankara, Tekirdağ, İzmir ve Bursa var
Sektörden

İstanbul’dan Göç Edilen İlk 5 Şehir Arasında Kocaeli, Ankara, Tekirdağ, İzmir ve Bursa var

Emlak Manşet
Son güncelleme: 3 Ocak 2024 11:16
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

Göç hareketliliğinin ikiye ayrıldığını belirten EVA Gayrimenkul Değerleme’den Yasemin Zaimoğlu, “Ülke içerisinde yapılan hareketlilik iç göç, bir ülkeden başka bir ülkeye yapılan ise dış göç olarak adlandırılıyor. İç göç ve dış göç kavramlarının dışında son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz tersine göç kavramı da bulunmaktadır. Tersine göç, ekonomik, siyasal ve sosyal sebeplerle yapılmış olan göç hareketinin yön değiştirmesidir. İstanbul, en çok göç alan illerin başında geliyor üstelik en çok göç veren illerin de başında.” dedi.

İstanbul’dan Göç Edilen İlk 10 Şehir

Pandemi ile birlikte göç hareketliliğinin arttığını da sözlerine ekleyen Zaimoğlu, “Son yıllarında İstanbul’dan göç edilen ilk 10 şehir sıralamasına baktığımızda son dört yılda dikkati çeken nokta Kocaeli’nin ilk sırada yer aldığı ve temelde Ankara, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Sakarya ve Antalya’nın dört yıldır da listede olduğu. İstanbul her sene daha fazla göç veriyor. Bu sıralamalarda sanayileşmenin fazla olduğu dolayısıyla da iş imkanlarının çok olduğu illerin yer aldığını ve İstanbul’a kıyasla konut satış ve kira fiyatlarının daha uygun olan illerin olduğu gözlemlenebilmekte. Bu verilere bakarak önümüzdeki senelerde de Kocaeli, Tekirdağ, Ankara, İzmir, Bursa, Sakarya ve Antalya’nın listede varlığını sürdüreceğine hatta son iki yıldır listede yerini alan Balıkesir’inde Antalya ve Muğla’yı geçmeye devam ederek listede yerini koruyacağı düşünülmektedir.

Toplamda rakamları analiz ettiğimizde İstanbul’un verdiği göçün aldığı göçten son üç yıldır fazla olduğunu görebiliyoruz. Bu veriler İstanbul’ dan Anadolu’ya son üç yıldır dönüşün başladığını, ilerleyen yıllarda da bu göç hareketinin devam edeceğini ancak yine de İstanbul’dan yapılan göçün şehrin ekonomik yükünü azaltacak nitelikte olmayacağını söyleyebiliriz.

Konut Satış verileri ve Göç İstatistiklerinin İncelenmesi

İstanbul’dan göç edilen şehirlerin başında gelen Kocaeli, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya konut satış sıralamasında son dört yıldır ilk onda yer alıyor. Tekirdağ son üç, Balıkesir son iki yıldır listeye girmiş durumda. İstanbul’dan göç alan iller arasında son iki yıldır bulunan Balıkesir’in konut satış verilerinde de bulunması, ilerleyen yıllarda da listelerde olabileceğini düşündürmektedir. Tekirdağ’ın göç veren iller arasında ilk 10’da yer alırken konut satışlarında ilk 10’a son 2 yıldır girmesi göç eden kişilerin konut satış ve kira fiyatlarından kaynaklı olarak göç etmiş olabileceğini ve göç eden kişilerin konut sahibi olup göç kararının geçici olmadığını düşündürmekte.

Türkiye Geneli Göç Sebepleri

Türkiye genelinde göç sebepleri verileri incelendiğinde, pandeminin bitişiyle eğitim amaçlı göçlerin arttığı, genel olarak aile fertlerine bağlı göçün zirvede olduğunu bunu daha iyi konut ve yaşam koşullarının ve iş değişikliğinin takip ettiği gözlemlenmektedir. Türkiye geneli göç sebeplerine baktığımızda barınma konusundaki maliyetleri artmasından kaynaklı İstanbul’daki konut fiyatlarındaki hareketlilik İstanbul’un göç vermesindeki en önemli alt sebeplerden birisi olabileceğini söyleyebiliriz.

Ülkemizde belli şehirlere yığılmalar var. Bunun artık önün geçilmeli ve sanayi, ticaret farklı şehirlere de yayılmalı. Köyden kent göç dönemi bitmeli ve kentten köye geri dönüş desteklenmeli. Artık kısmen uzaktan da çalışılabildiği için bunu geliştirecek projeler yapmanın tam zamanı. Hem stratejik olarak hem de jeopolitik olarak ülkemizde bu tür bir yayılım büyük şehirlerdeki konut ve ofis fiyatlarını da aşağı çeker, Anadolu da atıl duran birçok konut kullanılır hale gelebilir, olası depremin sonuçlarını azaltacağını söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

ABD’de konut satın alma başvuruları 28 yılın dibinde
Bozkurt’ta selden geriye kalanlar felaketin boyutlarını gözler önüne seriyor
Zor bir yıl geçiren inşaat 2024’e temkinli bakıyor
İsrail’de spor sahasının çatısı çöktü: 8 yaralı
Türkiye’ye gelen gurbetçilerin sayısı geçen yıla oranla 3 kattan fazla arttı
ETİKETLENEN:İstanbul göçEVA Gayrimenkul DeğerlemeEVA GayrimenkulGöçEva
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Turizm sektörü ‘iklim değişikliği’ kaynaklı risklere hazırlanmalı
Sonraki Makale Stoklardaki inşaat demiri için düzenleme yapıldı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Hasanoğlu Şirketler Grubu, VERA ile Lüks Konutta Yeni Dönem Başlatıyor
Emlak Haberleri
25 Şubat 2026
Hisseli arsa satın alırken dikkat edilmesi gereken 5 altın kural
Sektörden
25 Şubat 2026
Emlak Vergisi Ödemeleri Başlıyor
Sektörden
25 Şubat 2026
Savur GYO (SVGYO) Halka Arzında Talep Toplama Tarihleri Belli Oldu
Emlak Haberleri
25 Şubat 2026
Maslak’ta Dev Yatırım Hamlesi: RAMS Park House Maslak’ta “İyi Ki” Dedirten Yatırım Fırsatı
Emlak Haberleri
25 Şubat 2026
Savur GYO (SVGYO) 1,1 Milyar Tl’lik Halka Arzla Borsaya Geliyor
Sektörden
24 Şubat 2026
Albayrak Beton’dan 250 milyon TL değerinde yeni yatırım
Emlak Haberleri
24 Şubat 2026
Luxera GYO halka arz oluyor Talep toplama tarihleri 2-3-4 Mart
Sektörden
24 Şubat 2026
Kürşat Tuncel “Gayrimenkulde Boşluğa Değil, Süpürülebilir Alana Yatırım Yapın”
Sektörden
24 Şubat 2026
35 Milyon TL’lik Yeni Eşik Daraltır mı? Değerli Konut Vergisinde Sessiz Ama Kademeli Artış Beklentisi
Emlak Haberleri
24 Şubat 2026

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?