Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Türk müteahhitler 67 ülkede 30 milyar dolarlık iş yaptı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Ekonomi Haberleri > Türk müteahhitler 67 ülkede 30 milyar dolarlık iş yaptı
Ekonomi Haberleri

Türk müteahhitler 67 ülkede 30 milyar dolarlık iş yaptı

Emlak Manşet
Son güncelleme: 17 Ocak 2022 11:34
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

Pandemi sürecinin belirsizliklerine rağmen inşaat sektörünün yurt dışında üstlendiği projeler artış göstermeye devam etti. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Ocak 2022 İnşaat Sektörü Analizi Raporu yayımlandı.

Türk müteahhitlerinin, 2021’de 67 ülkede 384 projeyle 29,3 milyar dolarlık yeni iş hacmine ulaştığı belirtilen raporda, “Böylece inşaat sektörünün ilk kez 1972 yılında Libya ile yurt dışı pazara açılmasından bu yana ulaştığı uluslararası proje portföyü büyüklüğü, 131 ülkede üstlenilen 11 bin 93 projeyle toplam 451,5 milyar dolar olmuştur” denildi.

RUSYA İLK SIRADA

Sektör açısından Rusya pazarının lider olduğu bildirilen raporda, üçüncü ülkelerle iş birliği fırsatlarına işaret edildi.

Raporda, inşaat sektörünün, 2021’in ilk yarısında oldukça sınırlı da olsa büyüdüğü belirtildi. Finansal zorluklarla sektörde kısa vadeli öngörülerin oldukça zorlaştığı ifade edilen raporda, özellikle kamunun yatırım programlarının bu çerçevede yol gösterici olmasına ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.

Raporda, maliyet artışlarıyla ağırlaşan yük nedeniyle gelecek dönemde kamunun altyapı ve üstyapı projelerinde aksamalar olabileceği savunularak, konutta yüksek olan fiyatların daha da artmasıyla ihtiyaç sahiplerine ekonomik konut sunumunun zorluğuna işaret edildi.

KDV TEVKİFATI ESKİ DÜZEYE ÇEKİLMELİ

Sektörde, hak ediş ödemelerine de dikkat çekilen raporda, uzun süreli gecikmelere işaret edildi. TMB Ocak 2022 İnşaat Sektör Analizi Raporunda, “Yükseltilmiş olan stopaj ve KDV tevkifat oranları eski düzeylerine çekilmelidir” talebinde bulunuldu. Söz konusu raporda, orta ve dar gelirli kesim için konut sahipliğinin zorlaştığı, döviz kuru etkisiyle ‘bekle, gör’ eğilimi izlendiği ve konutta maliyet artışlarının da etkisiyle alım kararlarının kaçınılmaz olarak ertelendiği belirtilerek, “Özellikle ilk el satışları hareketlendirecek adımlar önem taşımaktadır” denildi.

YURT DIŞINDA 100 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM HEDEFİ

Raporda, yurt dışı projelerde istihdam edilen ve yaklaşık 35 bin olarak ifade edilen Türk iş gücü sayısının, salgının ardından 100 bine çıkarılmasının amaçlandığı belirtildi. Sektör için iş modellerinde değişim gerekliliğine işaret edilen raporda, sektörle birlikte akılcı ve uzun vadeli stratejilerin geliştirilmesi ihtiyacının arttığı belirtildi.

MALİYET ARTIŞINA KARŞI İSTİSNAİ UYGULAMA TALEBİ

TMB Başkanı Erdal Eren, kamu projeleri yürüten müteahhitlerin uzun zamandır beklediği fiyat farkı düzenlemesine değindi. Üstyapı işlerinde ağırlıklı kullanılan girdi malzemelerinde Mayıs 2020’den itibaren fiyat artışının yüzde 278 arttığına dikkati çeken Eren, şöyle devam etti: “Bu nedenle eğer üstyapı/bina inşaatı işlerinde istisnai bir uygulama kaçınılmaz olarak değerlendirilmişse, bu kapsamda TOKİ’nin yanısıra üniversiteler, hastaneler gibi kamu kurumlarının 4734 sayılı Kanun kapsamında veya haricinde ihale ettikleri işler için geçerli olacak şekilde bir düzenleme yapılması doğru bir uygulama olacaktır.”

KONUT SATIŞINDA ESENYURT ZİRVEDE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılında nüfusu 150 binden fazla olan 166 ilçede toplam 1 milyon 127 bin 875 konut satıldı. Esenyurt, ilk ve ikinci el konut satışında ilk sırada yer aldı. Ülke genelinde satılan konut adedi önceki yıla göre yüzde 0,5 azalırken, Esenyurt’ta yüzde 2,4 artarak 37 bin 102’ye yükseldi. Türkiye genelinde el değiştiren her 100 konuttan 2,5 adedi Esenyurt’ta satıldı. Esenyurt’u, 26 bin 229 adetle Çankaya, 23 bin 170 ile Keçiören, 19 bin 475 ile Bursa Nilüfer ve 18 bin 358 ile Ankara Mamak izledi. Antalya Kepez’de 18 bin 64, Etimesgut’ta 16 bin 930, Gaziantep Şehitkamil’de 16 bin 546, Antalya Alanya’da 15 bin 312 ve Konya Selçuklu’da 15 bin 225 adet konut el değiştirdi. İlk 10’a giren ilçelerde Ankara’nın ağırlığı dikkati çekti. 10 ilçenin 4’ü başkentten listeye girerken, Antalya’dan iki, İstanbul, Bursa, Gaziantep ve Konya’dan birer ilçe listede yer aldı.

DSÖ: Vaka ve hastaneye yatış oranları 25-59 yaş arasında endişe verici şekilde artıyor
Erdal İmrek: “Başakşehir bölgesi yeni projeleri bekliyor”
Nevbahar Üsküdar projesi satışa çıktı
Resmi Gazete’de bugün (31.08.2023)
Portföy yönetim şirketleri ve bu şirketlerin faaliyetlerine ilişkin değişiklik
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale 4 ilde 552 yerleşim birimine ulaşım sağlanamıyor
Sonraki Makale Dap’tan 5 yılda 35 Milyar TL yatırım
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Kos Manzaralı Yatırım: Mavi Arya’da 2027’ye Kadar Vade!
Emlak Turizm
20 Haziran 2025
Hatay’da korkutan deprem
Emlak Gazetesi
20 Haziran 2025
Hisseli tapularda yeni dönem: Miras paylaşımında anlaşmazlıklar son bulacak
Emlak Gazetesi
20 Haziran 2025
İstanbul Havalimanı Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu
Emlak Gazetesi
20 Haziran 2025
TÜİK mayıs verilerini açıkladı: Konut satışında yılın en yüksek seviyesi!
Emlak Gazetesi
20 Haziran 2025
Konut satışlarında tablo karışık Veriler artış gösterse de nitelik kaybı sürüyor
Emlak Haberleri
19 Haziran 2025
İnşaat sektörü temsilcilerinin TÜİK Mayıs ayı konut satış değerlendirmeleri
Sektörden
19 Haziran 2025
Konut Satış Fiyatları Mayıs Ayında Yüzde 26 Arttı
Sektörden
19 Haziran 2025
Sinpaş Sefaköy Boulevard’da Teslim Heyecanı Başladı
Emlak Haberleri
19 Haziran 2025
Hazır Beton Endeksi Mayıs Ayı Raporu Açıklandı
Sektörden
19 Haziran 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?