By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: ‘Yanan orman alanları ticari amaç için kullanılamaz’
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Emlak Haberleri > ‘Yanan orman alanları ticari amaç için kullanılamaz’
Emlak Haberleri

‘Yanan orman alanları ticari amaç için kullanılamaz’

Emlak Manşet
Son güncelleme: 18 Temmuz 2019 12:42
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yanan orman alanlarına aynı yıl içinde ağaçlandırma çalışması yapılarak bölgenin eski haline getirilmesinin hedeflendiğini belirterek, “Söz konusu alanların hiçbirinin ticari amaç için kullanılması mümkün değildir.” dedi.

İçindekiler
  • “Yangına 12 dakikada müdahale ediliyor”
  • “Yanan alanlar ağaçlandırılıyor”
  • “Yangınların yüzde 88’i insan kaynaklı”

Orman yangınlarıyla mücadelede önleme, söndürme ve rehabilite olmak üzere 3 stratejilerinin olduğunu ifade eden Karacabey, önleme çalışmaları kapsamında eğitim ve bilinçlendirme ile teknik çalışmaların ön planda tutulduğunu söyledi.

Karacabey, teknik çalışmalar çerçevesinde, yerleşim yeriyle ormanlar veya tarım arazileri arasında yanmaya dayanıklı ağaç türlerinden şeritler oluşturularak, yangınların ormanlara sıçramasına engel olmaya çalıştıklarını, ormanların yanıcı madde yükünü azaltmak için de yol kenarlarındaki eğimli alanların temizlendiğini bildirdi.

Orman yangınlarında başarıyı getiren en önemli faktörün erken haber alma ve etkili müdahale olduğuna dikkati çeken Karacabey, bu kapsamda ülke genelinde 776 yangın gözetleme kulesi ve insansız hava araçlarıyla izleme çalışmaları yapıldığını dile getirdi.

Karacabey, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile yaptıkları ortak çalışmalarla oluşturulan “Elektronik Yangın Risk Haritası”nın saatlik bazda oluşabilecek yangınlara karşı yetkilileri uyardığını belirterek, ihbar anında alanlara müdahalede bulunmak için de bin 173 noktada konuşlanmış ekiplerin bulunduğunu aktardı.

“Yangına 12 dakikada müdahale ediliyor”

Yanma riski yüksek ormanların bulunduğu bölge müdürlüklerinde ortalama yangına ilk müdahale süresinin verilen eğitimler, geliştirilen altyapı faaliyetleri ve teknolojiyle donatılmış sistemler sayesinde 15 yılda 40 dakikadan 12 dakikaya indirildiği bilgisini veren Karacabey, birkaç yıl içinde de 10 dakikaya ulaşmak için gerekli çalışmaların ve tedbirlerin alındığını ifade etti.

Karacabey, yangınlara erken ve etkili şekilde müdahale edilebilmesi için bu yıl yer ekiplerinde toplam 2 bin 551 araç ve bu araçlarda görevli 19 bin 39 personelin çalıştığını, havadan destek için de bugün itibarıyla 6 idare helikopteri ile 34 su atar helikopterinin hazır olduğunu söyledi.

“Yanan alanlar ağaçlandırılıyor”

Çeşitli mecralarda, yanan orman arazilerinin farklı ticari amaçla kullanıldığı ve kullanılacağı iddialarının gündeme getirildiğini anımsatan Karacabey, bunların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Karacabey, şöyle konuştu:

“Yanan orman alanlarına aynı yıl içinde ağaçlandırma çalışması yapılarak bölgenin eski haline getirilmesi hedefleniyor. Söz konusu alanların hiçbirinin ticari amaç için kullanılması mümkün değildir. Bu konu, Anayasa’nın 169. maddesindeki ‘Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir.’ ibaresiyle güvence altıdadır.”

Karacabey, yangınlar sonucu tahrip olan alanlarda, Yanan Orman Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi kapsamında bölgedeki bitki yapısını bozmadan rehabilitasyon ve ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığını anlattı.

Geçen yıl yanan 5 bin 644 hektar alanın bin 722 hektarının aynı yıl içinde ağaçlandırıldığını, bin 197 hektardaki çalışmaların da yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirten Karacabey, ağaçlandırılmaya konu edilmeyen 2 bin 725 hektar alanın ise örtü yangını olması ve mevcut ağaçların zarar görmemesi nedeniyle müdahale gerektirmediğini dile getirdi.

“Yangınların yüzde 88’i insan kaynaklı”

Karacabey, son 10 yılda 66 bin hektar yanan ormanlık alanın 46 bin 852 hektarının ağaçlandırıldığını, geri kalan 19 bin 148 hektar arazinin de müdahale gerektirmeyen alan olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“2009-2018 yıllarını kapsayan son 10 yıllık istatistiklerimize göre orman yangınlarının yüzde 12’sinin yıldırım, yüzde 88’inin insan kaynaklı olduğu görülmektedir. Bu dönemde yıllık ortalama çıkan 2 bin 388 yangında zarar gören alan 6 bin 665 hektardır. Geçen yıl 2 bin 167 orman yangını 5 bin 644 hektar alanı etkiledi. Bu da ortalamanın altında olduğunu gösteriyor. Bu yıl ise 16 Temmuz itibarıyla 816 orman yangını meydana gelmiş olup, bu yangınlar neticesinde bin 419 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. Geçmiş son 3 yılın 16 Temmuz’a kadarki dönemlerinde çıkan yangınlara bakıldığında ise 2016’da bin 76, 2017’de 925, 2018’de 794 orman yangını meydana geldi.”

Konut Kredi Kullanımında Düşüş Devam Ediyor
641 maden sahası aramalara açılacak
Binalardaki deprem hasarlarından inşaat ustaları da sorumlu tutulacak
“12. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi” 28 Kasım 2024’te Düzenlenecek!
Tapu dairesine gitmeden önce neler yapılması gerekiyor?
ETİKETLENEN:Orman yangınlarıOrmanlar Tesisi Projesi
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Tapu Sicili Hisse Hatalarından Arındırılıyor
Sonraki Makale E-5 Tüyap Yönünde Yol Çöktü
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

İzmir’in Merkezinde İnşası Devam Eden Ege Yapı Alsancak’ta Binalar Yükselmeye Başladı
Emlak Haberleri
31 Ekim 2025
Nurol GYO, KAGİDER’in FEM Sertifikası’nı Almaya Hak Kazandı
Sektörden
31 Ekim 2025
Kamu mühendisleri üreterek, planlayarak ve geliştirerek Türkiye’nin geleceğini inşa ediyor
Ekonomi Haberleri
31 Ekim 2025
Uzun vadede arsa mı ev mi daha avantajlı? 10 soru 10 cevap
Emlak Haberleri
31 Ekim 2025
Uzmanı Gebze’deki bina çökmesini değerlendirdi!
Ekonomi Haberleri
31 Ekim 2025
Next Level Kemer’de Göktürk’te hayatı tasarlandı. Bir yıl sonra teslimata özel fiyatlar
Emlak Haberleri
31 Ekim 2025
Bilim insanlarından kritik uyarı: Bütün göller küçülme trendinde
Ekonomi Haberleri
31 Ekim 2025
Balıkesir’de 4,2 büyüklüğünde deprem
Emlak Gazetesi
31 Ekim 2025
“Faiz indirimi ile piyasada hareketlilik başladı”
Emlak Dünyası
31 Ekim 2025
“İstanbul hattı turizm köprüsünü genişletecek”
Sektörden
31 Ekim 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?