Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Savaş turizmi nasıl etkileyecek? 2022 yılında turizm sektörünün planları değişti
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Ekonomi Haberleri > Savaş turizmi nasıl etkileyecek? 2022 yılında turizm sektörünün planları değişti
Ekonomi Haberleri

Savaş turizmi nasıl etkileyecek? 2022 yılında turizm sektörünün planları değişti

Emlak Manşet
Son güncelleme: 11 Mart 2022 11:40
Emlak Manşet
Paylaşmak
7 Min. Okuma
Paylaşmak

Turizm sektörü COVID-19 küresel salgını ile ilgili kısıtlamaların önemli ölçüde kaldırılmasıyla bu yaz için umutlanmıştı.

Ancak hemen yanı başımızda başlayan Ukrayna-Rusya savaşı hem moralleri hem planları bozdu.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, tüm dünya turizmine gölge düşürdü. Turizmciler, savaşın turizm hareketini ne ölçüde etkileyeceğini öngörmeye çalışıyor. Sektöre göre önümüzdeki 15 gün kritik öneme sahip. Son iki yılı pandeminin gölgesinde geçiren ve salgın ile ilgili kısıtlamaların yavaş yavaş kaldırılması ile umutlanan turizmci, şimdi savaşın etkilerini tartışıyor. Rusya’da uçuşların sekteye uğraması Türk turizmciyi tedirgin ederken belirsizliğin devam etmesi sezon umutlarını da etkiliyor.

AMBARGO ENDİŞESİ VAR

Türkiye’nin en büyük pazarı Rusya’da turizm hareketi dururken, turizmci geçmiş yılların en büyük pazarı olan Almanya alternatifini zorluyor. Ancak turizmciler Rusya ambargolarına katılmayan Türkiye’nin Avrupalı turistler tarafından protesto edilmesinden de endişe ediyor.

Sektör temsilcileri petrol varil fiyatının 110 doların üzerine çıkmasının ve kapalı Rus hava sahası nedeniyle daha fazla yakıta ihtiyaç duyulacağı, bunun seyahati daha pahalı hale getireceği belirtiliyor.

Almanya Turizm Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, savaşın genel bir belirsizliğe yol açıp açmayacağını ve Alman vatandaşlarının rezervasyon ve seyahat davranışlarını etkileyip etkilemeyeceğini önümüzdeki birkaç hafta içinde göreceklerini belirtti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının yeşermeye başlayan umutlara gölge düşürdüğünü kaydeden Fiebig, “Görünen o ki 2022 yılı COVID-19 öncesi yıl ile tam olarak eşleşmeyecek. 2019 yılı düzeyine dönüş beklentisi yeniden 2023’e kalabilir” dedi.

OPERATÖRLER SATIŞ YAPMIYOR

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, en büyük sorunun uçuşlarda olduğunu söyledi. Hava sahasının kapanmasıyla Moskova-Antalya arası uçuş süresinin 6 saate çıktığını belirten Bülbüloğlu, “Bu ekonomik de değil. Zaten Rusya’da birçok havayolu da uçuşlarını durdurdu. Operatörler uçamayacakları için şu an satış da yapmıyor. Rusya pazarı durdu” dedi.

Sevindirici haberin Avrupa’nın şu an için çok fazla savaş durumundan etkilenmemesi olduğunu belirten Bülbüloğlu, “Avrupa’dan savaştan önce 10 rezervasyon alıyorsak 7’ye düştü ama durmadı. Hollanda, İngiltere, Almanya satışları iyi gidiyor” diye konuştu. Ukrayna’dan savaştan kaçanlara Türkiye’deki otellerin kucak açtığını belirten Bülbüloğlu, “Marmaris’e de geliyorlar. Otellerimizde ücretsiz ağırlayacağız. Her türlü desteği vermeye hazır turizm sektörü” dedi.

YAPTIRIMLAR ETKİLİ OLDU

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Rusya’ya yapılan yaptırımların uçuşları etkilediğini söyleyerek, “Havayolu şirketleri yatırımlar nedeniyle uçuşlarını durdurmak zorunda kaldı. Önce uçuşlar meselesi çözülmeli. Yaptırımlardan sonra uçakların parçaları, bakımları, sigortalarıyla ilgili sorunlar da çıktı. Bunlar çözülmeli” diye konuştu. Ayrıca Avrupa konusunda da endişeleri olduğunu ifade eden Bağlıkaya, “Rusya’yı yalnızlaştırma adımları var. Avrupalı turistlerin refleksi de ilginç. Bu yaptırım ambargosuna katılmayan ülke olarak Türkiye’ye tepkiler olur mu diye endişe de var. Avrupalı turist buna karşı bir tavır alır mı mayıs aylarında göreceğiz” dedi.

ALMANYA PAZARI İDDİALI DÖNÜYOR

Alman Seyahat Birliği (DRV) Yurtdışı Komisyonu Başkan Yardımcısı Önder Sancarbarlaz, “Rusya ve Ukrayna’da yaşanan kayıplar kesinlikle Almanya pazarından telafi edilebilir. Rezervasyonlar bu yıl rekor seviyede başladı. Ocak ayında 2019’un rakamlarını bile geçtik. Son haftalarda Almanya’daki tur operatörlerinin hepsi ocak ayında yüksek talep olduğunu bildirdi. Sadece son birkaç gündür Ukrayna meselesi nedeniyle bir yavaşlama oldu. Bu yıl Almanlar rekor seviyede gelecek. Almanya ve Batı Avrupa pazarları çok daha iddialı bir şekilde dönüyor. Yaz sezonunda bütün pazarların aynı anda açılmasından ve otellerin bunu kaldıramasından korkuyordum. Rusya-Ukrayna’nın pazardaki payının düşmesi nedeniyle 2022 otellerde yığılma olmayacak. Türkiye’ye 2022 yılında 10 milyon Rus ve Ukraynalı gelecekti. Savaş başka ülkelere sıçrarsa insanlar korkar, tatile gitmez. Ama olağan koşullarda Almanya ve Avrupa pazarları bu iki ülkedeki açığı kapatır. Bizde 2019 yılına göre yüzde 40 artış vardı, durdu. Çatışma 3-5 gün içinde biterse ve iki ülkeyle sınırlı kalırsa o zaman yoğun bir şekilde rezervasyon gelecek.”

KAYBIN YÜZDE 35’İ TELAFİ EDİLEBİLİR

Almanya’nin yarından itibaren geçerli olmak üzere, tüm ülkeleri kırmızı listeden çıkardığını hatırlatan Bentour CEO’su Deniz Uğur, “Bu bizim için büyük avantaj, çünkü aşı olmayanlar ve çocuklu aileler Türkiye’ye seyahat etmekten çekiniyordu. Şimdi bu ortadan kalktı. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle yaşanacak kaybın yüzde 35’i Almanya pazarından telafi edilebilir. Bizde rezervasyonlar geçen yıla göre yüzde 200 arttı. 2019’a göre pazar ortalamasındaki artış yüzde 20 civarında. Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle otellerde Almanya pazarına daha fazla kontenjan açılacak ve biz de çok çalışarak mümkün olduğu kadar kaybı telafi etmeye çalışacağız. Öte yandan, müşterilerimiz de bizim gibi krizlere alıştı” diye konuştu.

3-4 GÜNDÜR TÜRKİYE YAVAŞLADI

Britanya Türk Seyahat Acentaları Birliği (BTTAA) Başkanı ve Caria Holidays’in CEO’su Engin Sertoğlu, İngiltere’de durgunluğun başladığını belirterek, “Satışlar savaş öncesine göre yüzde 60 falan yavaşladı. Tabİi ki savaşın etkisi var, ama burada ekonomik sıkıntı da var. Türkiye satışlarında düşüş var ama buna karşın İspanya ve Yunanistan daha iyi gidiyor. İngiltere’de Ukrayna’nın Türkiye’ye çok yakın bir yer olduğunu düşünülüyor. Bu düşünce İngiliz turistlerin Türkiye’ye tercihini zorlaştırıyor. Bu yıl Antalya’da özellikle Ukrayna pazarı olmayacağı için İngiltere pazarı Antalya’da kapasite kazanır. Ocak ayında bir anda 2019’un iki katını geçmiştik. Şubatta da aynıydı ama son 3-4 gündür yavaşladık” dedi.

RUSYA’DAN 2 MİLYON TURİST GELEBİLİR

Rusya Tur Operatörleri Birliği’ne (ATOR) göre, yaptırımlar nedeniyle Rusya’ya hava sahasını kapatan ülkelerin turizm gelirlerinde büyük düşüş yaşanacak. 24 Şubat’tan itibaren önümüzdeki altı ay boyunca Rusya’dan yapılan düzenli uçuşlar dikkate alınarak yapılan hesaplamalara göre, bu dönemde Rusya’dan en çok uçuş yapılan ülkenin Türkiye olabileceği belirtiliyor. ATOR, hava sahasını kapatmayan Türkiye’ye yaklaşık iki milyon Rus turistin gelebileceğinin altını çizdi.

Önümüzdeki 6 ay içinde Rus turistlere ev sahipliği yapacak avantajlı ülkeler arasında birinci sıradaki Türkiye’yi Özbekistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır takip etti.

EN ÇOK SATIŞ TÜRKİYE’YE

ATOR ayrıca Rusya’dan yurt dışına tur satışlarının 28 Şubat-6 Mart arasındaki haftada bir önceki haftaya göre neredeyse yüzde 70 düştüğünü bildirdi. Paket tur satışları açısından üçüncü sırada yüzde 16’lık payla Türkiye’nin yer aldığı aktarıldı. Birlik tarafından yapılan açıklamada, Ruble’nin değer kaybı, yurt dışı tur fiyatlarının artması ve çoğu yabancı destinasyonun Rusya’ya hava sahasını kapatmasına neden olan benzeri görülmemiş krizin Rusların yurt dışı tatil taleplerini keskin bir şekilde düşürdüğü vurgulandı.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı uyarı: Fiyatı daha da artırabilirler
İstanbul’da TOKİ kuraları ne zaman çekilecek?
TMSF, Türk Ticaret Bankası’nı satışa çıkardı
Rize-Artvin Havalimanı’nda denemeler başlıyor
Yangınlardan etkilenenlerin borçlarını üç ay öteleyecek
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale THY 180 seferini iptal etti
Sonraki Makale Antalya-Konya yolu araç trafiğine kapatıldı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Konut satışlarında tablo karışık Veriler artış gösterse de nitelik kaybı sürüyor
Emlak Haberleri
19 Haziran 2025
İnşaat sektörü temsilcilerinin TÜİK Mayıs ayı konut satış değerlendirmeleri
Sektörden
19 Haziran 2025
Konut Satış Fiyatları Mayıs Ayında Yüzde 26 Arttı
Sektörden
19 Haziran 2025
Sinpaş Sefaköy Boulevard’da Teslim Heyecanı Başladı
Emlak Haberleri
19 Haziran 2025
Hazır Beton Endeksi Mayıs Ayı Raporu Açıklandı
Sektörden
19 Haziran 2025
Filli Boya, Dow Türkiye ve Ahbap’tan, Deprem Bölgesinde İstihdama Katkı İçin Seferberlik
Sektörden
19 Haziran 2025
İzocam’dan Endüstriyel Yalıtıma Güçlü Bir Katkı Daha
Emlak Haberleri
18 Haziran 2025
Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş paylaşımı
Ekonomi Haberleri
18 Haziran 2025
Müteahhit ‘İflas ettim’ dedi! Şok gerçek ortaya çıktı
Emlak Gazetesi
18 Haziran 2025
Kentsel Dönüşümde Yeni Fırsat; Şehir Otelleri
Emlak Haberleri
18 Haziran 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?