By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Ağızdaki gizli tehlike: Diş eti hastalıkları onlarca yıl kana nasıl bakteri salıyor?
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Sektörden > Ağızdaki gizli tehlike: Diş eti hastalıkları onlarca yıl kana nasıl bakteri salıyor?
Sektörden

Ağızdaki gizli tehlike: Diş eti hastalıkları onlarca yıl kana nasıl bakteri salıyor?

Emlak Manşet
Son güncelleme: 13 Temmuz 2022 10:21
Emlak Manşet
Paylaşmak
5 Min. Okuma
Paylaşmak

Diş ve diş eti sorunları, Alzheimer, diyabet ve kalp-damar hastalıkları dahil pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor.

Ağız sağlığının etkisi diş ağrıları ve diş eti sorunlarıyla sınırlı değil. Ağız sağlığı, beslenmemizden genel sağlığımıza her şeyimizi etkilediği gibi ölüm riski de oluşturabiliyor.

Bilim insanları bu nedenle ağzı, sağlık ve hastalığın aynası diye niteliyor.

Periodontitis ya da derin diş eti hastalığı çürüklerden sonra en yaygın ağız hastalığı.

Bu hastalık, 30 yaşın üstündeki kişilerin yüzde 47’sini etkiliyor.

EN YAYGIN 11’İNCİ HASTALIK

65 ve üstü yaşlarda ise orta ya da ağır derece diş eti çekilmesi sorunu yaşayanların oranı yüzde 64’e çıkıyor. Periodontitis, dünyada en yaygın 11. hastalık.

Periodontitis, diş etinin yüzeyinde değil derininde oluşan bir enfeksiyon.

Basit diş eti iltihabıyla başlayan (gingivitis) hastalıkta bakteri, diş eti çizgisinin altına iniyor ve burada dişleri yerinde tutan yapılara zarar veriyor.

Periodontitisin belirti göstermeden ilerlemesi nedeniyle, birçok kişi çok ileri aşamaya gelinceye kadar bu hastalığın farkına varmıyor. Genetik bir bileşeni olan hastalık ağız hijyeniyle de ilişkili.

İngiltere’deki Central Lancashire Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Sim K. Singhrao, birçok kişinin 40 ya da 50’li yaşlarına kadar hastalığının farkına varmadığını söylüyor.

Bu süre içinde dişin ağızda durmasını sağlayan, yumuşak dokuları ve esas desteği veren kemikte diş kaybıyla sonuçlanabilecek hasar oluşuyor.

Onlarca yıl içinde enfeksiyon, kan dolaşımı sistemine düzenli olarak Treponema denticola ve Porphyromonas gingivalis gibi bakteriler göndermiş oluyor.

Getty Images

Uzmanlara göre, ağzımızın ötesinde genel sağlığımızı şekillendiren şey, diş etleri ve kan dolaşımı sistemindeki hastalığa yol açan bakterilerin uzun süreli varlığı.

Singharo, “Kan dolaşımını bir otobüs gibi düşünün. Yolcuları – ağızdaki bakteriler gibi – içeri alacak ve vücutta istediği yere gidecek. Bu yolculardan bazıları beyinde, bazıları kalp damarlarında, bazıları da pankreas ya da karaciğerde inecek” diyor.

Bu organlarda hassasiyet varsa ya da mikroplar etkin bir şekilde temizlenmemişse bunlar inflamasyona yol açıyor ve diğer inflamatuvar hastalıkları tetikliyor ya da ağırlaştırıyor.

Gerçekte periodontitis, bulaşıcı olmayan en yaygın bir dizi hastalıkla bağlantılı. Bunlar arasında kalp-damar hastalıkları, diyabet, Alzheimer, obezite, bazı kanser türleri, iltihaplı romatizma, Parkinson, zatürre ve hamilelikte ortaya çıkabilecek komplikasyonlar da var.

Bu hastalıkların çoğunda iki yönlü bir ilişki söz konusu.

Örneğin, periodontitis, aterosklerozu (damar sertliği) ağırlaştırabiliyor. Aterosklerozun varlığı da hastaları periodontitise açık hale getirebiliyor.

Gerçi bu ilişkiyi kanıtlayan bir randomize kontrollü çalışma (RCT) yok. Bunun nedeni, periodontitisi olan bir hastayı, hastalığın aterosklerozu nasıl etkilediğini görmek için uzun bir süre tedavisiz bırakmanın etik açıdan doğru olmaması.

Bununla birlikte periodontitise yol açan bakteriler, ateroskleroz plaklarında görüldü.

Tüm bu kronik hastalıklar içinde periodontitis ile en güçlü iki yönlü ilişki diyabette mevcut.

Tip 2 diyabeti olanların periodontitise yakalanma riski, bu hastalığı olmayan insanlara kıyasla üç kat fazla.

Hem diyabeti hem de periodontitisi olan kişilerde enfeksiyon, vücudun kan şekerini kontrol altında tutma yeteneğini zayıflatıyor.

Getty Images

BU BAĞLANTININ ARKASINDA NE VAR?

Bu durum, diş eti ceplerinden kan dolaşımına düzenli bir bakteri salınmasından kaynaklanıyor. Bağışıklık sistemi bakterileri ya da başka patojenleri tespit edince bağışıklık hücreleri, inflamatuvar markerları olarak bilinen hücresel mesajlaşma moleküllerini devreye sokuyor.

Bu markerlar, istilacı patojenlere saldırıp onları öldürmesi için bağışıklık sistemine yardım ediyor.

Bir yaranın etrafında bir anda oluşan şişme ve kızarıklıklar bu etkin tepkinin bir sonucu.

Kopenhag Üniversitesi’nden Prof. Palle Holmstrup, “Tüm inflamatuvar hastalıklar birbirleriyle bağlantılıdır. Periodontitis, en yaygını değilse bile en yaygın inflamatuvar hastalıklardan biridir” diyor.

Prof. Holmstrup, “Belli inflamatuvar hastalıklardaki aktif inflamatuvar mediatörler aynıdır – iltihaplı romatizma, kalp hastalığı, diyabet vs- Periodontitisiniz varsa artan seviyede sistemik düşük dereceli inflamasyonunuz olur” diye devam ediyor.

Ateroskleroz örneğinde olduğu gibi etik sorunlar nedeniyle periodontitisin tedavisinin diyabeti nasıl hafifletebileceğini araştırmak da zor.

Bununla birlikte, Holmstrup’un grubu, sıçanlarda peridontitisin diyabete etkisini ölçtü. Bunun sonucunda periodontitisin yemeklerden sonra kan şekerini yüzde 30 daha fazla artırdığı görüldü.

Periodontitis agresifse ve tedavi edilmezse diş kaybına neden olabilir. Diş kaybına onlarca yıllık kronik inflamasyona ek olarak diş kaybına bir dizi sağlık riski eşlik ediyor. Bunlar arasında bilişsel zayıflama ve demans da var.

New York Ünversitesi’nden Prof. Bei Wu’nun öncülüğünde 34 bin kişiyle yapılan bir araştırmada çarpıcı sonuçlar elde edildi: Ne kadar çok diş kaybederseniz, bilişsel zayıflama ve demans riski o kadar artar.

Buna göre her bir diş kaybı, bilişsel zayıflama riskini yüzde 1,4, demans riskini de yüzde 1,1 artırıyor.

Toplamda, dişlerini kaybeden insanların bilişsel zayıflama riski, dişleri eksiksiz olan kişilerinkine kıyasla yüzde 48 daha fazla. Demans riski ise yüzde 28 daha fazla.

Prof. Wu, diş kaybının demansta şimdiye kadar büyük ölçüde dikkate alınmayan bir faktör olduğuna dikkat çekiyor.

TCMB geleneksel yöntemli repo ihalelerine devam ediyor
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü artışa geçen vakaları değerlendirdi: Hiçbirimiz güvende değiliz
Fatih’te tarihi surlarda yangın
Meksika’da büyük orman yangını
Vali Yerlikaya İstanbul’da vaka sayılarının en çok düştüğü ilçeleri açıkladı
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale İnşaat maliyetindeki artış durmuyor
Sonraki Makale Avrupa için tehlike çanları! Enerji krizine Türkiye çözümü
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Savur GYO (SVGYO) 1,1 Milyar Tl’lik Halka Arzla Borsaya Geliyor
Sektörden
24 Şubat 2026
Albayrak Beton’dan 250 milyon TL değerinde yeni yatırım
Emlak Haberleri
24 Şubat 2026
Luxera GYO halka arz oluyor Talep toplama tarihleri 2-3-4 Mart
Sektörden
24 Şubat 2026
Kürşat Tuncel “Gayrimenkulde Boşluğa Değil, Süpürülebilir Alana Yatırım Yapın”
Sektörden
24 Şubat 2026
35 Milyon TL’lik Yeni Eşik Daraltır mı? Değerli Konut Vergisinde Sessiz Ama Kademeli Artış Beklentisi
Emlak Haberleri
24 Şubat 2026
Mavi Arya’da 3+1 Daireler Özel Bahçeleriyle Ayrıcalıklı Yaşam Sunuyor
Ekonomi Haberleri
23 Şubat 2026
AKOM tarih verdi: İstanbul’a yeniden kar geliyor
Emlak Dünyası
23 Şubat 2026
TOKİ Adana 12 bin 400 konut kura sonuçları isim listesi nasıl öğrenilir? 2026 TOKİ Adana kura sonuçları sorgulama
Emlak Dünyası
23 Şubat 2026
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı: Konut üretimi bütüncül bir perspektifle ele alınmalı
Ekonomi Haberleri
23 Şubat 2026
Antalya’da korkutan deprem
Emlak Dünyası
23 Şubat 2026

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?