Emlak Konut Kuzey Şehir Reklamı
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Bazı Marketlerde Kasiyerlerin Oturması Gerçekten Yasak mı?
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Sektörden > Bazı Marketlerde Kasiyerlerin Oturması Gerçekten Yasak mı?
Sektörden

Bazı Marketlerde Kasiyerlerin Oturması Gerçekten Yasak mı?

Emlak Manşet
Son güncelleme: 25 Ekim 2022 00:09
Emlak Manşet
Paylaşmak
5 Min. Okuma
Paylaşmak

“Kasaya bakan yok mu?” dememize neden olan şey, o esnada kasiyerin başka bir işle uğraşmasıdır. Yani aslında tek görev tanımları kasiyerlik değildir, market içinde pek çok görevleri vardır.

Kasada müşteri yoksa yeni müşteri gelmesini beklemeyip farklı işlerle ilgilenirler. Sadece kasiyer olsalardı bile zaten kasada da ayakta beklemek zorunda kalırlardı, çünkü oturabilmeleri için bir sandalye ya da iskemle verilmez.

Kapitalist sistem ve modern kölelik…

Yapılan işin yoğunluğu ve alınan paranın uyuşmadığı pek çok işten biridir kasiyerlik. Literatürde “zorlanmış pozisyon” denilen duruma maruz bırakılırlar.

Oturabildikleri tek zaman dilimi, yemek molasıdır. Yemeği hızlı yerlerse bir de dışarıda “kaldırıma” oturup sigara içebilirler.

Aslında açık bir şekilde “Oturmak yasak!” diyen yoktur, oturacak bir yer koymadıkları için bunu gizlice zorunlu kılmışlardır. Zaten marketin içinde her yer kamera doludur, BIG BROTHER IS WATCHING YOU!

Ayrıca kasalar genelde masaya montelidir ve uzun oldukları için normal bir sandalye veya iskemle olsa bile oturmak mümkün değildir. Oysa bel desteği olan ve yüksek ayarı yapılabilen koltukların olması gerekir.

Bazı insaflı işverenlerin olduğu market zincirlerinde kasiyerler oturarak çalışabiliyor. Aslında bilinçli tüketicilerin, işçi haklarının gözetildiği yerlerden alışveriş yaparak buna tepki vermeleri gerekir ancak toplumumuzda bu konuda bir sağduyu bulunmuyor.

Kimi marketlerdeki çalışma süresi günde 8,5 saat iken kimilerinde 10-12 saati buluyor.

Hatta zorunlu mesailerle 15 saate kadar uzayabiliyor. Yani aradaki 1 saatlik yemek molası haricinde saatlerce ayakta durmak zorundalar.

Yöneticilerin mobbing yapmasının detaylarına değinmeyeceğiz, bunun ve diğer zorlu şartların da etkisiyle çalışanların bu işte durma süresinin 3-4 ay kadar olduğunu bilmeniz yeterli.

Sadece marketlerde değil, giyim sektöründe de durum aynı.

Büyük bir giyim mağazası çalışanlarının anlattıklarına göre; kasada müşteri kalmadığında reyona çıkılması ve askıları toplama, kasa önündeki ürünleri düzenleme gibi işlerin yapılması gerekiyor.

Gün içerisinde çok fazla oturmak veya “ayakta durmak”, ciddi bir hastalığın riskini yükseltir.

Varis, fotoğrafta da gördüğünüz gibi, damarların genişlemesine ve uzayıp kıvrılarak yumaklanmasına neden olan ciddi bir hastalıktır.

Stres oranı fazlaysa -ki kasiyerlikte bunun olduğunu biliyoruz- görülme sıklığı artar. Kadınlarda erkeklere kıyasla 4 kat daha fazla görülür.

Kasiyerleri etkileyen tek sağlık sorunu tabii ki varisten ibaret değil.

Kasiyerlik, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarına yakalanma riski en yüksek 10 meslek grubu arasındadır. Bacak, kol, bilek, omuz, boyun, sırt ağrılarında artışa neden olan bir meslek. Aslında buna mesleğin kendisi değil, işverenlerin bencilliğinin neden olduğunu söyleyebiliriz.

Bir kasiyer, mesai saati içerisinde ortalama yaklaşık 3 tonluk malzemeyi kasadan geçiriyor.

Araştırmalara göre; bir kasiyer, bileklerini saatte 600 defa ileri-geri hareket ettiriyor. Bu da bilek kısmında sinir sıkışmaları, uyuşukluk, yanma gibi rahatsızlıkların yaygın olarak görülmesine neden oluyor.

Ürünlere uzanmaya çalışmak, eğilmek, ağır nesneleri tek elle kavrayarak kaldırmak gibi eylemler nedeniyle incinme riski daha da artıyor.

Türkiye’de yapılan bir çalışma, bu sorunun neden olduğu sağlık sorunlarını net bir şekilde gösteriyor:

Bir market zincirinde çalışan 50 kişinin sağlık durumuna bakıldığında; bu çalışanların %42’sinde boyun ağrısı, %44’ünde bel veya bacak ağrısı tespit edilmiş.

Üstelik bu katılımcıların yaş ortalaması yalnızca 29,5! Genç olmalarına rağmen iş yükü nedeniyle bu ağrılar ortaya çıkabiliyor.

Fiziksel yorgunluğun yanı sıra psikolojik yorgunluk da göz ardı edilmemeli.

Kasa açıklarının kasiyerlerin cebinden çıkması, kasada ekstra ürün teklifinde bulunmaya zorlanmaları(belli bir kotayı tutturamazlarsa azarlanıyorlar), egoist bölge müdürlerinin mobbing’i ve dahası sebepler yüzünden stres altında çalışıyorlar.

Şimdi bu içeriği okuyunca yöneticilere ve sisteme olan öfkeniz arttı ancak siz de bir müşterisiniz ve onların en önemli sorunlarından birisiniz.

Kasaya geç geldiği için, eksik para üstü verdiği için onlara öfkelenmenizin bir anlamı yok. Zaten stresli bir işte çalışan ve yüzlerce müşteriyle ilgilenen birinin hata yapması kaçınılmazdır.

“Olur böyle şeyler” deyip, güler yüzle kolaylıklar dileyerek marketten ayrılmanız onlara iyi gelecektir. Bu sadece kasiyerlere özel bir muamele olmamalı, tüm çalışanlara karşı sabırlı ve güler yüzlü olmamız gerekli. Çünkü toplum olarak buna ihtiyacımız var.

  • Kaynaklar: TEZ-KOOP-İŞ, Science Direct, Health Day, California Department of Public Health, Memorial
AVM Metrekare Verimlilik Endeksi ağustosta yıllık yüzde 55 arttı
Hava durumuna dikkat: Birçok şehir için yağış uyarısı geldi
Manisa’daki orman yangını 13,5 saat sonra kontrol altında
İstanbul’un acil dönüştürülmesi gereken 7 ilçesi açıklandı
İçişleri Bakanlığı duyurdu
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Besa Holding 2022-2023 Projelerini Anlatıyor
Sonraki Makale Yurt Dışından Telefon Getirmeye Karşı Alınacak Önlemler
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

“Gayrimenkul Sertifikası Bilgilendirme TIR ve Çadırları” İstanbul Meydanlarında
Emlak Haberleri
1 Ağustos 2025
BETAM: Türkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde 5,2 büyümesini bekliyoruz
Ekonomi Haberleri
1 Ağustos 2025
Kütahya Simav’da 2 dakika arayla 2 deprem!
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
Turist sayısı ve harcama arttı 6 aylık gelirde rekor kırıldı
Sektörden
1 Ağustos 2025
2026’da emlak vergisine büyük artış: Rayiç bedeller 6-7 kat yükselecek
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
Tatlı su iflası kapıda
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
20 dönüm araziye 10 milyon dolarlık yatırım yapacak 
Emlak Dünyası
1 Ağustos 2025
 Tarihin en yüksek seviyesi: İstanbul’daki en yüksek kiralar bu semtte
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
FCR GYO Otel Projesinin Temelini Attı
Emlak Haberleri
31 Temmuz 2025
Dünya Şehir Maltepe, HOMEEXTENSION konseptiyle konutta standartları yükseltiyor
Emlak Haberleri
31 Temmuz 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?