By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: “Dip dalga sürüyor, vaka artışı 22 binleri görebilir”
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Sektörden > “Dip dalga sürüyor, vaka artışı 22 binleri görebilir”
Sektörden

“Dip dalga sürüyor, vaka artışı 22 binleri görebilir”

Emlak Manşet
Son güncelleme: 19 Mart 2021 09:29
Emlak Manşet
Paylaşmak
5 Min. Okuma
Paylaşmak

Türkiye’de 2 Mart’ta kademeli normalleşme sürecinin başlamasından bu yana ‘turkuaz tablo’da durum her geçen gün ağırlaşıyor.

Normalleşme adımlarının açıklandığı 1 Mart’ta 9 bin 891 olan vaka sayısı, dün 18 bin 912 seviyesine yükseldi. Türkiye’nin 15 günlük normalleşme karnesine bakıldığında vaka sayısında iki kata yakın artış dikkat çekti.

Vaka artışında korkutan tablo ne kadar daha sürebilir? Yeni bir dalga söz konusu olabilir mi? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, ntv.com.tr’in sorularını yanıtladı. 

NORMALLEŞMEDE VAKA ARTIŞI KAÇINILMAZ

Kemalettin Aydın, kontrollü normalleşmeyle birlikte yaşanan vaka sayısındaki artışın olağan bir durum olduğunu ve bu artışın da beklendiğini ifade etti. 

Aydın, ”Risk haritasında kırmızı olarak belirlenen illerin dışında, normalleşme adımlarıyla birlikte nüfusun yaklaşık yüzde 88’inde bir rahatlama oldu. Bu rahatlama mavi illerde daha fazla olurken turuncu illerde biraz daha az olarak gözlemlendi. Doğal olarak bu yeni dönemle birlikte bizim hayatımızın her evresinde olan koronavirüsün dolaşımı da arttı” açıklamasında bulundu.

”VİRÜSÜN YAŞAM ALANINI GENİŞLETİYORUZ” 

Türkiye’de, salgının başından bu yana virüs dolaşımının devam ettiğini belirten Aydın’a göre; toplum olarak belirli alanlarda ne kadar kümeleşerek kuralları ihlal edersek o kadar virüsün yaşam alanını genişletmiş oluyoruz.

Toplumda koronavirüsün tespit edilenden daha fazla olduğuna dikkat çeken Aydın, bu durumu şöyle açıkladı:

”Geçtiğimiz temmuz ayındaki normalleşmede günlük 800-900 arasında vaka tespit ediliyordu. Ancak yine bu tarihlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, rastgele PCR çalışması yaptıklarına dair bir açıklamada bulundu. Bu çalışma 130 bin kişiyle yapıldı ve toplumda hiçbir belirti, bulgusu olmayan insanlardan binde 2,6’sında corona virüs tespit edildi. Yani tesadüfen yaptığın bir PCR çalışmasında bin kişide 2,6’sında pozitiflik buluyorsan Türkiye nüfusunda o günün rakamıyla günlük 215 bin kişi pozitif dolanıyor demektir. Burada ‘derin dip dalga’ olarak bir bulaşın olduğunu anlıyoruz. Virüs gördüğümüzden daha fazla”

”VAKADA 22 BİNLERİ GÖRÜRÜZ”

Son zamanlarda dikkat çeken vaka artışın biraz daha süreceğini tahmin ettiğini belirten Aydın, ”Önümüzdeki günlerde vakaların 20-22 bin bandına kadar artabileceğini öngörüyorum. Zaten bu dönemde vaka artışının hiç olmaması anormal bir durum olurdu” diyerek açıklamada bulundu. 

”YÜZDE 80 SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI OLMALI”

Türkiye’de hala toplumun önemli bir kısmının virüsle karşılaşmadığını söyleyen Aydın, normalleşme adımlarının atıldığı bir dönemde vaka artışının ancak toplumun yaklaşık yüzde 80’inde sürü bağışıklığı oluştuğunda yaşanmayacağını söyledi. 

Vaka sayısı her geçen gün ivme kazanarak devam ediyor. Bu süreçte hastane doluluk oranında henüz bir artış olmasa da vaka sayısındaki yükseliş bile tedirgin etmeye yetiyor.

“HENÜZ TSUNAMİ ETKİSİNDE DEĞİL”

Aydın’a göre kontrollü normalleşme döneminde yaşanan vaka artışı rakamsal olarak bizi ürkütse de henüz ‘tsunami’ etkisine girmedi.

Kasım-aralık aylarında tsunami etkisiyle birden artan vakalarda salgın yükünün bugünkü seviyeden daha yüksek olduğunu ifade eden Aydın, ”Şu an hastane ve yoğun bakım doluluk oranı kasım-aralık ayının 10’da biri düzeyinde” dedi. 

Salgının yayılma hızının daha da artmış olabileceğine dikkat çeken Aydın’a göre Türkiye şimdilik geçmişe kıyasla hastalardan ağır ve ciddi bir klinik tabloyla karşı karşıya değil.  

Öte yandan Aydın, ”Eğer bu artış da böyle devam edip vaka sayısı 30 binlere yaklaşırsa ve bu olası seyir 20-30 gün devam ederse biz yine hastanemizde ve yoğun bakımlarda doluluğu yaşarız” açıklamasında bulundu. 

“HASTANE YOĞUNLUĞU ÖNCEKİ GİBİ OLMAZ”

Aydın, bu noktada rakamlardan ziyade hastanelerdeki yoğunluk oranın önemli olduğunu ifade etti. Aydın, ”Şu anki duruma göre geçtiğimiz kasım-aralık ayında yaşadığımız yoğunluğu bu yeni dönemde yaşamayız” dedi. 

Bugün yaşanan derin dip dalgasının geçtiğimiz aylardaki gibi olmadığını ifade eden Aydın sözlerine şu şekilde son verdi:

”Bir yılı aşkın bir sürede enfeksiyon geçiren insan sayının bu noktada çok önemli olduğunu görüyoruz. Bu durum sürü bağışıklığı olarak adlandırılıyor ve büyükşehirlerde yüzde 50’ye yakın bir sürü bağışıklığı olduğunu düşünüyorum. Bu da salgını yayılım hızını düşük tutacak etkenlerden biri. Diğer taraftan da 10 milyonu geçkin kişi aşılandı bu da önemli bir oranda ağır hasta oluşmasını engelleyecektir.”

KAYNAK: NTV
AKOM’dan İstanbullulara uyarı
İBB’den dolandırıcılara karşı uyarı!
Fırsatçılar işbaşında! 30 TL’lik maske 300 TL oldu
Marmara Bölgesi’nde sıcaklık artacak
17 Nisan SAKARYA elektrik kesintisi: SAKARYA ilçelerinde elektrikler ne zaman ve saat kaçta gelecek?
ETİKETLENEN:DurumGünNormalleşmeVaka ArtışıAydın
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Müjde geldi! 10 yıl boyunca vergiden muaf tutulacaklar, işte şartlar
Sonraki Makale 3.7 milyon yerine 212 bin TL’lik ödeme çıktı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Yiğit Group’un odağında İstanbul’un merkezindeki kentsel dönüşüm projeleri var
Emlak Haberleri
29 Ekim 2025
Türkiye Yapay Zeka Zirvesi bu yıl da katılım rekoru kırdı
Sektörden
27 Ekim 2025
Gayrimenkul Değerlemede ESG Dönemi Başladı
Emlak Gazetesi
27 Ekim 2025
Atlas Real Estate, Barratt London Projelerini Ankara’da Tanıttı
Emlak Haberleri
27 Ekim 2025
Artaş Oteller Grubu’nda Vadistanbul Kadrosuna İki Önemli Terfi
Emlak Gazetesi
27 Ekim 2025
Meteoroloji uyardı: Fırtına etkili olacak
Emlak Gazetesi
27 Ekim 2025
Murat Kurum paylaştı: Yüzyılın Konut Projesi’nin tüm detayları
Emlak Gazetesi
27 Ekim 2025
Dubai’de Yeni Bir Rekor: Dünyanın En Yüksek Saatli Konut Kulesi Geliyor
Emlak Haberleri
27 Ekim 2025
Karadağ, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahati askıya alacak
Emlak Dünyası
27 Ekim 2025
Ege Denizi’nde korkutan deprem!
Sektörden
27 Ekim 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?