By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Emlak satışında yeni dönem!
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Ekonomi Haberleri > Emlak satışında yeni dönem!
Ekonomi Haberleri

Emlak satışında yeni dönem!

Emlak Manşet
Son güncelleme: 7 Eylül 2023 17:43
Emlak Manşet
Paylaşmak
3 Min. Okuma
Paylaşmak

Resmi Gazete’de yayımlanan taşınmaz ilanı düzenlemesi sonrası, emlakçılık yetki belgesi almadan taşınmaz alım satımı için ilan verilemeyecek. Konuyla ilgili konuşan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yeni düzenleme ile sorumlu emlak danışmanının, yetki belgesi almadan gayrimenkul ilanı vermesinin mümkün olmadığını söyledi.

Son dönemde sayısı artan sahte ve asılsız ilanların önüne geçebilmek için bu kişilere yaptırım ve ceza uygulanacağını söyleyen Güleroğlu, “Bir süredir bazı kişiler, ‘500 bin ya da 800 bin liraya satılık ev var’ diyerek uygun fiyatlı ev ilanı ile önce insanları çekip, sonra başka evlere yönlendirme yapıyorlardı. Sahte ilan kullanılıyordu. Yasada sahte ilanların verilmesini önleyici maddeler var. Ayrıca artık emlakçı bir ilan girmek istiyorsa, yetki belgesi alması gerekiyor. Dairenizi satmak istiyorsanız ve emlak danışmanı ile çalışacaksanız; bir sözleşme devreye giriyor. Aslında bu sözleşmeler hep vardı ancak düzenleme ile zorunlu hale getirildi. Artık sözleşme olmadan ilanlar, bu portallarda yayınlanmayacak. Bu duruma aksi davrananlar ve yanıltıcı ilan verenler hakkında 10 bin ile 100 bin lira arasında para cezası var” dedi.

‘Yetki belgesi alındıysa bu ilanı başkası giremeyecek’

Son dönemde artan sahte ilanlara dikkati çeken Güleroğlu, “Son dönemde sahte ilan sayısı çok arttı. Bazı kişiler evi sahibiymiş gibi ilan verip, arayanlara da emlakçı olduğunu söylüyor. Eskiden yasal bir düzenleme olmadığı için herkes bu ilan portallarına girip, herkes adına ilan verebiliyordu. Şimdi evi satacak kişiden yetki belgesi alındıysa, bu ilanı bir başkası giremeyecek. Aynı ilanı birden çok emlak ofisi girdiğinde; malınızın acil satılık olduğu düşünülüp, insanlarda fiyat kırma beklentisi ortaya çıkıyordu. Dolayısıyla gayrimenkul fiyatının aşağı çekilmesi gündeme geldiği için mal sahibi zarara uğruyordu” diye konuştu.

‘Şüpheli ilanlar için CİMER’e başvurun’

Yeni düzenlemenin hem vatandaşı hem de emlakçıyı koruduğunu anlatan Güleroğlu, kötü niyetli emlak danışmanlarının vatandaşları zarara uğratmasının önüne geçileceğini kaydetti. Güleroğlu, “Odaya kayıtlı 4 bin 400 tane meslektaşım var. 2 bin 500’ün üzerinde kayıtlı emlakçı da İzmir Ticaret Odası’nda var. Bu meslektaşlar yetki belgesini almış, yasal yönden çalışan sorumlu emlak danışmanlarıdır. Onlar da bu ilanları kontrol ediyor. Herhangi bir sıkıntı gördüklerinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER), emlakçılar odasına ya da ticaret il müdürlüklerine şikayet ederek, kişilerin ceza alması sağlanabilir” dedi.

‘Kaçak emlakçılığın önüne geçilecek’

Gayrimenkul sahiplerinin herhangi bir danışmana ihtiyaç duymadan evini satabileceğini vurgulayan Güleroğlu, “Kendi eviyse vatandaş, kendi de ilan verebilir. Ancak bir emlakçı kendi evi gibi ilan verip, bu işten komisyon, hizmet bedeli alamayacak. Kaçak emlakçılığın önüne geçilecek. Emlakçı olmak için önce 100 saatlik eğitim belgesi alıyorsunuz sonra iş yeri açabilmek için 1 yıl lise mezunlarının, 6 ay üniversite mezunlarının staj yapma zorunluluğu var. Bunların hiçbirini yapmadan şahıs olarak ilan verip, para kazanma dönemi bitiyor” diye konuştu.

Türkiye ekonomik verileri – 4 Eylül 2020
2024’ün ilk dört ayında Türkiye’ye ziyaretçi akını
Altında Fed’in faiz kararı bekleniyor
Dev projede sona yaklaşıldı!
Deprem bölgesinde 20 bin 700 kişilik TYP istihdamı
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale “Profesyonel Yüzme Havuzu İnşaatı: Adım Adım Rehber ve İp Uçları”
Sonraki Makale Bakan Bayraktar’dan doğal gaz açıklaması!
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Aybike Hepsen: “Amacımız, bugünün beklentilerine cevap veren sürdürülebilir bir proje ortaya koymaktı”
Emlak Haberleri Sektörden
17 Aralık 2025
Fırat Life Style’dan Ampute Futbol Ligi’ne İsim Sponsorluğu
Sektörden
17 Aralık 2025
THBB Başkanı Yavuz Işık: Betonu sağlam yapıyoruz döküme dikkat etmiyoruz
Ekonomi Haberleri
17 Aralık 2025
Bursa’da bir göl daha yok oluyor
Ekonomi Haberleri
17 Aralık 2025
İstanbul’da su alarmı! Son 10 yılın en düşük seviyesi
Emlak Gazetesi
17 Aralık 2025
Antalya, Los Angeles ve Dubai’yi geride bıraktı
Emlak Turizm
17 Aralık 2025
Konut piyasasında bütçe freni: Mantıklı fiyat ve yüksek performans beklentisi artıyor
Ekonomi Haberleri
17 Aralık 2025
Hazine’den 15 milyar liralık kira sertifikası ihracı
Ekonomi Haberleri
17 Aralık 2025
İstanbul Boğazı’nda denizden buhar yükseldi
Emlak Dünyası
17 Aralık 2025
Barajlar son 10 yılın en düşük seviyesinde: İSKİ’den ‘hayati’ uyarı!
Emlak Dünyası
17 Aralık 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?