Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Ev tipi klima pazarı yüzde 30 büyüdü
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Emlak Gazetesi > Ev tipi klima pazarı yüzde 30 büyüdü
Emlak Gazetesi

Ev tipi klima pazarı yüzde 30 büyüdü

Emlak Manşet
Son güncelleme: 24 Ağustos 2023 11:43
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı (İSİB) Mehmet Hakkı Şanal, son 3-4 haftalık dönemde görülen yoğun sıcaklık artışlarının etkisiyle klima satışlarının tavan yaptığını söyledi.

Ev tipi klimaların pazardaki büyüme oranın yaklaşık yüzde 30 civarında olduğunu belirten Şanal, “Klima tedariki konusunda bir problem yaşamıyoruz. Yerli üreticilerimiz yeni yatırımlar yapıyorlar, bununla birlikte ithalatçı firmalarımız var. Yeterli sayıda stokumuz bulunuyor.” dedi.

Sıcaklık artışlarının yanı sıra Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin de talep artışında önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Şanal, “Başta Adana, Hatay ve Kahramanmaraş olmak üzere deprem bölgesinde, özellikle konteynır şehirlerde ve çadır kentlerde sıcaklık artışları ciddi sıkıntılara sebep olmaya başladı. Klima bazında en yoğun talep artışının gerçekleştiği yerler bu iller oldu.” diye konuştu.

“İklimlendirme sektörü yüzde 8 büyüdü”

Şanal, Türkiye’deki klima satışlarında yaşanan artışın yanı sıra iklimlendirme sektörünün bu yıl da büyümeye devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“7 ayda yüzde 8’lik bir büyüme kaydettik. İklimlendirme sektörü olarak, merkezi soğutma sistemleri, yalıtım tesisat malzemeleri satışında bir artış var. Ev tipi klimalar özelinde baktığımızda ise sektörün büyümesinde yüzde 15 civarında ihracatımızda artış gerçekleşti. Bu sene içinde sektör olarak ana hedefimiz minimum yüzde 9’luk bir büyüme. Geçtiğimiz yıl 6,7 milyar dolarlık iklimlendirme sektörünün genel ihracatı vardı, bu yıl içinde de 7,2 milyar doların üzerinde bir ihracat bekliyoruz. Bireysel klimalar özelinde baktığımızda artışımız ivmeleniyor. Soğutma tarafındaki ihracatımız da artmakta.”

Isıtma tarafında da özellikle Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı sonrasında bu bölgedeki sistemlerin değişmesinden kaynaklı ihracatın biraz gerilediğini anlatan Şanal, bununla birlikte Avrupa tarafında ısı pompalarının revaçta olduğunu dile getirdi. Şanal, “Artık fosil yakıtları terk ediyoruz. Sektör firmaları olarak ihracatımızın yüzde 60’ı Avrupa’ya. Mevcut pazarımızı kaybetmemek için ısı pompası teknolojisi üretimi noktasında iç pazarımıza yatırım yapmamız gerekmektedir. Halkımızı bu konudaki bilinçlendirmelerimiz devam edecektir.” diye konuştu.

“Klimada montaj süresi 15 güne kadar uzadı”

Ankara Klimacılar, Buzdolapçılar ve Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necdet Çerkeşli de son dönemde artan sıcaklıkların etkisiyle başkentte de klima satışlarında rekor seviyeye ulaşıldığını söyledi. Çerkeşli, “2022’de haziran-temmuz aylarında ortalama satışlarımız piyasa araştırmalarına göre 2 bin-2 bin 200’lerde seyrederken 2023’te 3 bin 700 bandına ulaştı. Bu artış, satış sonrası montaj ve servis hizmetlerinde yoğunluğa yol açtı.” dedi.

Geçmiş yıllarda klimaların satış sonrası ertesi gün bağlandığını anımsatan Çerkeşli, “İthalatçı firmalar da 2023’ün çok sıcak olacağını düşünemediler. Bir de piyasa şartları, dövizlerin çok yüksek gitmesi hasebiyle ellerinde fazla klima bulundurmadılar. Klima alınırsa da en az 15 günden önce montajı yapılmıyor.” diye konuştu.

Çerkeşli, klima kullanımında önemli sorunlardan birisinin de bakım yapılmaması olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

“Klimalarda soğutma ve ısıtma fark etmeksizin yaz ve kış aylarına göre senede 2 kez bakım olması gerekiyor. Vatandaşlarımız ekonomik şartlardan, bilgi eksikliğinden, bakımın önemini bilmediğinden dolayı yaptırmıyorlar. Bakım yapılmadığı için bunlar çeşitli hastalıklara yol açabiliyor. Cihazlar bakteri üretiyor. Onların bakımının yapılması büyük önem arz ediyor.”

Yazın yapılacak bakımların daha önemli olduğunu vurgulayan Çerkeşli, kullanıcıların klima içindeki filtreyi 15 günde bir temizlemesi gerektiğini bildirdi.

“İhtiyaç olduğunda değil, bütçe müsait olduğunda alınmalı”

Klima satıcısı Mahir Atalay da sıcaklık artışlarının etkisiyle talebin arttığını, bu durumun montaj sürecini olumsuz etkilediğini belirterek, “Yeterli ölçüde ürün var ancak piyasada talebi karşılayacak servis kapasitesi bulunmuyor.” dedi.

Klimanın günlük ihtiyaçlardan biri haline geldiğini vurgulayan Atalay, “İnsanlarımız şiddetli ihtiyacı olduğu an değil, bütçesi müsait olduğunda klimalarını tedarik etmeli.” diye konuştu.

Atalay, yılda en az bir kez klima bakımın yapılması gerektiğini, bunun cihazın ömrünü en az iki yıl uzattığını sözlerine ekledi.

Erzurum’da kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı
Kahramanmaraş’ta 4 büyüklüğünde deprem
Türk sosyetesinin yeni gözdesi hangi Yunan adası?
Ukraynalılar, evlerine dönmek istiyor
‘Evim mağdurları’ ekonomi torbası ve çevre teklifleri hazırlanıyor
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Çanakkale’deki orman yangını kontrol altına alındı
Sonraki Makale Serdar Bilgili, Manhattan’da gökdelene ortak oldu
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Dilovası ve Gebze Hattı, Sanayi Gayrimenkul Piyasasında Stratejik Bir Kırılma Yaşıyor
Emlak Haberleri
17 Haziran 2025
Albayrak Beton: Güvenli binalar için beton mikserlerine trafikte geçiş üstünlüğü tanınmalı.
Emlak Haberleri
17 Haziran 2025
Konut Kredisi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Emlak Haberleri
17 Haziran 2025
Tiny House Ev Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Emlak Haberleri
17 Haziran 2025
Emlak Değerlemesi Nasıl Yapılır?
Emlak Haberleri
17 Haziran 2025
Ekonomi ve siyaset gündemi – 17 Haziran 2025
Ekonomi Haberleri
17 Haziran 2025
Resmi Gazete’de bugün (17.06.2025)
Ekonomi Haberleri
17 Haziran 2025
AFAD ve Kandilli deprem listesi
Emlak Gazetesi
17 Haziran 2025
Meteoroloji açıkladı: Bugün hava nasıl olacak? İşte bölge bölge hava durumu tahmini…
Emlak Gazetesi
17 Haziran 2025
Emlakta Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?
Emlak Haberleri
17 Haziran 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?