Emlak Konut Kuzey Şehir Reklamı
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: İstanbul Depremi Sanılandan Çok Daha Büyük Olabilir
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Sektörden > İstanbul Depremi Sanılandan Çok Daha Büyük Olabilir
Sektörden

İstanbul Depremi Sanılandan Çok Daha Büyük Olabilir

Emlak Manşet
Son güncelleme: 15 Şubat 2023 14:50
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 ve 7.4 büyüklüğündeki 2 deprem, 10 ilde 13 milyondan fazla vatandaşımızı etkilemiş, pek çok binanın yıkılmasına ve binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Ülkemiz ve tüm dünya el ele vererek bu yıkıcı depremin yaralarını sarmaya odaklanırken jeologlar ve deprem bilimcilerse yaklaşan diğer bir tehlike olan İstanbul depremi hakkında vatandaşları uyarıyor. Ancak İTÜ’de Maden ve Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Profesör Doktor Cenk Yaltırak ise İstanbul depreminin beklenenden çok daha büyük olabileceğini açıkladı.

1 yerine 4 fay aynı anda kırılabilir

T24 muhabiri Cansu Çamlıbel’in sorularını yanıtlayan Yaltırak, Türkiye’nin güncel deprem haritalarının ve muhtemel deprem senaryolarının neredeyse hepsinin yanlış olduğunu belirtiyor. Yaltırak, geçtiğimiz kasım ayında yayımlanan makalede Marmara bölgesinin bugüne kadarki en detaylı 3 boyutlu fay haritasını çıkarmıştı. Özellikle uluslararası akademik çevrelerde dikkat çeken bu çalışma, yıllardır belirtilenin aksine İstanbul ve çevresinde 7 ve üzeri büyüklükte deprem yaratabilecek 1 değil tam 4 fay olduğunu gösteriyordu. Yaltırak ayrıca 20 yıl önce yaptığı bir hesaplamaya göre bu fayların 2019-2026 yılına kırılabileceğinin de altını çiziyor.

Cenk Yaltırak’ın sunduğu harita, ülkemizde deprem çalışmaları için kullanılan Prof. Xavier Le Pichon’un haritasından oldukça farklı. Yaltırak bu nedenle şu anda kullanılan deprem haritasının, deprem yönetmeliğinin ve alınmaya çalışılan önlemlerin tamamının yanlış olduğunu ve bu yanlışlarla bir yere varılamayacağının altını çiziyor.

Yaltırak ayrıca 1999 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yapılan araştırmalarda Marmara’da birden fazla fay olduğunun tespit edildiği ancak toplanan verilerin mühendisler tarafından toplandığı ve makalenin İngilizce yayınlanmamasından dolayı bu bilgilerin gündeme getirilmediğini belirtiyor. “Sınırlı sismik kesitle ben 1999’un Ocak ayında çizdiğim fay haritası çoklu fay sistemi var. Sonra toplanan sismik veriler ve batimetri haritasına dayanarak bu makaledeki fay haritasını hiç dikkate almıyorlar. Kimse bunu göstermek istemiyor.” diyen jeolog, araştırdığı bilgilerin görmezden gelindiğini belirtiyor.

Kahramanmaraş’ta aslında 3 deprem oldu

Kahramanmaraş depremleriyle ilgili de Cansu Çamlıbel’in sorularını yanıtlayan Yaltırak, sabaha karşı gerçekleşen ilk depremde aslında 7.4 ve 7.6 büyüklüğünde iki depremin aynı anda olduğunu belirtiyor. Aslında 3 depremin olduğunu ve bu ölçümün yer hareketini çok hassas ölçen aletlerle tespit edilebildiğini belirten jeolog, 1999 depreminin de benzer şekilde aslında 3 depremin birleşimi olduğunu belirtiyor.

Cenk Yaltırak ayrıca Celal Şengör ve ekibinin tek bir veri üzerinden 12 farklı harita yayınladığını ancak tüm haritalarda tek fay olduğunu ifade ediyor. TPAO tarafından yapılan çalışmanın verilerinin paylaşılmadığını ve kendisinin bile veriyi kullanmak için 118 bin dolar ödemesi gerektiğini söyleyen Yaltırak, yanlış verilerin devleti de yanlış yöne sürüklediğini iddia ediyor.

T24’te yer alan makalenin tamamına ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Cenk Yaltırak, konuyla ilgili açıklama yaptı

Yaptığı açıklamanın pek çok kesim tarafından yanlış anlaşılmasının üzerine Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “İstanbul depreminin 2019-2026 yılları arasında gerçekleşebilmesi” tahmininin yeni bir veri olmadığını ve bu tahminin 20 yıl önce bir dergi için yaptığı “basit bir tahmin” olduğunun altını çizdi. Önemli olanın depremin tarihi değil depreme karşı alınan önlemler olduğunu belirten Yaltırak, aldıkları sorumluluğun çok büyük olduğunu belirtiyor.

Şili’de 6.1 büyüklüğünde deprem!
Emlak danışmanlığına yoğun talep
İnşaattaki hareketlilik 3. ayını geride bıraktı
İzmir Folkart nerede, sahibi kim? İzmir Folkart’ta neden yangın çıktı?
Bayram tatilinde hava nasıl olacak? Meteoroloji uzmanı gün gün açıkladı
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Madencilerin Kullandığı Domuzdamı Yöntemi Nedir?
Sonraki Makale Yıkılan sitenin yöneticisi konuştu: Müteahhit ‘Depremde dışarı çıkmayın’ diye sattı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

“Gayrimenkul Sertifikası Bilgilendirme TIR ve Çadırları” İstanbul Meydanlarında
Emlak Haberleri
1 Ağustos 2025
BETAM: Türkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde 5,2 büyümesini bekliyoruz
Ekonomi Haberleri
1 Ağustos 2025
Kütahya Simav’da 2 dakika arayla 2 deprem!
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
Turist sayısı ve harcama arttı 6 aylık gelirde rekor kırıldı
Sektörden
1 Ağustos 2025
2026’da emlak vergisine büyük artış: Rayiç bedeller 6-7 kat yükselecek
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
Tatlı su iflası kapıda
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
20 dönüm araziye 10 milyon dolarlık yatırım yapacak 
Emlak Dünyası
1 Ağustos 2025
 Tarihin en yüksek seviyesi: İstanbul’daki en yüksek kiralar bu semtte
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
FCR GYO Otel Projesinin Temelini Attı
Emlak Haberleri
31 Temmuz 2025
Dünya Şehir Maltepe, HOMEEXTENSION konseptiyle konutta standartları yükseltiyor
Emlak Haberleri
31 Temmuz 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?