By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: İstanbul’da Konut Satışları Yüzde 47 Oranında Düştü
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Emlak Haberleri > İstanbul’da Konut Satışları Yüzde 47 Oranında Düştü
Emlak Haberleri

İstanbul’da Konut Satışları Yüzde 47 Oranında Düştü

Emlak Manşet
Son güncelleme: 16 Mayıs 2023 14:40
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

MARS İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, konut satış rakamlarını değerlendirdi ve mevcut trendin bir süre daha devam edebileceğine dikkat çekti. Arz sıkıntısını, konut fiyatlarının alım gücünün üstünde kalmaya devam etmesini ve depremi tabloyu yaratan ana belirleyiciler olarak sıralayan Hakan Bucak, “Buradaki her bir bileşenin ciddi iyileşmeye ihtiyacı bulunuyor” dedi. Konutta yaşanan fiyat sorununa da dikkat çeken Hakan Bucak, “Fırsatçılık hala bir sorun, çözülmesi en büyük arzumuz. Bununla birlikte konutta fiyatların gelişen bölgelerde enflasyon oranında artmasını, diğer bölgelerde ise dolar bazında stabil kalmasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre Ocak- Nisan döneminde satışı gerçekleşen toplam konut adedi 368 bin 867 olurken, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında rakamlarda yüzde 18,6’lık bir düşüş yaşandı.

Rakamları değerlendiren MARS İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, 6 Şubat depremleriyle ile başlayan düşüş trendinin aylık bazda bakıldığında üçüncü ayını geride bıraktığına işaret etti. Şubat’ta yüzde 18, Mart’ta yüzde 21,4 olarak gerçekleşen düşüşün Nisan’da yüzde 35,6 olarak devam ettiğini söyleyen Hakan Bucak, “Nisan ayında Türkiye genelinde toplam 85 bin 652 konutun satışı gerçekleşti. Aylık bazda düşüşlerin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz” dedi. Konuttaki bu trendin devamını destekleyen etmenleri arz sıkıntısı, yüksek fiyatlar ve deprem olarak sıralayan Hakan Bucak, “Arz sıkıntısının fiyatlar üzerindeki negatif baskısı devam ediyor. Bu duruma kimi insanların geliştirdiği fırsatçılık da eklenince rakamlar alım gücünün çok üstüne çıkmış durumda. Hem arz üreticisini hem de konut alıcısını etkileyen çok fazla negatif bileşen söz konusu. Bütün bunlara bir de depremin yarattığı psikolojik gerilim eklenince geliştirici konut üretmek, hane halkı ise konut satın alma konusunda çok hevesli ve iştahlı olamıyor. Buradaki her bir bileşenin ciddi iyileşmeye ihtiyacı bulunuyor” diye konuştu.

İstanbul’da Konut Satışı Yüzde 47,4 Azaldı

Konut satışında en dikkat çekici düşüşün İstanbul’da yaşandığına işaret eden Hakan Bucak, şunları kaydetti: “Şubat ayında İstanbul’da konut satışı 2022 yılı şubat ayına göre ise yüzde 26 düştü. Mart’ta bu düşüş yüzde 24,22 olarak yaşandı. Nisan’da İstanbul’un genelinde 13 bin 944 konut satıldı ve geçen yılın Nisan ayına göre rakamda yaşanan düşüş yüzde 47,04 oldu.”

Gayrimenkul sektöründe arz üretimi tarafında ve satış tarafında olumlu sinyallerin yılın ikinci yarısı itibariyle görülmeye başlanabileceğine vurgu yapan Hakan Bucak, fiyatlama davranışına ilişkin olarak da önemli açıklamalarda bulundu. Hakan Bucak, “Konut fiyatları üzerinden hala fırsatçılık yapmak isteyenler var. Bununla birlikte biz bundan sonrası için satış fiyatlarında yüzde yüzleri bulan bir artış öngörmüyoruz. Gelişen bölgelerde fiyatlarda enflasyon oranında bir artış yaşanır, diğer bölgelerde ise fiyatlar dolar bazında stabil kalır” dedi.

Türkiye Gayrimenkul Sektöründe Ruslar 13 Aydır Birinci

Yabancı yatırımcıya satışı yapılan konut adedini Ocak – Nisan dönemi için 13 bin 483 olarak açıklayan Hakan Bucak, “Yabancı yatırımcı tarafında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35’i bulan bir kayıp söz konusu. Yaşanan düşüşün ana nedeni deprem gibi görünüyor. Çünkü yabancılar arasında Türkiye’deki konutların güvenilirliğine ilişkin bir endişe oluştu. Algı düzeldikçe satışta eski seviyeleri ve üstünü tekrar görmeye başlayabiliriz. Bununla birlikte Rusların Türkiye gayrimenkul sektöründeki birincilikleri 13 aydır devam ediyor. Savaşın ilk ayı olan Mart 2022’den Nisan 2023’e kadar geçen sürede Rusların Türkiye’den aldığı toplam konut sayısı 20 bin 56’dır. Savaştan bu yana yönelimde 3,5 katlık bir artış söz konusu. Bu trendin devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

İfraz İşlemi Nedir?
TCDD 1.Bölge Müdürlüğü İstanbul’da 107 adet arsayı satışa çıkardı
Gout Drug Could Show Promise in Fighting COVID-19
BDDK: 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi imkanı olmayacak
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: Deprem, Kaderimiz Olmamalı
ETİKETLENEN:Hakan Bucakmars
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Mocha Kasırga’sında bilanço artıyor
Sonraki Makale Resmi Gazete’de bugün (17.05.2023)
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Mavi Arya’da 3+1 Daireler Özel Bahçeleriyle Ayrıcalıklı Yaşam Sunuyor
Ekonomi Haberleri
23 Şubat 2026
AKOM tarih verdi: İstanbul’a yeniden kar geliyor
Emlak Dünyası
23 Şubat 2026
TOKİ Adana 12 bin 400 konut kura sonuçları isim listesi nasıl öğrenilir? 2026 TOKİ Adana kura sonuçları sorgulama
Emlak Dünyası
23 Şubat 2026
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı: Konut üretimi bütüncül bir perspektifle ele alınmalı
Ekonomi Haberleri
23 Şubat 2026
Antalya’da korkutan deprem
Emlak Dünyası
23 Şubat 2026
Meteoroloji bölge bölge uyardı: Yurtta yağmur ve kar alarmı
Emlak Gazetesi
23 Şubat 2026
İstanbul’da haftaya yoğun trafikle başlandı
Sektörden
23 Şubat 2026
Mavi Arya’da 3+1 Daireler Özel Bahçeleriyle Ayrıcalıklı Yaşam Sunuyor
Emlak Haberleri
23 Şubat 2026
İnşaat Yeni Yıla Yavaş Başladı
Sektörden
23 Şubat 2026
Emlak Konut’tan Hoş Geldin Evim Kampanyası: 2026’ya özel yüzde 26 indirim imkânı
Emlak Gazetesi
20 Şubat 2026

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?