By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Kentsel Dönüşümün Görünmeyen Mağdurları: Yaşlıların Sessiz Mücadelesi
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Emlak Haberleri > Kentsel Dönüşümün Görünmeyen Mağdurları: Yaşlıların Sessiz Mücadelesi
Emlak Haberleri

Kentsel Dönüşümün Görünmeyen Mağdurları: Yaşlıların Sessiz Mücadelesi

Emlak Manşet
Son güncelleme: 29 Ocak 2026 15:33
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

Türkiye’nin uzun süredir gündeminde olan kentsel dönüşüm süreci, ne yazık ki en kırılgan gruplardan biri olan 65 yaş üstü bireyler açısından ciddi hukuki ve sosyal riskler barındırıyor. Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı Av. Elvan Kakıcı Şimşek, özellikle yalnız yaşayan ve sağlık sorunları bulunan yaşlı maliklerin bu süreçte çoğu zaman fark edilmeden mağdur edildiğine dikkat çekerek, kentsel dönüşümün, yaşlılar için yalnızca bir inşaat değil; bir hak ve adalet meselesi olduğunu belirtti.

Türkiye genelinde hızla ilerleyen kentsel dönüşüm projeleri, şehirlerin çehresini değiştirirken en sessiz ama en derin mağduriyeti 65 yaş üstü bireyler yaşıyor. Çoğu yalnız yaşayan, sağlık sorunlarıyla mücadele eden yaşlı maliklerin; alıştıkları çevreden koparıldığı bu süreç, yalnızca fiziksel bir dönüşüm değil, hukuki ve insani bir kırılma anlamına geliyor.

Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı Av. Elvan Kakıcı Şimşek, kentsel dönüşümün yaşlılar açısından çoğu zaman “bir imzaya indirgenen” ancak sonuçları itibarıyla tüm hayatı etkileyen bir sürece dönüştüğünü vurgulayarak, “Bir yaşlı için atılan tek bir imza; evini, güvencesini ve yaşam düzenini kaybetmesi anlamına gelebilir. Bu nedenle kentsel dönüşümde hukuki ehliyet meselesi hayati önemdedir.” dedi.

Tapu Devirleri “Yolsuz Tescil” Gerekçesiyle İptal Edilebiliyor

Av. Elvan Kakıcı Şimşek’e göre, ileri yaştaki maliklerin kentsel dönüşüm kapsamında vekâlet vermesi veya tapu işlemi yapması halinde, hukuki ehliyetin mutlaka tıbbi raporla desteklenmesi gerekiyor.

65 yaş üstü bireylerde; yaşlılığa bağlı bilişsel, psikolojik veya biyolojik durumların varlığı halinde, Adli Tıp Kurumu ya da tam teşekküllü sağlık kurullarından alınacak raporlar, ileride doğabilecek “ehliyetsizlik” iddialarının önüne geçiyor. Aksi halde, iyi niyetli üçüncü kişiler söz konusu olsa dahi yapılan işlemler geçersiz sayılabiliyor; vekâletnameler ve tapu devirleri “yolsuz tescil” gerekçesiyle iptal edilebiliyor.

Vasi ve Yasal Danışman Mekanizması: Bir Engelleme Değil, Koruma Aracı

Vekâlet vermeye uygun olmayan yaşlı maliklerin korunması için en güvenli yolun Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığıyla vasi atanması olduğunu belirten Şimşek, bu mekanizmanın çoğu zaman yanlış anlaşıldığını belirterek, “Vesayet, kişinin elinden haklarını almak için değil; tam tersine, haklarını güvence altına almak için öngörülmüş bir koruma sistemidir.” şeklinde konuştu.

Vasi atanması halinde dahi, taşınmazın satışı, ipotek edilmesi ya da kat karşılığı inşaat sözleşmesi gibi işlemler için mahkeme izni alınmasının zorunlu olduğuna dikkat çeken Şimşek, dava açılması gereken durumlarda ayrıca husumete izin kararının şart olduğunu hatırlattı.

Tam kısıtlama gerektirmeyen hallerde ise yasal danışman atanması, malikin iradesinin yargı denetimi altında korunmasını sağlayan önemli bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Çoğunluk Kararıyla Satış: Yaşlılar İçin Sessiz Bir Tehdit

Kentsel dönüşüm sürecinde, yaşlı malikin sağlık durumu nedeniyle imza atamaması ya da yoğun bakımda bulunması gibi hallerde, 6306 sayılı Kanun kapsamında pay satışına gidilmesi, ciddi mağduriyetlere yol açabiliyor. Av. Elvan Kakıcı Şimşek, bu uygulamanın özellikle yaşlılar açısından geri dönülmez sonuçlar doğurabildiğini belirtiyor.

Vekâletin Kötüye Kullanılması Yargıtay Denetiminde

Yaşlı maliklerin çocuklarına veya yakınlarına verdikleri vekâletnamelerin kötüye kullanılması da sık rastlanan bir sorun. Yargıtay’ın bu tür işlemleri açıkça “vekâlet görevinin kötüye kullanılması” olarak nitelendirdiğini hatırlatan Şimşek, düşük bedelle yapılan devirlerin ve malikin iradesi dışında gerçekleştirilen işlemlerin iptal edildiğini vurguluyor.

“Kentsel dönüşüm hızlanırken, hukuki koruma yavaşlamamalı”

Av. Elvan Kakıcı Şimşek, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Yaşlı bireylerin kentsel dönüşüm sürecinde korunması bir sosyal sorumluluk değil, anayasal bir yükümlülüktür. En güvenli yol; ehliyet tespitinin bilimsel raporlarla netleştirilmesi, gerekirse vasi atanması ve tüm tasarrufi işlemlerin yargı denetimi altında yürütülmesidir. Aksi halde kentsel dönüşüm, yaşlılar için bir umut değil, bir hak kaybına dönüşür.” “Kentsel dönüşüm, yer değiştirme, göç ve iskan gibi sonuçlarıyla en çok yaşlı bireylerin hayatını etkiliyor. Ancak bu etki çoğu zaman sessiz yaşanıyor ve hukuki güvence mekanizmaları devreye sokulmadığında telafisi güç hak kayıpları ortaya çıkıyor,” diyen Şimşek, sürecin hukuki boyutunun hayati önem taşıdığını vurguladı.

Tasarrufa yönelik faizsiz finansman şirketlerine ilişkin yönetmelik yürürlüğe girdi
Ankara’nın Konut Geleceği İçin Yeni Projeler Yolda
BİREVİM’den “tam da şimdi istihdam!” vurgusu
ABD’de yeni konut satışları 3 aylık düşüş sonrası yükseldi
Bakan Kurum: Sosyal konut projesi ekonomiyi büyütecek
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale İV Kandilli Bahçe Dubleksleriyle Seçkin Bir Yaşam Deneyimi Sunuyor
Sonraki Makale İnşaat sektöründe büyüme sürerken sürdürülebilirlik tartışmaları güçleniyor 
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Emlak Konut’tan Hoş Geldin Evim Kampanyası: 2026’ya özel yüzde 26 indirim imkânı
Emlak Gazetesi
20 Şubat 2026
Konut satışları 2026’ın ilk ayında düştü
Emlak Dünyası
20 Şubat 2026
AFAD duyurdu: Hatay’da 4,2 büyüklüğünde deprem
Emlak Gazetesi
20 Şubat 2026
Meteoroloji uyardı: Batı’da sağanak ve kuvvetli rüzgar etkili olacak
Emlak Gazetesi
20 Şubat 2026
Konutta ve kirada reel düşüş sürüyor! İstanbul ve Ankara ayrıştı, İzmir geriledi
Ekonomi Haberleri
20 Şubat 2026
Bakan Kurum’dan ünlülere ‘Bu Başarı Türkiye’nin’ teşekkürü
Emlak Gazetesi
20 Şubat 2026
Bill Gates göl manzaralı evini 1 haftada sattı
Emlak Haberleri
20 Şubat 2026
Gözde turizm kentinde saat 20.00’den sonra alkol satışı yasaklanıyor
Emlak Turizm
20 Şubat 2026
133 mağaza kapatan lüks marka devi 100 taneyi daha gözden çıkardı
Ekonomi Haberleri
20 Şubat 2026
Yüzde 67’nin Üzerinde Artış Konutta Erişilebilirlik İçin Yeni Adımlar
Emlak Haberleri
19 Şubat 2026

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?