Emlak Konut Kuzey Şehir Reklamı
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Montrö Boğazlar Sözleşmesi neleri kapsıyor?
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Emlak Gazetesi > Montrö Boğazlar Sözleşmesi neleri kapsıyor?
Emlak Gazetesi

Montrö Boğazlar Sözleşmesi neleri kapsıyor?

Emlak Manşet
Son güncelleme: 2 Mart 2022 09:58
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıması sonrası başlattığı operasyon ile beraber, Türkiye’nin boğazların egemenliğini sürmesini sağlayan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni gündeme getirdi. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, durumu artık ‘savaş’ olarak nitelediklerini ve Türkiye’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin maddelerini uygulayacağını söyledi.

Sovyetler Birliği, Türkiye, Yugoslavya, Romanya, Avustralya, Japonya, İngiltere, Yunanistan, Fransa ve Bulgaristan tarafından 20 Temmuz 1936’da imzalanan ve 9 Kasım 1936’da yürürlüğe giren sözleşmeye göre, Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin sözleşmeye uygun şartları taşıyan askeri gemiler, 15 gün önceden Türkiye’ye haber vererek boğazları geçebiliyor ve en fazla 21 gün Karadeniz’de kalabiliyor.

Askeri gemiler, kaç tona kadar boğazlardan geçebiliyor?

Sözleşmede uçak gemileriyle ilgili bir ibare bulunmuyor ancak bu gemiler yapıları gereği uygulanan tonaj sınırını aştığı için boğazlardan geçerek Karadeniz’e giremiyor. Zira, Türk Boğazlarından bir gün içinde geçecek askeri gemilerin kıyıdaş olsun ya da olmasın toplam tonajının 15 bin tonu aşmaması gerekiyor. Ticaret gemileri ise yükleri ne olursa olsun boğazlardan serbest şekilde geçebiliyor. Sözleşmenin 18. maddesine göre, Karadeniz’e kıyıdaş olmayan devletler, bu denize ‘insancıl amaçla’, ön bildirime gerek olmaksızın savaş gemisi gönderebiliyor. Bununla birlikte, insancıl amaçla gönderilen savaş gemilerinin tonajının 8 bin tonu geçmemesi gerekiyor.

Sözleşme aynı zamanda Karadeniz’deki askeri varlık yoğunluğunu da düzenliyor. Karadeniz’e kıyıdaş olmayan ülkelerin burada aynı anda bulundurabileceği gemilerin toplam tonajı 45 bin tonu, kıyıdaş olmayan tek bir ülkenin ise 30 bin tonu aşamıyor.

Türkiye’ye bildirmek zorundalar mı?

Montrö’ye göre, Karadeniz’e kıyıdaş olmayan devletlerin askeri gemileri ile bunlara yardımcı deniz araçları, sözleşme şartlarını yerine getirmek kaydıyla boğazlardan serbestçe geçme hakkına sahip. Bu sözleşme, tüm ülkelerin Türk boğazlarından geçmeden önce ülkeye geçiş günü, rota, Karadeniz’de kalış süresi gibi bilgileri içeren ön bildirim yapma zorunluluğu veriyor. Ön bildirimin süresi Karadeniz ülkeleri için 8 gün iken, kıyısı olmayan ülkeler için bu süre en az 15 gün olarak uygun görülüyor. Ayrıca Türkiye’ye verilen bilgilerde bir değişiklik meydana gelirse, durumun geçişten en az 3 gün önce Türkiye’ye bildirilmesi gerekiyor.

‘Savaş’ tanımı ya da durumu neleri engelliyor?

Savaş zamanlarında ise Türkiye’ye askeri gemi geçişi uygulamalarında kısıtlama hakkı tanınıyor. Buna göre Türkiye savaşta değilse, askeri gemiler barış dönemindeki şartlarla boğazları geçebiliyor. Türkiye savaştaysa ya da savaş tehdidi hissediyorsa savaş gemisi ve askeri yardım gemilerinin geçişini engelleme hakkına da sahip.

Çavuşoğlu’nun atıf da yaptığı sözleşmenin 19. maddesine göre, savaş zamanında, Türkiye savaşan değilse, savaş gemileri belirtilen koşullar içinde, boğazlarda tam bir geçiş ve gidiş-geliş özgürlüğünden yararlanabiliyor. Ancak, saldırıya uğramış bir devlete ve Türkiye’yi bağlayan bir karşılıklı yardım antlaşması gereğince yapılan yardım durumları dışında savaşan herhangi bir devletin savaş gemilerinin boğazlardan geçmesi yasak.

Karadeniz’e kıyıdaş olan ya da olmayan devletlere ait olup da bağlama limanlarından ayrılmış bulunan savaş gemileri, kendi limanlarına gitmek maksadıyla boğaz geçişi yapabiliyorlar. Sözleşmeye göre, savaşan devletlerin savaş gemilerinin boğazlardan herhangi bir el koymaya girişmeleri, denetleme, ziyaret hakkı uygulamaları ve başka herhangi bir düşmanca eylemde bulunmaları da yasak.

Savaş zamanında, Türkiye savaşan ise, savaş gemilerinin geçişi konusunda Türk hükümeti tümüyle dilediği gibi davranabiliyor. Türkiye kendisini pek yakın bir savaş tehlikesi tehdidi karşısında sayarsa, savaş durumu geçiş rejimini uygulamaya başlama yetkisi var ancak; Milletler Cemiyeti Konseyi (Birleşmiş Milletler’in öncülü) Türkiye’nin aldığı önlemleri 3’te 2 çoğunlukla haklı bulmazsa Türkiye bu önlemlerini geri almak zorunda kalacaktır.

Resmi Gazete’de bugün (13 Temmuz 2022)
Bolu Dağı tüneli trafiğe kapatıldı
TCMB faiz kararı ne zaman açıklanacak?
Brand Week Istanbul 11. kez kapılarını açtı
IMF: Fiyatların yükselmesine izin verin
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Meteoroloji’den kar uyarısı
Sonraki Makale ABD’de inşaat harcamaları Ocak’ta beklentilerin üzerinde
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

“Gayrimenkul Sertifikası Bilgilendirme TIR ve Çadırları” İstanbul Meydanlarında
Emlak Haberleri
1 Ağustos 2025
BETAM: Türkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde 5,2 büyümesini bekliyoruz
Ekonomi Haberleri
1 Ağustos 2025
Kütahya Simav’da 2 dakika arayla 2 deprem!
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
Turist sayısı ve harcama arttı 6 aylık gelirde rekor kırıldı
Sektörden
1 Ağustos 2025
2026’da emlak vergisine büyük artış: Rayiç bedeller 6-7 kat yükselecek
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
Tatlı su iflası kapıda
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
20 dönüm araziye 10 milyon dolarlık yatırım yapacak 
Emlak Dünyası
1 Ağustos 2025
 Tarihin en yüksek seviyesi: İstanbul’daki en yüksek kiralar bu semtte
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
FCR GYO Otel Projesinin Temelini Attı
Emlak Haberleri
31 Temmuz 2025
Dünya Şehir Maltepe, HOMEEXTENSION konseptiyle konutta standartları yükseltiyor
Emlak Haberleri
31 Temmuz 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?