Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Seramik ihracatına Ukrayna kili engeli
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Emlak Gazetesi > Seramik ihracatına Ukrayna kili engeli
Emlak Gazetesi

Seramik ihracatına Ukrayna kili engeli

Emlak Manşet
Son güncelleme: 16 Ağustos 2022 10:27
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş ilan etmesiyle birçok sektörde yaşanan hammadde tedariki sorunu, üretimi etkilemeye devam ediyor. Bu sektörlerden biri de ev ve mutfak eşyaları sektörü. Seramikten sofra eşyası üreticileri, hammadde reçetelerinde yüzde 25 Ukrayna kili, yüzde 20 İstanbul Şile kili kullanmaktaydı. Ancak 24 Şubat’tan itibaren Ukrayna kilinin ithal edilememesi sebebiyle üreticiler, kilin alternatifini üretmek için AR-GE çalışmaları başlatsa da olumlu sonuç alamadılar. İngiltere gibi alternatif pazarlardan gelen killerde ise hem fiyat hem de kalite tutturulamadı. Sektör temsilcileri Kütahya, İstanbul, Urfa, Kayseri, İzmir gibi illerde yoğun olan üreticilerin hammaddeden dolayı maliyetlerin yükselmesi sebebiyle ihracattaki rekabetçiliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirterek, destek talebinde bulundu. Üreticiler, buğdayda olduğu gibi kilde de gemilerle tedarikin yolunun açılmasını istiyor. Gelişmeler sektörün temmuz ayı ihracat verilerine de yansıdı ve söz konusu kalemde ihracat yüzde 20’den fazla geriledi.

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre killer seramik üretiminde plastikliğin, mukavemeti ve beyazlığını sağlanmak amacıyla kullanılıyor. Ukrayna Kili bu noktada Türkiye’deki killere göre daha, mukavemetli ve beyaz bir kil olarak öne çıkıyor. Bu da kullanıldığı ürünlerin daha dayanıklı olmasını ve haliyle verimini artırıyor.

DÜNYA, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın başlamasının ardından kil arzında yaşanan sorunu 5 Mayıs’ta yaptığı haberle kamuoyuna duyurmuştu.

Sofrada yıllık ihtiyaç 50 bin ton Ukrayna’dan kilin savaş nedeni ile tedarik edilmemesi nedeniyle sektör çözüm olarak Söğüt, Afyon ve Konya killerine yönelse de söz konusu killer gerekli koşulları sağlamakta yetersiz kaldı. Başka bir çözüm yolu ise İngiltere’den tedarik olarak öne çıktı ancak orada da hem kalite hem de fiyat konusunda istenen şartlar sağlanamadı. Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, “Kütahya, İstanbul, Urfa, Kayseri, İzmir gibi illerimizde yoğun olan üreticilerimiz, hammaddeden dolayı maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle ihracattaki rekabetçiliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Sektör emek yoğun bir üretim şekline sahip olduğu için on binlerce çalışan istihdam ediliyor. Üreticilerimizin bu mağduriyetinin giderilmesi için Ukrayna kilinin ve kaolinin gemilerle getirilmesi için yetkili mercilerden destek rica ediyoruz” ifadelerini kullandı. Mesut Öksüz’ün verdiği bilgilere göre sofra grubunda yıllık gerekli olan kil miktarı ise 50 bin ton. Bu da bin 250 TIR anlamına geliyor. Öksüz, şöyle konuştu: “Şu an ihracatta aşırı bir düşme yok ama sektör ihracatta tam da büyüme eğiliminde iken bu sorunların yaşanması bizim rekabetçiliğimizi ve ihracatı negatif etkiliyor. Böyle devam ederse rekabet gücümüzü kaybederiz ve üreticiler için de sıkıntı oluşur. İngiltere kili ile çözüm bulunmaya çalışıldı ancak o da hem daha pahalı hem de istenilen şartları sağlayamadı.”

İhracat düşüşe geçti

Ukrayna kilinin tedarik edilememesi temmuz ayı itibari ile ihracat rakamlarına da yansıdı. İlk yarıyı stok ve diğer alternatifler ile geçiren sektör, ocak temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ihracat miktarını yüzde 12,3 artırarak 17 bin 662 tondan 19 bin 839 bin tona değerini de 33,8 milyon dolardan 39 milyon dolara yükseltti. Stokların tükenmesinin sonuçları ise temmuz itibari ile kendini gösterdi ve ihracat düşüşe geçti. Temmuz ayında söz konusu kalemde ihracat miktarı bin 729 tona değeri de 3,3 milyon dolara düştü.

AFAD açıkladı: Bir ayda 13 bin deprem
Siyasilerden terör saldırısına ilişkin açıklama!
Deprem sonrası ilk ziyaretçi Katar Emiri
Özelleştirme kapsamındaki bazı taşınmazların satışına onay
Belen’deki yangın saatlerdir sürüyor
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Resmi Gazete’de bugün (16.08.2022)
Sonraki Makale Apple, iPhone’da reklam göstermeye başlayacak
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Deprem bölgesinde istihdam tüm sektörlerde afet öncesindeki seviyeyi aştı
Ekonomi Haberleri
17 Haziran 2025
İnşaatlarda kalifiye eleman eksikliği maliyetleri artırıyor
Emlak Haberleri
17 Haziran 2025
Erdal Albayrak: “Güvenli binalar için beton mikserlerine trafikte geçiş üstünlüğü tanınmalı”
Emlak Haberleri
17 Haziran 2025
Dilovası ve Gebze Hattı, Sanayi Gayrimenkul Piyasasında Stratejik Bir Kırılma Yaşıyor
Emlak Haberleri
17 Haziran 2025
Albayrak Beton: Güvenli binalar için beton mikserlerine trafikte geçiş üstünlüğü tanınmalı.
Emlak Haberleri
17 Haziran 2025
Konut Kredisi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Emlak Haberleri
17 Haziran 2025
Tiny House Ev Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Emlak Haberleri
17 Haziran 2025
Emlak Değerlemesi Nasıl Yapılır?
Emlak Haberleri
17 Haziran 2025
Ekonomi ve siyaset gündemi – 17 Haziran 2025
Ekonomi Haberleri
17 Haziran 2025
Resmi Gazete’de bugün (17.06.2025)
Ekonomi Haberleri
17 Haziran 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?