Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Türkiye’nin ham çelik üretimi martta yüzde 2,9 azaldı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Sektörden > Türkiye’nin ham çelik üretimi martta yüzde 2,9 azaldı
Sektörden

Türkiye’nin ham çelik üretimi martta yüzde 2,9 azaldı

Emlak Manşet
Son güncelleme: 9 Mayıs 2022 14:46
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), 2022 yılı Mart ayına ilişkin üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini açıkladı.

Buna göre, mart ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 azalarak 3,3 milyon tona geriledi. Ham çelik üretimi, yılın ilk 3 ayında yüzde 4,7 düşüşle 9,4 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

Nihai mamul çelik tüketimi, martta yıllık bazda yüzde 16,8 azalarak 2,6 milyon ton; ocak-mart döneminde yüzde 6,5 gerileyerek 8,5 milyon ton oldu.

Çelik ürünleri ihracatı arttı

Martta çelik ürünleri ihracatı, miktar yönünden yıllık bazda yüzde 7,2 artışla 1,7 milyon ton; değer yönünden yüzde 43,9 yükselişle 1,6 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracat miktar olarak yüzde 4 artarak 4,3 milyon ton, değer olarak yüzde 48,8 yükselerek 4 milyar dolar oldu.

Verilere göre, mart ayında çelik ürünleri ithalatı, geçen yılının aynı ayına göre miktar yönünden yüzde 20,7 azalışla 1,2 milyon ton, değer yönünden yüzde 14,6 yükselişle 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Geçen yılın ocak-mart döneminde yüzde 92,03 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 93,44 seviyesine çıktı.

Dünya ham çelik üretimindeki düşüş eğilimi sürdü

Verileri değerlendiren TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, dünya ham çelik üretimindeki düşüş eğiliminin, Rusya-Ukrayna savaşının küresel yansımaları, tedarik zincirindeki kesintiler ve enerji krizinin olumsuz etkileri sebebiyle mart ayında da devam ettiğini belirtti.

Martta dünyanın en büyük 15 ham çelik üreticisi ülke listesinde Hindistan, Brezilya ve Tayvan haricindeki ülkelerin üretimlerinde düşüşler görüldüğünü aktaran Yayan, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin ham çelik üretimindeki düşüşün yanı sıra talepteki gerilemenin ve inşaat sektörünün durgun geçmesinin de etkisiyle nihai mamul çelik tüketimi yüzde 6,5 geriledi. İnşaat ve tedarik zincirinde normalleşmeyi desteklemeye yönelik adımların, 2022 ve 2023’te çelik talebinde ılımlı bir artışa imkan vermesi, Türkiye’nin çelik talebinin 2022 yılında yüzde 6,4 artışla 35,5 milyon ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Rusya-Ukrayna savaşı, hammadde ve yarı ürün bakımından Rusya’ya yüksek oranda bağımlılığı olan Türkiye için hem risk hem de fırsat oluşturdu. Ancak özellikle yassı ürünlerin yurt içi tedarike yöneleceği yönündeki beklentiler, talebin Çin, Hindistan gibi ülkelere yönelmesi sebebiyle karşılık bulamadı.”

DTÖ, Türkiye’yi haklı buldu

Yayan, Ticaret Bakanlığının girişimleriyle AB’nin uygulamaya aktardığı nihai koruma önleminin, Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması’nın “ithalatın öngörülemeyen nedenlerden ötürü artması” ve “ciddi zarar tehdidinin gerçek bulgulara dayalı olması” koşullarıyla çeliştiği yönündeki Türkiye’nin görüşlerinin, Dünya Ticaret Örgütünce (DTÖ) haklı bulunduğunu hatırlattı.

Bu kapsamda yaptığı girişimlerden ötürü Ticaret Bakanlığına teşekkür eden Yayan, şunları kaydetti: “AB Komisyonundan beklediğimiz; EUROFER’in ve bazı AB’li çelik üreticilerinin haksız taleplerinin peşine takılarak yapmış olduğu hatalı uygulamayı süratle gözden geçirip, Türkiye ile yeniden STA ve Gümrük Birliği anlaşması hükümlerini de dikkate alan, serbest ve adil ticaret şartlarını oluşturmasıdır. Bu durum, her iki tarafın da lehinedir. Avrupa ile içinde bulunduğumuz coğrafi konum, zaman zaman Avrupa’nın Türk çelik ürünlerine, zaman zaman da Türkiye’nin Avrupa çelik ürünlerine olan ihtiyacı sebebiyle karşılıklı çıkar temelinde sürdürülmesi gereken bir mahiyet taşımaktadır. Bu ilişkinin tahrip edilmesi yalnızca Türkiye’nin değil, AB’nin de aleyhinedir. AB Komisyonunun bu kararı düzeltme olgunluğunu göstereceği ümit edilmekte, aksi takdirde bugüne kadar askıya alınan karşı tedbirlerin uygulamaya aktarılması beklenmektedir. Koruma tedbiri uygulamasının kaldırılmasının, dünyadaki benzeri uygulamalar için de örnek teşkil edeceği, dünya çapında serbest ve adil ticaret şartlarının oluşturulmasına katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.”

Ayasofya Camii’nde kılınacak cuma namazı için belirlenen alanlar doldu, girişler durduruldu
Denizlerde de imar planı yapılabilecek
Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkacak
Meteoroloji’den hafta sonu için sel uyarısı
Yeni yatırımlar demiryolunda kapasiteyi en az 5’e katlar
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale TAV’a Antalya için 10 Milyarlık teşvik
Sonraki Makale Akfen GYO’nun kira geliri yüzde 24 arttı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Sivas depremi sonrası Naci Görür’den açıklama! ‘Maksimum 6 büyüklüğünde deprem üretebilir’
Sektörden
13 Haziran 2025
İnşaat maliyetleri 54 ayın en düşük seviyesinde!
Ekonomi Haberleri
13 Haziran 2025
Nisan ayında turizmde yeni rekor: Yabancı ziyaretçi ve doluluk oranı arttı
Emlak Turizm
13 Haziran 2025
İsrail-İran gerilimi havacılığı felç etti: Uçuşlar peş peşe iptal ediliyor
Ekonomi Haberleri
13 Haziran 2025
İMSAD: İnşaat malzemesi ihracatı Nisan’da geriledi
Ekonomi Haberleri
13 Haziran 2025
Nisan ayı otel doluluklarında 2025 zirvede
Ekonomi Haberleri
13 Haziran 2025
Beykoz Riva’da Yeni Bir Hayat: Düşler Vadisi Riva Projesiyle Doğanın Kucağında Huzur!
Emlak Haberleri
13 Haziran 2025
Mount Anvil’den Çifte Zafer: The Verdean ve Chelsea Botanica Projelerinde İlk Anahtar Teslimleri Başladı!
Emlak Haberleri
13 Haziran 2025
Babalar Günü İçin Novo’da Yatırım Zamanı
Sektörden
13 Haziran 2025
arsaVev, Sadece 500 Bin TL’den Başlayan Peşinatla Ev Sahibi Yapıyor
Emlak Haberleri
13 Haziran 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?