By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Vedat Arslan: “2023 yılında krediye erişim daha da önemli olacak”
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Sektörden > Vedat Arslan: “2023 yılında krediye erişim daha da önemli olacak”
Sektörden

Vedat Arslan: “2023 yılında krediye erişim daha da önemli olacak”

Emlak Manşet
Son güncelleme: 14 Aralık 2022 14:50
Emlak Manşet
Paylaşmak
7 Min. Okuma
Paylaşmak

13 yıl önce, büyük ölçekli konut projelerine satış ve pazarlama desteği vermek üzere kurulan Aremas, zaman içerisinde iş kollarına konsept geliştirme, proje geliştirme danışmanlığı ve ticari satış ile kiralama fonksiyonlarını da ekleyerek, gayrimenkul projelerine 360 derece danışmanlık hizmeti veren bir marka haline geldi. Bugüne kadar satış pazarlama, proje ya da konsept geliştirme hizmeti verdiği projelerin toplam satılabilir alan büyüklüğü 4.5 milyon metrekarenin üzerine ulaşan Aremas, bugün yurt içinde İstanbul, İzmir ve Bodrum’da, yurt dışında Almanya’nın Düsseldorf, Azerbaycan’ın Bakü, Gürcistan’ın ise Tiflis ve Batum şehirlerindeki ofisleriyle çalışmalarını yürütüyor.

“2022 yılında önceki yıllara göre hızlı büyüme gösterdik”

2022 yılına ilişkin değerlendirmede bulunan Aremas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, “2022 yılında önceki yıllara göre hızlı bir büyüme gösterdik. 2022 yılında İstanbul, İzmir, Bodrum, Kocaeli, Sakarya ve Gürcistan’da toplam satılabilir alan büyüklüğü 1.3 milyon metrekarenin üzerinde projeye geliştirme danışmanlığı ve konsept geliştirme rapor hizmeti sunduk. Bugün yaklaşık 1.5 milyar dolar toplam değere sahip 11 projenin satış ve pazarlama çalışmalarına devam ediyoruz. 2023 yılı ve sonrası için iş hedefimizi Aremas’ın yayılımını artırmak, hem Türkiye’de hem de dünyanın farklı şehirlerinde yer almak olarak belirledik. 2023’de İstanbul Sarıyer, Bahçeşehir, Kurtköy ve Beykoz’da, Adana, İzmir ve Bodrum’da, yurtdışında ise Gürcistan’daki Batum ve Tiflis’deki projelerimiz gündemimizde yer alıyor. Bununla beraber Gaziantep, Diyarbakır, Balıkesir, Bursa gibi şehirler başta olmak üzere gayrimenkul sektörünün geliştiği Anadolu illerinde; yurt dışında ise Gürcistan ve Azerbaycan’daki yoğunluğumuzu artırmanın yanında Kazakistan, Özbekistan ve pek çok sektör için 2023 yılının yıldız destinasyonu olmaya aday Suudi Arabistan’da yer almayı hedefliyoruz” dedi.

“2023 yılının ilk haftası Dubai ofisimizi açacağız”

Yurt dışı operasyonları hakkında bilgi veren Arslan, “Geçmişte çok büyük satışların yapıldığı Suudi Arabistan pazarının önümüzdeki dönemde tekrar açılacağını öngörüyoruz. Aremas olarak iş yapmayı hedeflediğimiz ülkeler arasında Suudi Arabistan da yer alıyor. Suudi Arabistan pazarında daha güçlü yer alabilmek için 2023 yılının ilk haftalarında Dubai ofisimizi açacağız. Aynı zamanda Türkiye’de verdiğimiz hizmetlerin aynısını Dubai’de de vereceğiz. Gürcistan’da ise 3 önemli projeye hizmet veriyoruz. Hem Gürcistan hem de Azerbaycan’da yeni projeler için görüşmelerimiz devam ediyor. Almanya Düsseldorf ofisi vasıtasıyla Almanya’da da faaliyetlerinin devam ettiklerini belirten Arslan, “Düsseldorf lojistik konumu itibariyle hem Türklerin en çok yaşadığı bölgelere hem de Belçika ve Hollanda’ya yakınlığıyla stratejik açıdan çok önemli. Avrupa’daki Türk nüfusuna hitap eden önemli bir noktadayız. Tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimizi yoğunlaştırarak 2023 yılında Almanya’daki varlığımızı da güçlendirmeyi hedefliyoruz” diye ifade etti.

“2022’de yeni bir rekora imza atılabilirdi”

Gayrimenkul sektörü özelinde 2022 yılını da değerlendiren Arslan, şöyle konuştu: “2022 gayrimenkul sektörü açısından hızlı başlayan bir yıl oldu. Yılın ilk yarısında özellikle konut tarafında gerek iç piyasada gerekse yabancı satışlarında çok hareketli günler yaşandı. Hatta yılın ilk yarısı verileriyle baktığımızda bu yılı yeni bir rekorla kapatma olasılığımızı bile konuşma halindeydik. Bununla beraber TL bazında fiyatların özellikle yılın ilk yarısında çok hızlı bir şekilde arttığına şahit olduk. Bu fiyat hareketliliğinin ve yüksek talebin birkaç temel unsuru vardı. Birinci ve en temel unsur iç piyasanın konut yatırımını bir alternatif yatırım aracı olarak değerlendirmesi ve inşaat maliyetlerinin artışı. Vatandaşlar mevduat faiz oranları ya da portföy değerleri açısından enflasyona karşı yenik düşen paranın değerini konut yatırımı vasıtasıyla korumaya yöneldi. Tabii bu sorun sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda Dünyanın hemen hemen bütün gelişmiş ülkelerinin sorunu olarak da yaşandı. Ancak Türkiye’de 2022 yılında konut satın alma miktarları yükselirken konut sahipliği endeksinde düşüş yaşandı. En basit açıklamayla, maddi durumu elverenler iki ve daha fazla konut alırken belli bir kesimin konuta erişim olasılığı tamamen azaldı.

Bununla beraber iç piyasadaki hareketlilikte kredilerin de büyük bir etkisi oldu. Kredili alımlarla hem ana parayı belli bir miktarda tutup hem de TL bazında borçlanmak yatırımcıyı cezbetti. Fakat Haziran sonu itibariyle kredi miktarlarının İstanbul’da ya da büyük şehirlerde ufak bir evi bile almaya imkan verecek seviyelerde olmaması kredili satışları da durdurdu. Bugün baktığımızda kendi finansmanlarını sunan ya da bankalarla özel anlaşma yapan yeni projelere ilginin olduğunu söyleyebiliriz.

İkinci unsur ise Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ve İran ile Irak vatandaşlarından gelen talep yoğunluğuydu. Bu talep 2022’de yabancı konut satışında da yeni bir rekor gelebilir etkisi yaratmıştı. Ancak Haziran ayıyla birlikte yabancıların vatandaşlık alt limitinin 250 binden 400 bin dolara çıkartılması ve son aylarda İran’daki olaylar hem genel satışların düşmesine hem de Rusya’dan sonraki en önemli ikinci pazarımız İran’ın bir anda oyundan düşmesine sebep oldu.”

“2023 yılında krediye erişim daha da önemli olacak”

2023 yılı öngörülerini paylaşan Arslan, seçim atmosferinden bağımsız konuşmanın mümkün olmadığını belirterek seçim öncesi dönemde kredilerde oluşabilecek gevşeme politikasının satışlara olumlu şekilde yansıyacağını belirtti. Arslan, “2023 yılındaki performansın temel göstergesi krediye erişimdeki kolaylık ya da zorluk derecesiyle doğru orantılı olacaktır. Eğer krediye erişmek mümkün olabilirse bu noktada satışlarda da yüksek bir ivme bekliyor olabiliriz. Burada erişimde bir zorluk olması satışları da olumsuz yönde etkileyecektir. Rusya etkisinin 2023 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz. Ancak Rusların kendi firmaları aracılığıyla Türkiye’ye gelmeye başlayacaklarını ve dolayısıyla yabancıya satış noktasında doğrudan kendi kanallarını kullanacaklarını düşünüyoruz. Buna rağmen projelerde bir Rus etkisi hissetmeye devam edeceğiz. İran’daki karışıklığın bitmesi de Türkiye’ye olumlu yansıyacaktır. Bununla birlikte geçmişte çok büyük satışların yapıldığı Suudi Arabistan pazarının, geçmişteki kadar güçlü olmasa da önümüzdeki dönemde tekrar açılacağını görüyoruz” dedi.

Aremas’tan kız çocuklarına destek devam ediyor

Aremas olarak Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile birlikte hayata gerçekleştirdikleri ‘Aremas kız çocukları eğitime destek burs fonu’ ile kendi şehrinin dışında eğitim görmek zorunda kalan kız üniversite öğrencilerine destek olmaya devam ettiklerini belirten Arslan, geçen yıl 40 öğrenci olan öğrenci sayısını bu yıl 50’ye çıkardıklarını, destekledikleri öğrenci sayısını her geçen yıl daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi. Vedat Arslan, kurumsal yapılar aracılığıyla olması koşuluyla, odak noktası kadınlar ve çocuklar olan farklı destek kampanyalarında da yer almayı sürdüreceklerini iletti.

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (12.04.2023)
Gediz Ovası’nı kirletenlere ceza yağdı
Kenan Evren’in metrekaresine 35 lira ödeyerek aldığı arsayı ve inşaatı kimse satın almıyor
Demir fiyatları uçtu, inşaat karalar bağladı…
Ege Denizi’nde deprem!
ETİKETLENEN:aremasVedat AslanAremas Vedat Aslan
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Tapu müdürlüklerinde yeni bir dönem başladı
Sonraki Makale Yerli ve Yabancıların Ofis Tercihi Twork Offices Oldu
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

İzmir’in Merkezinde İnşası Devam Eden Ege Yapı Alsancak’ta Binalar Yükselmeye Başladı
Emlak Haberleri
31 Ekim 2025
Nurol GYO, KAGİDER’in FEM Sertifikası’nı Almaya Hak Kazandı
Sektörden
31 Ekim 2025
Kamu mühendisleri üreterek, planlayarak ve geliştirerek Türkiye’nin geleceğini inşa ediyor
Ekonomi Haberleri
31 Ekim 2025
Uzun vadede arsa mı ev mi daha avantajlı? 10 soru 10 cevap
Emlak Haberleri
31 Ekim 2025
Uzmanı Gebze’deki bina çökmesini değerlendirdi!
Ekonomi Haberleri
31 Ekim 2025
Next Level Kemer’de Göktürk’te hayatı tasarlandı. Bir yıl sonra teslimata özel fiyatlar
Emlak Haberleri
31 Ekim 2025
Bilim insanlarından kritik uyarı: Bütün göller küçülme trendinde
Ekonomi Haberleri
31 Ekim 2025
Balıkesir’de 4,2 büyüklüğünde deprem
Emlak Gazetesi
31 Ekim 2025
“Faiz indirimi ile piyasada hareketlilik başladı”
Emlak Dünyası
31 Ekim 2025
“İstanbul hattı turizm köprüsünü genişletecek”
Sektörden
31 Ekim 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?