By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Algün YKB Cihat Algün: “Konut üretimini sekteye uğratandan boş arsa vergisi alınmalı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Emlak Haberleri > Algün YKB Cihat Algün: “Konut üretimini sekteye uğratandan boş arsa vergisi alınmalı
Emlak Haberleri

Algün YKB Cihat Algün: “Konut üretimini sekteye uğratandan boş arsa vergisi alınmalı

Emlak Manşet
Son güncelleme: 11 Temmuz 2025 10:07
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

Algün Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün, konut sektöründeki arsa temini sorununun giderilmesine yönelik çözüm önerilerini paylaştı: “Konut üretimini sekteye uğratandan boş arsa vergisi alınmalı”

İnşaat sektörünün, sorunlar nedeniyle istenilen seviyeye gelemediğini söyleyen Algün Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün, bu sorunların en büyüğü olan arsa temini konusunda çözüm önerilerini sıraladı. Algün “Ülkemizde arsa temini büyük sorun, maliyet çok yüksek. Arsa sahiplerinin büyük kısmı ise özellikle şehir içindeki mülklerini satmak yerine beklemede kalıyor. Bu da konut üretimini sekteye uğratıyor. Oysa arsa sahibi taşınmazını satışa sunmaz, bir proje geliştirmez ve bir şekilde değerlendirmezse vergi ödemek zorunda kalmalıdır. Vergi sistemi için de daha adil bir değerlendirme yöntemi belirlenerek makul bir fiyat tespiti yapılmalı ve vergi sistemi geliştirilmelidir” dedi.

Algün Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün, inşaat sektörünün 200’ün üzerinde alt sektöre yarattığı talep ve istihdam nedeniyle ekonomide lokomotif olma özelliği taşıdığını ve bu nedenle de vazgeçilemez olduğunu belirtti. Ancak sektörün bu önemine rağmen bir takım sorunlar nedeniyle bir türlü istenilen yere gelemediğine dikkat çeken Algün, bu sorunların en büyüklerinden birinin de arsa bulmada yaşandığını kaydetti.

Türkiye’nin normal şartlarda yıllık yeni konut ihtiyacının 1 milyon civarında olduğunu hatırlatan Cihat Algün “Bu rakamın yaşanan deprem felaketlerinin ardından çok daha yukarılara çıktı. Bir de buna yaklaşık 6 milyon civarında dönüştürülmesi gereken riskli konutu eklersek sektörün önemi bir kez daha gözler önüne seriliyor. Bunca ihtiyaca ve talebe karşın yeterince konut arzı sağlanamıyor. Çünkü, markalı konut alanında en büyük sorunlarının başında arsa temini geliyor.

Bu nedenle ihtiyaç duyulan dönüşüm için devlet tarafından öncelikli olarak arsa maliyetlerini düşürecek adımların atılması önemli bir yer tutuyor” dedi.

“Atıl arsalar üretime sekte vuruyor”

Konut üretiminin temel hammaddesi arsa olduğunu hatırlatan Cihat Algün; ancak Türkiye’de arsa temin etmenin son derece güç bir hale geldiğini belirtti.

Konuyla ilgili açıklamalarda ve çözüm önerilerinde bulunan Algün, şunları söyledi: “Ülkemizde arsa temini en büyük sorun haline geldi. Arsa maliyetleri çok yüksek. Arsa sahiplerinin büyük bir kısmı üst gelir grubuna mensup ve özellikle şehir içindeki mülklerini satmak yerine beklemeyi tercih ediyor. Ancak bu bekleyiş, konut üretimini sekteye uğratıyor.

Bu sorunu çözmek için ‘boş arsa vergisi’ uygulanmalıdır. Eğer bir arsa sahibi, taşınmazını satışa sunmaz, herhangi bir proje geliştirmez veya bir firma ile ortaklık kurarak değerlendirmezse, belirli bir oranda vergi ödemek zorunda kalmalıdır. Bu verginin oranı her yıl kademeli olarak artırılmalı, böylece arsaların uzun süre atıl kalmasının önüne geçilmelidir.

“Yeni vergi sistemi geliştirilmeli”

Mevcut sistemde, arsaların rayiç bedeli ile gerçek piyasa değeri arasında ciddi farklar bulunuyor. Daha adil bir değerlendirme yöntemi belirlenerek, makul bir fiyat tespiti yapılmalı ve bu doğrultuda bir vergi sistemi geliştirilmelidir.

Örneğin; ilk yıl için belirlenen değerin yüzde 10’u kadar bir vergi uygulanabilir ve arsa hala kullanılmıyorsa bu oran sonraki yıllarda yüzde 20, yüzde 30 şeklinde artırılabilir.

Benzer şekilde, birden fazla konutu olup da bunları piyasaya sunmayan kişiler için de çoklu mülk vergisi uygulanabilir. Bu sayede hem konut üretimi teşvik edilir hem de emlak piyasasında dengeli bir arz-talep yapısı oluşturulabilir.”

 

 

Avrupa Yakası’nda, 2018’den bu yana 3,7 milyon taşınma hareketi yaşandı
Bakan Özhaseki’den ‘Yerinde Dönüşüm’ paylaşımı
Arsa Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Adım
POLAT LEVENT EXCLUSIVE Levent’in Yeni Sembolü Olacak!
TMSF’den açıklama! Carlos Ghosn…
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale İnşaat maliyet endeksi mayısta aylık yüzde 0,88, yıllık yüzde 22,4 arttı
Sonraki Makale İv Kandilli’den Özel Ödeme Avantajlarıyla Yeni Bir Yaşam Fırsatı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Haydarpaşa ve Sirkeci tren garları yeniden hayat buluyor
Emlak Haberleri
10 Ekim 2025
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan MYK’da kritik talimat: Önüne geçin!
Ekonomi Haberleri
10 Ekim 2025
Türkiye’nin kaderi konutlarda saklı! Çözüm: Fosilsiz evler 
Emlak Haberleri
10 Ekim 2025
Mersin’de turizm sezonu beklentinin altında kaldı
Emlak Turizm
10 Ekim 2025
Dubai’de tek seferde 50 daire alan Türk yatırımcılar var
Emlak Haberleri
10 Ekim 2025
TÜİK: Toplam ciro yüzde 36,7 yükseldi; inşaat yüzde 53,2 ile öne çıktı
Ekonomi Haberleri
10 Ekim 2025
THBB: Türkiye ikinci çeyrekte 4,8 büyürken inşaat sektörü 10,9 büyüdü
Emlak Gazetesi
10 Ekim 2025
Yönetmelik değişti: Ev kiralamada belge zorunlu oldu
Ekonomi Haberleri
10 Ekim 2025
Şehrin içinde bir sonbahar masalı: Atatürk Arboretumu
Emlak Turizm
10 Ekim 2025
Avcılar’da depremde hasar gören 40 yıllık cami yıkıldı! Yenisi için 6 yıl sonra uzlaşma sağlandı
Sektörden
10 Ekim 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?