10 binden fazla kişi dijital inşaat profesyoneli olarak sertifika aldı
BIM’den daha fazla istifade edilebilmesi için sektörde bilgi ve deneyimin artması gerektiğini belirten Türkiye İMSAD Genel Sekreteri ve bSTR Yürütme Kurulu Üyesi Aygen Erkal, “İnşaat sektörü dijital dönüşümünü hızla sürdürürken, bu değişime ayak uydurmak isteyen profesyoneller için beceri geliştirme ihtiyacı da giderek artıyor. Kapsamlı deneyime sahip uzmanların her zamankinden daha fazla talep gördüğü bu süreçte, bilgi ve yetkinlikleri belgelendirmek de büyük önem taşıyor. İşte tam bu noktada, buildingSMART Profesyonel Sertifikasyon Programı (PCERT) devreye giriyor. Bu program, BIM alanındaki becerilerin hem profesyonel hem de kişisel gelişim adına güçlü bir avantaja dönüşmesini sağlıyor. 10 binden fazla kişinin dijital inşaat profesyoneli olarak tanınmasına katkı sunan buildingSMART International, sektörde öne çıkmak isteyenler için önemli bir referans noktası olma niteliği taşıyor” diye konuştu.
“Dijitalleşme sürecinde dönüşüme yön veren aktörlere ihtiyacımız var”
Aygen Erkal, program kapsamında eğitim veren kuruluşlar üzerine şunları söyledi: ‘’Sertifikaya sahip olmak için yetkilendirilmiş eğitim sağlayıcı kurumlarının eğitimlerine katılıp sınavları başarıyla tamamlamak gerekiyor. Şu anda, ARKANCE Yazılım Teknolojileri, İTÜ Sürekli Eğitim Merkezi, ODTÜ Sürekli Eğitim Merkezi, FGA Mimarlık ve SAINA Danışmanlık olmak üzere beş yetkili eğitim sağlayıcı bulunuyor. Eğitim sağlayıcı kuruluş olmak içinse kurumların buildingSMART Türkiye tarafından belli süreçlerden geçerek yetkilendirilmesi gerekiyor. Bu noktada, eğitim sağlayıcı kurumlar, dijitalleşme sürecinde yalnızca bilgi aktaran değil, dönüşüme yön veren aktörler haline geliyor. Dolayısıyla ülkemizde daha fazla sayıda PCERT Eğitim Sağlayıcı kurumun bulunması sektörümüzün gelişimi açısından büyük önem taşıyor.’’
“İki farklı sertifikasyon programı sunuluyor”
Sertifikasyon programının içeriğine dair bilgi veren Erkal, “Temel ve uygulayıcı seviyelerinde iki farklı sertifikasyon programı bulunuyor. Temel seviyede, kompakt eğitimler yoluyla bilgiye dayalı öğrenmeye odaklanılıyor. Bu seviyenin son aşamasında çevrimiçi bir sınav yapılıyor. Uygulayıcı seviyesinde ise uygulamalı öğrenme ve pratik uzmanlığa odaklanan kapsamlı bir sertifika sağlanıyor. Şu an için ülkemizde sadece temel seviye eğitimleri düzenleniyor. Uygulayıcı eğitimleri için buildingSMART Türkiye bünyesinde hazırlık çalışmaları devam ediyor.’’ ifadelerini kullandı.
“Firmalara uluslararası alanda avantaj sağlıyor”
PCERT’in şirketlere de artı değer sağlayacağını ifade eden Erkal, “Ekiplerini geliştirmek isteyen firmalar, program kapsamında global ölçekte geçerli ve standart bir eğitimden faydalanıyorlar. Sonuç olarak ise, BIM uzmanlığına sahip kurumlar olarak, uluslararası alanda güçlü bir rekabet avantajı elde ediyorlar’’ dedi.