Emlak Konut Kuzey Şehir Reklamı
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Elektrik neden zamlandı?
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Emlak Haberleri > Elektrik neden zamlandı?
Emlak Haberleri

Elektrik neden zamlandı?

Emlak Manşet
Son güncelleme: 1 Ekim 2019 14:28
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Elektrik Fatura
Paylaşmak

Aylardır konuşulan elektrik zammı geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak elektrik birim fiyatlarını açıkladı. Elektrik fiyatları, konut, sanayi ve ticarethaneler için zamlandı. Geçen yılın Nisan ayına kıyasla ev faturalarında yüzde 54, işyerlerinde ise yaklaşık yüzde 103 zam var. Buna göre, daha önce tedarikçi şirket değiştirmemiş ev ve iş yeri kullanıcıları Eylül ayına kıyasla yüzde 14.9 daha fazla elektrik faturası ödeyecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) 1 Ekim 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak elektrik birim fiyatlarını açıkladı. Elektrik fiyatları, konut, sanayi ve ticarethaneler için zamlandı. Son açıklanan zamla birlikte ev faturaları bir önceki yılın Nisan ayına göre yüzde 54, yılbaşına göre ise yüzde 32 zamlandı. İşyerlerinde ise zam oranları geçtiğimiz yılın Nisan ayına göre yüzde 103 artarken, yılbaşından bugüne yüzde 32 zamlandı. Buna göre daha önce elektrik tedarikçilerini değiştirmemiş tüketiciler geçtiğimiz Eylül ayına göre yüzde 14.9 daha fazla elektrik faturası ödeyecek.

Ancak, elektrik tedarikçisini değiştirerek daha uygun tarifelere geçenler bu zamdan daha az etkileniyor. EPDK’nın 2019 yılı düzenlemesiyle birlikte 1600kWh olarak belirlenen ve aylık yaklaşık 70 TL’ye denk gelen fatura tutarını ödeyen tüketiciler, tedarikçi değiştirebiliyor. Bu da zamlardan daha az etkilenmelerini sağlıyor. Birçok tüketici evlerine gelen elektriğin devlet tarafından sağlandığını düşündüğü için tedarikçi değiştirme hakları olduğunu bilmiyor. Ancak elektrik dağıtım şirketlerinin tamamı özel şirketler haline getirilirken, elektrik tedarik işi de özel şirketler tarafından yapılıyor. Böylece tüketiciler rekabetin kendilerine vermiş olduğu avantajı değerlendirerek daha ucuz elektrik kullanma şansını elde ediyor. EnCazip, tedarikçileri karşılaştırarak kullanıcılar için en uygun tarifeyi bularak tasarruf etmelerini sağlıyor.

Elektrik neden zamlandı?

Özellikle son aylarda elektrik fiyatlarına yapılan zamlar sürekli gündeme geliyor. Bu durum özellikle elektrik üretim maliyetlerinin artış göstermesiyle birlikte kaçınılmaz hale geldi.

Elektrik piyasasında tüketicilere tedarik edilecek enerjinin birim fiyatına yalnızca enerji üretim maliyeti değil, yenilenebilir enerji kaynaklı üretilen enerjinin devlet alım garantisi kapsamında olan üretimin de maliyeti yansıtılıyor. Sonuçta tedarikçiler, elektrik üretim maliyetine ek olarak YEKDEM adı verilen mekanizma sonucu ortaya çıkan alım garantisi birim fiyatını da ödüyor. Yani tüketiciler için elektrik tedariği yapan şirketlerin maliyeti, elektrik enerjisi üretim maliyeti ile yenilenebilir enerji santrallerinin desteklenmesi mekanizmasından doğan birim maliyetlerin toplanması ile bulunuyor.

Çoğunlukla Amerikan Doları ile verilmiş olan yenilenebilir enerjideki alım garantileri, kur artışlarıyla birlikte elektrikte maliyet artışını gerekli kılıyor. Ayrıca elektrik üretiminin toplam kurulu gücünün önemli bir bölümünün de yabancı kaynaklı yakıtları kullanan santrallerden oluşması, kur hareketlerinin elektrik fiyatları üzerindeki etkisini daha da yüksek hale getiriyor.

En pahalı elektrik olmayan elektriktir

Elektrik tedarikçisi değiştirme internet sitesi EnCazip’in kurucusu Çağada Kırım konuyla ilgili şunları söyledi: “Elektrik fiyatları 1 Ekim’den geçerli olmak üzere zamlandı. Bu zam kaçınılmazdı, zira fiyatların maliyetlere göre belirlenmemesi elektrik şirketlerini bir hayli zorda bırakacaktı. Fiyatlandırma politikasının maliyetleri yansıtmaması tedarik şirketlerini oyun dışında bırakarak orta ve uzun vadede elektrik enerjisi arz güvenliğinde risk yaratabilir. En pahalı elektrik ise olmayan elektriktir. Ayrıca bu durum piyasadaki rekabetin sekteye uğramasına da neden olurdu. Kısacası fiyatlandırmanın adil yapılmaması orta ve uzun vadede tüketicilerin çok daha pahalı elektrik kullanacakları anlamına gelir. Dolayısı ile fiyat güncellemelerinin zamanında yapılması rekabeti açacak ve tüketiciler eninde sonunda kazançlı çıkacaktır. Son olarak; tüketiciler, cep telefonu operatörü değiştirir gibi tedarik şirketi değiştirebileceklerini de akıllarından çıkartmamalı.”

Türkiye’deki yangınlarda söndürme çalışmaları sürüyor: 63 yangının 42’si kontrol altında
EGE YAPI – JCR Eurasia, Ege Yapı’nın Notu’nu “A+” şeklinde teyit etti
Sıfır konutlara yoğun talep
Adana’da afet sonrası kentsel dönüşüm çalışmaları
Bakan Kurum 10 maddede deprem bölgesinin inşa ve ihya sürecini paylaştı
ETİKETLENEN:ElektrikEnerji Piyasası
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Depremin ardından hasar ihbarlarının sayısı iki bini aştı
Sonraki Makale İzmir’de 7 Büyüklüğünde Deprem Üretecek 13 Aktif Fay Hattı Var!
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Emlak Konut, Gayrimenkul Sertifikası İşlem Kodunu “DMLKT” Olarak Duyurdu!
Emlak Haberleri
30 Temmuz 2025
Meteoroloji duyurdu: Sıcaklıklar düşüşe geçiyor, yağışlar ve serinleme kapıda!
Emlak Gazetesi
30 Temmuz 2025
Rusya’da 8,8 büyüklüğünde deprem! Tsunami alarmı verildi: İlk dalgalar kıyıya vurdu
Emlak Dünyası
30 Temmuz 2025
Fiji’de 5,8 ve 6,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi
Emlak Gazetesi
30 Temmuz 2025
Konya’da deprem: Bakan Yerlikaya’dan açıklama geldi
Sektörden
30 Temmuz 2025
Tarihte yaşanmış en büyük orman yangını: Türkiye’nin dörtte biri kadar alan kül oldu!
Emlak Gazetesi
30 Temmuz 2025
Fukuşima Nükleer Santrali tahliye edildi
Sektörden
30 Temmuz 2025
Konya güne 4.3 büyüklüğünde depreme uyandı!
Sektörden
30 Temmuz 2025
Rusya’daki deprem bir kasabayı sular altında bıraktı!
Emlak Gazetesi
30 Temmuz 2025
Gayrimenkul sertifikasında marj indirildi
Ekonomi Haberleri
30 Temmuz 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?