By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: İkinci el konutlarda kredi kullanımı arttı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Konut Kredileri > İkinci el konutlarda kredi kullanımı arttı
Konut Kredileri

İkinci el konutlarda kredi kullanımı arttı

Emlak Manşet
Son güncelleme: 20 Temmuz 2020 10:42
Emlak Manşet
Paylaşmak
5 Min. Okuma
Paylaşmak

Geçen yılın düşük bilançosunun tekrar yükseldiği gayrimenkul sektöründe yüzler güüyor. Vatandaş, uzun vadeli ve düşük faizli kampanyalar ile devletin konut piyasasına yönelik olumlu yönde etki eden bazı düzenleme ve teşviklerini fırsata çevirerek gayrimenkul alımlarını hızlandırdı.

İçindekiler
  • 81 İLDE ARTIŞ VAR
  • SENETLE ALIM AZALDI
  • İLK EL VE İKİNCİ ELDE DURUM FARKLI
  • KONUT TALEBİ SÜRECEK

Satın alınan gayrimenkullerde birikimler kullanılmadı. Parasını cebinde tutan birçok vatandaş alımı kredi ile gerçekleştirdi. Vatandaşın nakit yerine krediyi tercih ettiği rakamlarda da görüldü. Haziran’da ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,286.9 arttı ve 101 bin 504 adet oldu. İpotekli satışların payı da İlk defa yüzde 60’a yakınlaşarak yüzde 53.4 düzeyinde oldu.

Aynı dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme verilerine göre gerçek kişi mevduatları da 1 trilyon 782 milyar 950 milyon TL’den 1 trilyon 837 milyar 588 milyonTL’ye ulaştı.

Ancak 6 aylık verilerde ilk el ve ikinci el satış karşılaştırmasında Türkiye’nin 3 büyük ilinde durum senetli ve nakit alım lehine gelişti. 3 büyük şehirde vatandaş sıfır konutu nakit para ve senetle ikinci el konutu krediyle aldı.

81 İLDE ARTIŞ VAR

Türkiye genelinde yılın ilk 6 ayında ipotekli satışlarda artış yaşandığı kaydedildi. 81 şehrin tamamında artış yaşandı. Bu yılın Ocak-Haziran verileri ile geçen yılın aynı dönemine ait verileri karşılaştırıldığında en büyük artış yüzde 472 ile Bayburt’ta oldu. Bayburt’u yüzde 447 ile Muş, yüzde 434 ile Kırşehir, yüzde 422 ile Aksaray ve yüzde 400’lük artışla Konya izliyor. Üç büyük şehirde ise en çok kredili alımın yapıldığı şehir yüzde 257’lik artışla  Ankara  oldu. Ankara’yı yüzde 250’lik artışla İzmir, yüzde 241’lük artışla İstanbul izliyor. Altı aylık veri karşılaştırmasında listenin en son 5’inde ise Tunceli, Osmaniye, Zonguldak, Çankırı ve Ardahan bulunuyor. Bu şehirlerdeki ipotekli gayrimenkul alım oranındaki artışlar da yüzde 100’ün üzerinde kaydedildi. Listenin en sonunda olan Ardahan’da artış yüzde 107 oldu. Yılın ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye genelinde sadece 12 şehirde diğer satış yönteminde artış yaşandı. Gayrimenkul alımını nakit para veya senetle almayı tercih eden şehirlerin başında da Hakkari dikkatleri çekti.

SENETLE ALIM AZALDI

TÜİK verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında yüzde 221 artan ipotekli konut satışlarına karşın diğer satış yöntemiyle satışlar ise yüzde 15 düştü. Oysa 2017’de geliştirici firmaların başlatılan kampanyalarla alıcılara kendi finansman modelleriyle faizsiz uzun vadeli seçenekler sunması senetle yapılan satışların Mayıs ayında 9 puan artarak yüzde 56 gibi yüksek bir rakama çıkmasına sebep olmuştu. Senetli satışlar tarihi zirveyi ise yüzde 61’lik rakamla 2016’nın Kasım ayında görmüştü.

İLK EL VE İKİNCİ ELDE DURUM FARKLI

İlk el ve ikinci el satış karşılaştırmasında Türkiye’nin 3 büyük ilinde durum senetli ve nakit alım lehine gelişti. Ankara’da diğer satış yöntemiyle ilk el satışlardaki artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 79,4 olurken, ikinci el alımlarında diğer satış yöntemiyle satış yüzde 18,3 arttı. İstanbul ve İzmir’de de benzer tablo görülüyor.  İstanbul’da nakit ve senetli satışlar sıfır konutlarda 2019’un ilk 6 ayına göre 2020’nin ilk 6 ayında yüzde 33, ikinci el satışları yüzde 20 arttı. İzmir’de ise bu oran ilk elde yüzde 35,3 ve ikinci elde yüzde 19,8 olarak kaydedildi. İpotekli konut alımında da 3 büyük şehirde vatandaş müteahhitten konut alırken senetli alımı tercih edip ikinci el konutta kredi kullandı. Bu da karşılaştırmalı olarak yaptığımız yüzdesel hesaplamalarda net olarak görüldü. 

KONUT TALEBİ SÜRECEK

Sektör temsilcileri konut talebinin artarak devam edeceğine dikkat çekiyor. Bunun en büyük gerekçesi olarak artan nüfus ve şehirleşme gösteriliyor. Sektör derneklerinin başkanları da ülke genelinde satışların bu yıl yeni bir rekora işaret ettiğini belirtiyor. Özel bankaların da mevcut faizlerde konut kredisi vermeye başlamasının, satış rakamını yeni bir rekor seviyeye taşıyabileceğine vurgu yapan sektör temsilcileri artan satışların gayrimenkul sektörüne büyük bir moral verdiğini de söylüyor. Müteahhitler bu atmosferin yeni projelerin daha büyük bir öz güvenle hayata geçmesini sağlayacağına dikkat çekti. 

 

Konut Kredisi Kullanımı Rekor Kırdı
Konut Kredisi Faiz Oranları Son 6 Yılın En Düşük Seviyesinde
Konut kredi faizleri 18 baz puan arttı
Emlak Konut’un ‘Hayallerini Erteleme Türkiye’ kampanyasına yoğun ilgi
Konut kredisi kullanırken devlet bankalarını tercih edin
ETİKETLENEN:Satılık Konutikinci el konutKredili konut satışısıfır konutsenetle konut satışı
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Bursa’da ilk 6 ayda konut satışları yüzde 6,26 arttı
Sonraki Makale Milli Emlak’tan satılık arsa
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Bakan Kurum: Türkiye artık kentsel dönüşüm tecrübesinde de dünyada bir numara
Ekonomi Haberleri
18 Aralık 2025
Borsa İstanbul’da gong Zeray GYO için çaldı
Emlak Haberleri
18 Aralık 2025
Gayrimenkulde 2025 haritası: Yılın en çok değerlenen şehirleri
Ekonomi Haberleri
18 Aralık 2025
500 bin konut için başvuruda yarın son gün
Emlak Gazetesi
18 Aralık 2025
Luxera GYO, NEW ERA 2030 Vizyonuyla 2026’da 4 Yeni Projeye Başlıyor
Emlak Haberleri
18 Aralık 2025
2026 yılında 6 yeni AVM açılacak
Ekonomi Haberleri
18 Aralık 2025
Yüzyılın Konut Projesi olarak adlandırılan 500 bin konut projesine başvuru için yarın son gün
Emlak Haberleri
18 Aralık 2025
Deprem bölgesine yönelik yeni uluslararası finansman akışı devam ediyor
Ekonomi Haberleri
18 Aralık 2025
Aybike Hepsen: “Amacımız, bugünün beklentilerine cevap veren sürdürülebilir bir proje ortaya koymaktı”
Emlak Haberleri Sektörden
17 Aralık 2025
Fırat Life Style’dan Ampute Futbol Ligi’ne İsim Sponsorluğu
Sektörden
17 Aralık 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?