By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: İnşaat malzemesi sanayi üretimi temmuzda yüzde 7 arttı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Sektörden > İnşaat malzemesi sanayi üretimi temmuzda yüzde 7 arttı
Sektörden

İnşaat malzemesi sanayi üretimi temmuzda yüzde 7 arttı

Emlak Manşet
Son güncelleme: 1 Ekim 2020 12:43
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ‘Eylül 2020 Sektör Raporu’nda şu tespitler yer aldı: İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2020 yılı ilk çeyreğinde yüzde 8,1 büyümüştü. Covid-19 salgını ile ortaya çıkan koşullar nedeniyle inşaat malzemesi sanayi üretimi yılın ikinci çeyreğinde nisan ve mayıs aylarındaki sert daralmalar ile yüzde 8 düşüş göstermişti. Temmuz ayında ise inşaat malzemeleri sanayi üretimi geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 7 arttı. Temmuz ayındaki üretim artışında sektörde işlere dönüş ve işlerin yeniden başlamasıyla dış pazarların açılması etkili oldu.

2020 yılı temmuz ayında 22 alt sektörün 17’sinde üretim bir önceki yılın temmuz ayına göre arttı, 5 alt sektörde ise üretim geriledi. Temmuz ayında birçok alt sektörde üretim çift haneli ve yüksek oranlar ile arttı. En yüksek üretim artışı yüzde 36,6 ile hazır beton sektöründe oldu. Çimento sektöründe üretim yüzde 31,7, armatür, musluk, vana ve valfler sektöründe yüzde 18,9, demir çelik radyatör sektöründe yüzde 15, seramik kaplama malzemelerinde ise yüzde 14,7 yükseldi. Temmuz ayındaki üretim artışı ile 2020 yılı ocak-temmuz döneminde inşaat malzemeleri sanayi üretimi artışı yüzde 1,2 olarak gerçekleşti. 22 alt sektörden 12’sinde üretim geçen yılın ocak-temmuz dönemine göre arttı. 10 ürünün üretimi ise geçen yılın ocak-temmuz döneminin altında kaldı.

Temmuzda 2020 yılının en yüksek aylık ihracatı yapıldı

2020 yılının temmuz ayında inşaat malzemeleri ihracatı geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 1,2 geriledi ve 1,94 milyar dolar olarak gerçekleşti. Temmuz ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre gerilemekle birlikte 2020 yılındaki en yüksek aylık ihracat oldu. İhracat haziran ayına göre de yüzde 11,1 yükseldi. Başta Avrupa pazarları olmak üzere pazarlarımızda işe dönüşlerin başlaması ihracatı olumlu etkiledi. 2020 yılı temmuz ayında inşaat malzemeleri ithalatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,6 gerileyerek 543 milyon dolara indi.

Kredi genişlemesi inşaat sektörünü destekliyor

İnşaat sektörü 2018 yılının 3. çeyrek döneminden itibaren 8 çeyrek dönem üst üste küçüldü. Sektördeki küçülmenin önemli bir nedeni bozulan mali yapılar oldu. Buna bağlı olarak inşaat sektöründeki faaliyetler zayıfladı. Ancak Covid-19 salgını sonrası kredi hacminde yaşanan genişleme inşaat sektörünü ve müteahhitlik kesimini de destekledi. İnşaat sektörünün 2019 yılında yurtiçinden yeni kredi kullanımı 13 milyar TL oldu ve toplam kredi stoku 246 milyar TL olarak gerçekleşti. İnşaat sektörü ayrıca 2019 yılında bazı kredilerini yeniden yapılandırdı.

2020 yılında ise uygulanan destek kredilerinden inşaat sektörü de önemli ölçüde yararlandı. İnşaat sektörü çok düşük faizler ile ağustos ayı sonuna kadar yeni yılda toplam 49 milyar TL yeni kredi kullandı. Yeni kredi kullanımları inşaat sektörü ve müteahhitlik kesimini mali açıdan önemli ölçüde rahatlattı. Buna bağlı olarak faaliyetler de canlandı ve mevcut işlere hızlı bir geri dönüş yaşandı. Kredi genişlemesinin olumlu etkisinin yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

Konut kredilerindeki genişleme de inşaat sektörüne destek veriyor

2020 yılında yaşanan Covid-19 salgını sonrası açıklanan destek kredileri içinde konut kredileri de yer aldı. Özellikle kamu bankalarının aylık yüzde 0,64 faiz ile kullandırdığı konut kredileri yüksek talep gördü. Buna bağlı olarak 2019 yılı Ağustos ayı sonu itibarıyla konut kredisi stoku yüzde 38,7 genişledi ve 77 milyar TL arttı. Konut kredilerindeki bu genişleme birinci ve ikinci el konut satışlarında da önemli artış sağladı.

Profesör Ercan’dan çok konuşulacak açıklama: Depremde ölenlere ‘pisi pisine gitti’ denir
Aruz Ölçüsü Nedir, Nasıl Bulunur, Özellikleri Nelerdir?
Kocaeli İl Sağlık Müdürü Pehlevan’dan ‘rehavet’ uyarısı
İmamoğlu: Yılda 20 km metroyu İstanbullulara kazandırmayı hedefliyoruz
Öğrencilere ev gibi pansiyon
ETİKETLENEN:İMSADİnşaat malzemelerisanayi üretimi
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Kiradan tasarruf için üniversiteliler depo konteynerlere yöneldi
Sonraki Makale Milli Emlak’tan Muğla Menteşe’de satılık fundalık
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

BAŞKENT MERKEZİNİN EN BÜYÜK TEMALI KONUT PROJESİ MİAARAS’IN TEMELİ ATILDI
Emlak Haberleri
15 Eylül 2025
Viva İskele, kullanıcılarına her detayı düşünülmüş incelikli bir yaşam sunuyor
Emlak Haberleri
15 Eylül 2025
Çin’de yeni konut fiyatları düşmeye devam ediyor
Ekonomi Haberleri
15 Eylül 2025
Şener Üşümezsoy’dan dikkat çeken uyarı: ‘6,8’lik deprem üretebilir!’
Emlak Dünyası
15 Eylül 2025
Naci Görür’den ‘afiş’ tepkilerine ilk yanıt: ‘Bizi siyasete bulaştırmayın!’
Sektörden
15 Eylül 2025
60 yaş üstü Avrupa Turizmini Şekillendiriyor
Ekonomi Haberleri
15 Eylül 2025
Meteoroloji saat vererek uyardı: 5 ilde sağanak yağış bekleniyor
Emlak Gazetesi
15 Eylül 2025
Kirada IBAN oyununa dikkat! Ev sahibi önce bunu yaptı sonra ‘kira ödemiyor’ dedi!
Ekonomi Haberleri
15 Eylül 2025
Binghatti Ödülleri’nin Ülke Şampiyonu Türk Şirket “Woven Global” Oldu!
Emlak Haberleri
15 Eylül 2025
Bakan Kurum’dan tasarruf finansmanı açıklaması! ‘Taksitlerle ev veya araba alınabilecek’
Ekonomi Haberleri
12 Eylül 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?