Emlak Konut Kuzey Şehir Reklamı
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: İnşaat sektörü ile konut dönüşümü hız kazanmalı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Ekonomi Haberleri > İnşaat sektörü ile konut dönüşümü hız kazanmalı
Ekonomi Haberleri

İnşaat sektörü ile konut dönüşümü hız kazanmalı

Emlak Manşet
Son güncelleme: 14 Aralık 2020 15:26
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

Haziran 2018’den bugüne gösterdiği negatif yönlü ilerlemeyi, yılın 3. çeyreği itibariyle yüzde 6,4 ile pozitif yönlü büyümeye çeviren inşaat sektörü, iki yıllık olumsuz trendini sona erdirdi. Gayrimenkulün “pandemi”den etkilenmediği rakamlara da yansırken, 2020’nin ilk 9 ayında gerçekleştirilen konut satışları, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 34,2 artışla 1 milyon 161 bin 278 adet olarak kayıtlara geçti. İnşaat, gayrimenkul ve inşaat malzemesi sanayinde gelişmeler, beklentiler ve tahminler ise Türkiye’nin 2021 yılında iyileşme sürecine geçebileceğine işaret ediyor.

Sektörün iki yıl sonra yüzde 6,4 büyüme kaydetmesiyle, inşaat sektörü ve malzemeleri sanayinin ekonomiye katkılarında yeniden hissedilir bir artış yaşandığını belirten Hyve Fuarcılık-Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul Direktörü Banu Keskin, üçüncü çeyrekte yüzde 6,7 büyüyen ekonomideki büyümeye 0,5 puan katkının inşaat sektöründen geldiğinin altını çizdi. Keskin, sözlerine şöyle devam etti: “Sektördeki büyüme Eylül-Kasım dönemlerinde ilave 230 bin istihdam da yarattı. İnşaat sektöründeki büyüme ile inşaat malzemeleri sanayi üretimi de üçüncü çeyrekte yüzde 17,7 arttı. Böylece inşaat malzemeleri sanayi aynı dönemde yüzde 8,0 büyüyen genel sanayi üretimine de 2,0 puanlık katkı yaparken, sanayinin büyümesinde sürükleyici etkisi oldu.”

Keskin; inşaat sektöründeki bu hareketliliğin, beklenen büyük Marmara Depremi dikkate alınarak, kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme alanında yeniden başlayan hareketliliğe bağlanabileceğini ifade etti.

43. Yapı Fuarı – TurkeyBuild Istanbul’da Gündem “İstanbul Depremi ve Kentsel Dönüşüm”

1-4 Nisan 2021’de 43. kez düzenlenecek Yapı Fuarı – TurkeyBuild Istanbul’un hazırlıklarının büyük bir hızla devam ettiğini belirten Keskin, katılımcıların da talepleri doğrultusunda Fuar’ın gündemine kentsel dönüşümün damga vuracağını söyledi. Keskin şunları ekledi: “Hedefimiz; Türkiye’nin ve dünyanın yapı sektörünün tüm taraflarını buluşturan, en kapsamlı uluslararası fuar olan Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul’da, başta İstanbul olmak üzere, ülkemizde tüm riskli yapıların dönüşümü için daha hızlı adım atılmasına yönelik katkı sunmak. Yapı Fuarı, paydaşlar arasında farkındalığın artırılması ve ortak akıl oluşturulması açısından önemli bir platform olacak. Konutların dönüşümünün sağlıklı ve en uygun şekilde gerçekleştirilmesi tüm sektörün en önemli gündem maddesi.”

Birinci El Konut Satışı Adedi ve Konut Fiyatları 2019’un İlk 9 Ayına Göre Arttı

Hyve Group’un hazırladığı “Gayrimenkul ve İnşaat Malzemesi Sanayiinde Gelişmeler ve Beklentiler Raporu”na göre sektörün bir başka yapıtaşı olan gayrimenkulde de büyüme görüldü. Gayrimenkul sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 2,8, yılın genelinde ise ilk 9 ayda yüzde 2,5’luk bir büyüme elde ederek, 2019 yılında sektörün yıl boyunca elde ettiği yüzde 1,9’luk büyümenin de üzerine çıktı.

Konut satışlarında 2020 yılının ilk dokuz ayı değerlendirildiğinde, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 34,2 artışla 1.161.278 adet konut satıldığı görülüyor. Yılın ilk dokuz ayında yabancılara konut satışı ise yüzde 18,0 azalarak 26.165 adet olarak gerçekleşti.

Birinci el konut satışı ise yüzde 7,9 artarak 359.208 adet olurken, genel yükselme trendine paralel yeni konut fiyatları artışındaki oransal büyüme 2020’nin ilk dokuz ayında yıllık yüzde 8,19 olarak kayıtlara geçti. Aynı rakam 2019 yılının ilk dokuz ayında yüzde 2,36’ydı.

İnşaat Malzemeleri İhracatı Ekonomiye Destek Olmaya Devam Ediyor

Rapora göre, toplam inşaat harcamalarında ise gerek inşaat gerekse gayrimenkuldeki artışları takip eden pozitif yönlü trendin sürdüğü gözlemlendi. 2020 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 30,8 artarak 182,1 milyar TL olarak gerçekleşen inşaat harcamaları, 2020 yılı ilk dokuz ayında ise yüzde 8,4 artarak, 462,4 milyar TL oldu. İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2020 yılı ilk çeyreğinde yüzde 6,0 büyürken, ikinci çeyreğinde yüzde 5,9 daralmıştı. Üçüncü çeyrekte yukarı yönlü trend sayesinde artış yüzde 17,7’ye ulaştı. Böylece 2020 yılının ilk dokuz ayında üretim artışı yüzde 5,9’a ulaştı. 2019 yılının ilk dokuz ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 17,3 daralmıştı.

İnşaat malzemeleri sanayi ihracatının hacmi, ilk üç çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 6,1 azalarak 14,93 milyar dolara geriledi. Ancak inşaat malzemeleri ithalatı 2020’nin ilk dokuz ayında değişmeyerek 4,97 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yerli yabancı turist akın ediyor! Bayramda yüzde 100 doluluk bekleniyor
Sevgililer Günü’nde kadınların tercihi online alışveriş oldu
İcradan satılık daire
Hibrid sistemler geleceğin anahtarı olacak
Açlık sınırı 2 bin 865 TL’ye yükseldi
ETİKETLENEN:İnşaat Sektörüİnşaat Sektörü istihdaminşaat sektörü büyüme
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Ordu ilinin öne çıkan gözde bölgeleri
Sonraki Makale Rize’de Gölyayla köyünde çıkan yangın kontrol altına alındı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

“Gayrimenkul Sertifikası Bilgilendirme TIR ve Çadırları” İstanbul Meydanlarında
Emlak Haberleri
1 Ağustos 2025
BETAM: Türkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde 5,2 büyümesini bekliyoruz
Ekonomi Haberleri
1 Ağustos 2025
Kütahya Simav’da 2 dakika arayla 2 deprem!
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
Turist sayısı ve harcama arttı 6 aylık gelirde rekor kırıldı
Sektörden
1 Ağustos 2025
2026’da emlak vergisine büyük artış: Rayiç bedeller 6-7 kat yükselecek
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
Tatlı su iflası kapıda
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
20 dönüm araziye 10 milyon dolarlık yatırım yapacak 
Emlak Dünyası
1 Ağustos 2025
 Tarihin en yüksek seviyesi: İstanbul’daki en yüksek kiralar bu semtte
Emlak Gazetesi
1 Ağustos 2025
FCR GYO Otel Projesinin Temelini Attı
Emlak Haberleri
31 Temmuz 2025
Dünya Şehir Maltepe, HOMEEXTENSION konseptiyle konutta standartları yükseltiyor
Emlak Haberleri
31 Temmuz 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?