By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Konut kredisi kullanımı 19 günde 2019’u aştı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Ekonomi Haberleri > Konut kredisi kullanımı 19 günde 2019’u aştı
Ekonomi Haberleri

Konut kredisi kullanımı 19 günde 2019’u aştı

Emlak Manşet
Son güncelleme: 30 Haziran 2020 09:29
Emlak Manşet
Paylaşmak
5 Min. Okuma
Paylaşmak

Konut kredi faizleri aylık yüzde 0.64 ile tarihin en düşük seviyesine indirilirken, bu kararın ardından kamu katılım finans kurumları konut finansman oranını yüzde 0.64’e düşürdü. Özel bankalar da konut kredilerini yüzde 0.7-0.9 aralığına çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme (BDDK) verilerine göre, konut kredi bakiyesi, mayıs ayı sonunda 211 milyar 264 milyon lira düzeyinde bulunuyordu. Kamu bankaları öncülüğündeki tarihi kampanyanın ardından haziran ayında konut kredi kullanımında ciddi artış görüldü.

Konut kredi bakiyesi, 1-19 Haziran’da 222 milyar 733 milyon liraya ulaştı. Böylece 19 günlük dönemde konut kredileri yaklaşık 11.5 milyar lira arttı.

Söz konusu rakam, geçen yılın başında 188 milyar 109 milyon lira seviyesindeyken, yıl sonunda 198 milyar 703 milyon liraya yükselmişti. Böylece bir yılda konut kredi bakiyesi 10 milyar 594 milyon lira artmıştı.

Kampanyanın etkisiyle 1-19 Haziran’da kullanılan konut kredisi tutarı, geçen yılın tamamında gerçekleşen rakamın yüzde 8.5 üzerine çıktı.

Yüksek faizlerin etkisiyle önceki yıl konut kredi bakiyesi 191.5 milyar liradan 188.5 milyar liraya gerilemişti. 2017’de ise oranların yüzde 1’in altında olması nedeniyle en yüksek yıllık rakam görülmüş ve konut kredi bakiyesi 27.9 milyar lira artmıştı. Kredi bakiyesi, bu yılın 1 Ocak-19 Haziran döneminde ise 23 milyar liranın üzerinde arttı.

“Düşük faiz oranlarının önemi bir kez daha ortaya çıktı”

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, dernek olarak yıllardır mortgage faiz oranlarının olması gerektiğinin altını çizdiklerini söyledi.

İnsanların konut sahibi olurken ilave yük altına girmek istemediğini, kira öder gibi ev sahibi olmak istediğini dile getiren Durbakayım, gelişmiş ülkelerde aynı şartlarda ev sahibi olunduğunu anlattı.

Durbakayım, 19 günde bir yıllık tutardan daha fazla kredi tahsis edilmesinin düşük faizlerin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayarak, “Rakamlar, inşaat sektörü ile bankacılık sisteminin birbiriyle ayrılmaz bir parça olduğunu gösteriyor” dedi.

Özel bankaların da aynı faiz oranlarıyla konut sahibi olacaklara kredi vermesi gerektiğini belirten Durbakayım, “Bu şartlar gerçekleşirse yıllık 1.5 milyon adedin üzerine rahatlıkla çıkarız. Bundan daha da önemlisi orta ve alt gelir grubunun ev sahibi olmasına zemin hazırlarız” dedi.

“Güçlendirme konusunda da düşük faizli kredi verilmeli”

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan da kamu bankaları öncülüğünde başlatılan konut kredi kampanyasının tarihi bir hareketliliği beraberinde getirdiğini söyledi.

Haziranın ilk 19 gününde 11.5 milyar liralık kredi hacmi oluştuğunu ifade eden Türkkan, bu hacmin 2018 ve 2019’un tamamından fazla olduğunu bildirdi.

Bu hareketliliğin, konut ihtiyacının her zaman sürdüğünü gösterdiğini vurgulayan Türkkan ekledi, “Ancak yeni konut alamayan ve yaşlı binalarda oturan büyük bir kesimin olduğu da unutulmamalı. Ortalama konut yaşımız 15-16 civarında. Sadece İstanbul’da 2000 öncesi yapılmış 554 bin bina bulunuyor. Bunlarda milyonlarca insan yaşıyor. Bu gerçek için de bir seferberlik başlatılmalı. Son günlerde sıkça yaşadığımız deprem gerçeği göz ardı edilmemeli ve acilen düşük oranlı konut güçlendirme kredisi çıkarılmalı. Bu konuda da bir kampanya başlatılmalı.”

“Haziran, birçok alanda rekorların kırıldığı ay olarak tarihe geçecek”

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş ise konut kredi bakiyesinin ilk altı ayda 30 milyar liraya yakın artmasını beklediklerini ifade ederek, 1 Ocak-19 Haziran döneminde 23 milyar liraya ulaşıldığını söyledi.

Böylesi bir hacmin daha önce sadece 2017’de yaşandığını aktaran Taş, “İlk altı ayda hem 2017 hem de daha önceki tüm yılların rekoru kırılmış olacak. Bunu ofislerimizden de hissediyoruz. Yoğunluk ciddi şekilde artmış durumda” dedi.

Konut kredi kampanyası sayesinde haziranda ipotekli satış adedinin 100 bini bulacağını belirten Taş, “En fazla gerçekleşen ipotekli satışın iki katına yakın… Ayrıca, tüm zamanların haziran konut satış rekorunun da kırılması yüksek ihtimal. Yani haziran, birçok alanda rekorların kırıldığı ay olarak tarihe geçecek” dedi.

“İpotekli satış 27 günde 14 kat arttı”

Demand Grup İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Demirbaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün rakamlarına göre, 1-27 Haziran’da ülke genelinde 93 bin 704 kredili satış işlemi gerçekleştiğini bildirdi.

Geçen yılın aynı döneminde 6 bin 658 adet kredili konut satışı gerçekleştirildiğini anımsatan Demirbaş, “Söz konusu rakam, 2020’de tam 14 kat artarak 94 bin adede yaklaşmış durumda. Veriler, bize düşük konut kredisinin hem alıcı hem satıcı hem de üretici açısından hayati önem arz ettiğini gösteriyor. Konut satışlarının artması 200’den fazla sektörü olumlu etkiliyor. Yani ekonomiye can suyu oluyor” dedi.

İstanbul’da ulaşım yılbaşında ücretsiz olacak
Türkiye’den Rusya’ya ‘aşı’ turu
Okmeydanı Hastanesi’nin Bir Kısmı Yeniden Açıldı
Resmi Gazete’de bugün (30.03.2022)
İnşaat malzemelerinde endeks, güven ve beklenti salgına rağmen yükseldi
ETİKETLENEN:konutKonut KrediFaizkrediHaziran
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Resmi Gazete’de bugün (30.06.2020)
Sonraki Makale İBB, Orhan Veli’nin mezarını yenileyecek
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Yiğit Group’un odağında İstanbul’un merkezindeki kentsel dönüşüm projeleri var
Emlak Haberleri
29 Ekim 2025
Türkiye Yapay Zeka Zirvesi bu yıl da katılım rekoru kırdı
Sektörden
27 Ekim 2025
Gayrimenkul Değerlemede ESG Dönemi Başladı
Emlak Gazetesi
27 Ekim 2025
Atlas Real Estate, Barratt London Projelerini Ankara’da Tanıttı
Emlak Haberleri
27 Ekim 2025
Artaş Oteller Grubu’nda Vadistanbul Kadrosuna İki Önemli Terfi
Emlak Gazetesi
27 Ekim 2025
Meteoroloji uyardı: Fırtına etkili olacak
Emlak Gazetesi
27 Ekim 2025
Murat Kurum paylaştı: Yüzyılın Konut Projesi’nin tüm detayları
Emlak Gazetesi
27 Ekim 2025
Dubai’de Yeni Bir Rekor: Dünyanın En Yüksek Saatli Konut Kulesi Geliyor
Emlak Haberleri
27 Ekim 2025
Karadağ, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahati askıya alacak
Emlak Dünyası
27 Ekim 2025
Ege Denizi’nde korkutan deprem!
Sektörden
27 Ekim 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?