By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Markalı konut projelerinde peşinat ve banka kredisi kullanımı arttı, senetli satışlar azaldı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Emlak Haberleri > Markalı konut projelerinde peşinat ve banka kredisi kullanımı arttı, senetli satışlar azaldı
Emlak Haberleri

Markalı konut projelerinde peşinat ve banka kredisi kullanımı arttı, senetli satışlar azaldı

Emlak Manşet
Son güncelleme: 15 Ekim 2019 12:35
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Konut
Paylaşmak

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Eylül 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, Eylül ayında yüzde 5,02 olarak kaydedilen stok erime hızı, son bir yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Eylül ayında peşinat kullanımı yüzde 59, banka kredisi kullanımı yüzde 19, senet kullanımı ise yüzde 22 oranında kaydedildi. Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 5’inin yabancılara yapıldığı Eylül ayında fiyatlar, bir önceki aya göre yüzde 0.37 nominal oranda azaldı, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2,36 oranında arttı.

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Eylül ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Yeni konut satışlarındaki ödeme yöntemlerini incelediğimizde, peşinat ve banka kredisi kullanımının arttığını senet kullanımının ise azaldığını görüyoruz.

Feyzullah YetginEylül ayında banka kredisi kullanım oranı yüzde 19’a ulaşsa da faizlerin inmeye devam etmesiyle konut kredisi kullanımı yükselmeye devam edecektir. Aynı zamanda Eylül ayı stok erime hızının, son bir yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmesinde konut kredisi faiz indiriminin payı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Eylül ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: “Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,37 oranında azalış, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2,36 oranında artış gerçekleşti. Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 5,32’lik kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda ağırlıklı olarak 1+1 özellikteki konutlar tercih edildi. Eylül ayında yüzde 5,02 olarak kaydedilen stok erime hızı son 1 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmiş görünüyor. Satışlardaki konut bedeli ödeme yöntemleri incelendiğinde, peşinat kullanım oranında ağustos ayına göre eylül ayında yüzde 43,76‘lük, banka kredisi kullanım oranında ise yüzde 25,08‘lik bir artış söz konusu.”


Yeni konutlarda fiyat artışı yüzde 0,43

Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.37 nominal azalış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,36 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 86.70 oranında nominal artış gerçekleşti.

1+1 ve 3+1’de artış

Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Eylül ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0,48 oranında artış, 2+1 konut tipinde yüzde 0,73 oranında azalış, 3+1 konut tipinde yüzde 0,53 oranında nominal artış ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.67 oranında nominal azalış yaşandı.

Yabancıya satışlar son 6 aylık ortalamanın altında

Eylül ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 5’lik (son 6 aylık ortalama yüzde 7) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 37 oranında 1+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

Peşinat ve banka kredisinde artış, senet kullanımında azalış

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde; Eylül ayında peşinat kullanımının yüzde 59, banka kredisi kullanımının yüzde 19 ve senet kullanım oranının yüzde 22 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Ağustos ayında peşinat kullanımı yüzde 41, senet kullanımı yüzde 44, banka kredisi kullanımı ise yüzde 15 oranında gerçekleşmişti.

Stok erime hızında önemli artış

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Eylül ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda yüzde 5,02 oranında erime gözlendi. Ağustos ayı stok erime hızı yüzde 3,18 oranında gerçekleşmişti. Eylül ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 76’sı bitmiş, yüzde 24’ü bitmemiş konut stoklarından oluştu.

Emlak Haber Ajansı

 

Aidatlar Cep Yakmaya Devam Ediyor
İstanbul’da 16 bin 423 kaçak göçmen geri gönderildi
Turyap Holding 39 Yaşında, Cumhuriyet 100 Yaşında
Turizm hareketliliği devam ediyor
Boss4 İnşaat Düzenlediği İftar Yemeğinde İş Ortaklarıyla Bir Araya Geldi
ETİKETLENEN:EndeksMarkalı konutkonutEmlak
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Balıkesir OSB’yi geleceğe taşıyacak 10 parametre
Sonraki Makale Deprem sonrası yaklaşık dört yangından biri doğalgaz sızıntısı kaynaklı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Binghatti Ödülleri’nin Ülke Şampiyonu Türk Şirket “Woven Global” Oldu!
Emlak Haberleri
12 Eylül 2025
Bakan Kurum’dan tasarruf finansmanı açıklaması! ‘Taksitlerle ev veya araba alınabilecek’
Ekonomi Haberleri
12 Eylül 2025
Murat Kurum açıkladı: 10 soruda Emlak Katılım Tasarruf Finansman nedir?
Emlak Haberleri
12 Eylül 2025
Meteoroloji açıkladı: 12 Eylül 2025 hava durumu raporu… Bugün hava nasıl olacak?
Emlak Dünyası
12 Eylül 2025
12 Eylül 2025 nerede, ne zaman deprem oldu?
Sektörden
12 Eylül 2025
Öğrenci olmak lüks oldu: Üniversiteye başlama maliyeti 100 bin TL’yi aştı!
Ekonomi Haberleri
12 Eylül 2025
TMSF Can Holding’e kayyum olarak atandı
Ekonomi Haberleri
12 Eylül 2025
Akven İnşaat, Yeni Projesi “Nexus” İçin Ön Talep Sürecini Başlattı
Emlak Haberleri
12 Eylül 2025
Hükümetten vatandaşa dev proje: Faizsiz ev almada yeni dönem!
Ekonomi Haberleri
11 Eylül 2025
Ankara’da 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
Sektörden
11 Eylül 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?