By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Milli Mücadele destanın tarihi tanığı: Mahmut Nedim Efendi Konağı
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Emlak Turizm > Milli Mücadele destanın tarihi tanığı: Mahmut Nedim Efendi Konağı
Emlak Turizm

Milli Mücadele destanın tarihi tanığı: Mahmut Nedim Efendi Konağı

Emlak Manşet
Son güncelleme: 8 Nisan 2021 17:51
Emlak Manşet
Paylaşmak
3 Min. Okuma
Paylaşmak

Kurtuluş Savaşı döneminde Şanlıurfa’yı işgal eden Fransızların karargah olarak kullandığı Mahmut Nedim Efendi Konağı, aradan 101 yıl geçmesine rağmen duvarındaki mermi ve şarapnel izleriyle Milli Mücadele’ye ışık tutuyor. Atatürk Mahallesi’nde 1903 yılında yılında geleneksel mimariyle tasarlanan Mahmut Nedim Efendi Konağı, İngilizlerin ardından Urfa’yı işgal eden Fransızlar tarafından karargah olarak kullanıldı.

Halkın büyük mücadelesiyle 11 Nisan 1920’de Fransız işgalinden kurtarılan Urfa’da, Milli Mücadele’nin simgesi haline gelen tarihi konak, Şanlıurfa Valiliğince 12 yıl önce restorasyonu yapılarak “Kurtuluş Müzesi”ne dönüştürüldü.Kentin kurtuluş mücadelesine ışık tutan müzede, Milli Mücadele’ye katılanların yakınlarından temin edilen kılıç, tabanca, makineli tüfek ve giysilerin yanı sıra İstiklal madalyalarına ait örnekler, mektuplar, kurtuluşa öncülük eden ve “Onikiler” olarak anılan kentin o dönemki ileri gelenlerinin yöresel kıyafetli balmumu heykelleri yer alıyor.

Müze Sorumlusu Zeynep Yılmaz, AA muhabirine, Kurtuluş Savaşı döneminde Fransızların karargah olarak kullandığı Mahmut Nedim Efendi Konağı’nın mücadelenin sembolü haline geldiğini söyledi. Konağın Şanlıurfa’nın yüz akı olduğunu, bundan 101 yıl önce Şanlıurfa’nın kahraman yiğitlerinin bir destan yazdığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu “Şanlıurfa’nın mücadelesinin simgesi haline gelen Mahmut Nedim Efendi Konağı, gelecek nesillere aktarılması için valilik tarafından 12 yıl önce müzeye dönüştürüldü. Şu anda içinde bulunduğumuz mekan tarihe tanıklık eden ender bir yapı. Burası 11 Nisan Şanlıurfa’nın kurtuluş mücadelesinin en güzel tanığı, bizler de bu bilinçle yeni nesillere tarihi aktarmaya çalışıyoruz.”



Konağın 11 Nisan 1920’de Fransız işgalinden kurtarıldığını anımsatan Yılmaz, “Konağın duvarları şehit dedelerimizin kanlarının izlerini taşıyor. Yaşanan çatışmaların ve milli mücadele günlerinin izlerini taşıyor. Duvarlarında top, mermi ve şarapnel parçalarının izleri hala duruyor. Konağın çevresinde Fransız güçleriyle bizim güçlerimiz arasında yaşanan çatışmalarda bir gecede 82 gencimizin şehit olduğunu biliyoruz. Şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak adına bu mekan müzeye dönüştürüldü.” diye konuştu.

KONAĞIN DUVARLARINDA HALA MERMİ ÇEKİRDEĞİ ÇIKIYOR

Mahmut Nedim Efendi Konağı’nın milli mücadele ruhunu anlatan güzel bir örnek olduğunu anlatan Yılmaz, şunları kaydetti “Konağın duvarlarındaki izler öyle belirgin ki bakan o günün mücadelesini fark edebiliyor. Geçenlerde duvarlarında bir mermi çekirdeği çıkardım ve müzede sergileniyor. Bizim şanlı tarihimiz burada, ziyaretçilerimiz gelip görebilir. Kapımız açık, genç nesiller gelip dedelerinin atalarının yokluğa rağmen nasıl bir mücadele verdiğini görebilir. Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başkaları çizer. Gençlerimiz tarihi iyi öğrenmeli ve iyi araştırmalı. Tarihi araştırmak için en iyi yer de şu anda içinde bulunduğumuz mekandır. Buraya gelsinler o günlerin hatırasını, izlerini yaşasınlar. En önemlisi de kendilerinden sonra gelecek kuşaklara aktarsınlar”



Müzeyi ziyaret eden Mehmet Taşkın, konaktan çok etkilendiğini ifade ederek, “Burada duran izler o günleri adeta yaşatıyor. Duvarlardaki mermi, şarapnel parçalarının izleri çok büyük. Etkilenmemek elde değil. Tarihi yaşamak istiyorsanız mutlaka buraya gelmelisiniz.” ifadelerini kullandı.

 

Doğa tutkunlarının yeni rotası ‘Kral Havuzu’
Kınık Şelalesi bahar güzelliği ile göz kamaştırıyor
Vampir meraklıları akın ediyor! İşte Kont Drakula’nın Türkiye’de esir tutulduğu kale
Hayata geçecek mi? ‘Aşı pasaportu’ ile ilgili merak edilenler…
Galata Kulesi’ne gitmenin 4 farklı yolu
ETİKETLENEN:ŞanlıurfaMüzeEdenMücadeleFransız
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Nisan ayında şubat havası! Bir günde kış geldi
Sonraki Makale Pandemide artışa geçti: Kalp krizi belirtilerine dikkat!
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

RAMS Park House Maslak, 5–6–7 Aralık’ta 60 ay vade ve 0 faiz fırsatıyla satışa çıkıyor
Emlak Haberleri
2 Aralık 2025
Üçüncü çeyrek büyümesinin lokomotifi inşaat sektörü oldu
Ekonomi Haberleri
2 Aralık 2025
Bursa’da Tiny House hırsızlığı
Sektörden
2 Aralık 2025
Hande Erçel’den 2 milyon dolarlık Riva’da gayrimenkul yatırımı
Magazin
2 Aralık 2025
İstanbul’un yeni gözdesi ‘Bizim Evler 11’ projesinde daire teslimleri başladı
Emlak Haberleri
2 Aralık 2025
“2026’ya ABD’de Yeni Bir Hayatla Başlayabilirsiniz Trump Gold Card Başvuruları 18 Aralık’ta Açılıyor”
Emlak Haberleri
2 Aralık 2025
Astons ve Zafido İş Birliğinden Yeni Yatırım Fırsatı: Atina’da Sıfırdan İnşa Edilen ANAXAGORA Projesi
Emlak Haberleri
2 Aralık 2025
Türkiye, Miami’ye konut yatırımında 73 ülke arasında ilk kez 5’inci sıraya yükseldi!
Emlak Haberleri
2 Aralık 2025
Ekim yağışları İstanbul’a yetmedi: Barajlardaki su seviyesi düştü
Emlak Gazetesi
1 Aralık 2025
Kuvvetli yağış ve kar geliyor: Sıcaklıklar 4 derece düşecek
Emlak Gazetesi
1 Aralık 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?