By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: OSB’lerde ‘sanayicileri rahatlatacak’ değişiklikler
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Ekonomi Haberleri > OSB’lerde ‘sanayicileri rahatlatacak’ değişiklikler
Ekonomi Haberleri

OSB’lerde ‘sanayicileri rahatlatacak’ değişiklikler

Emlak Manşet
Son güncelleme: 16 Nisan 2020 14:52
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacıyla yapılan düzenlemeyle emsal artışı, OSB katılımcısının kendi ihtiyacı için elektrik üretim tesisi kurabilmesi, geri dönüşüm tesisi kurulması ve sanayicilerin karşılaştığı mağduriyetlerin giderilmesi gibi konularda pek çok adım atıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yapılan değişikliklerin sanayicilerin talepleri ve güncel ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Sanayicinin taleplerini dikkate aldık, onların lehine önemli adımlar attık. Yönetmelik değişikliğini ekip arkadaşlarımla beraber titiz bir değerlendirme ve analiz sürecinin sonunda tamamladık. Aldığımız tüm kararların sanayimize katma değer olarak dönmesi en büyük arzumuz. Yönetmelikle birlikte sanayi parsellerinde inşaat alanı kullanım kapasitesini artırdık. Toplam bölge büyüklüğünün en az yüzde 10’u kadar ortak kullanım alanı ayrılan bölgelerde sanayi parsellerinde emsal 1.00 olarak belirlenebilecek. Emsali artırdık, mağduriyetleri önledik. Yine OSB katılımcılarının, kendi ihtiyaçları için rüzgar ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurabilmesine imkan tanıdık.”

“Mağduriyetler önlendi”

Geri dönüşüm sektöründen gelen talepleri duyduklarına işaret eden Varank, “OSB’ye ait teknik altyapı alanlarında geri dönüşüm ve bertaraf tesisleri kurulabilecek. Sanayicinin mağdur olmasını engellemek adına, OSB’de kurulmasına izin verilmeyen tesisler hakkında nihai kararı Bakanlığa bıraktık. Süre uzatımı verilmesi uygulamasına yapı kullanma izni almış ancak henüz iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alamamış katılımcıları da dahil ettik. OSB organlarının görevlerinde ve işleyişinde düzenlemeler yaptık. OSB’lerin işleyişinde dijitalleşmeye ve bürokraside sadeleşmeye gittik.” değerlendirmesinde bulundu.

“Emekçilerin sağlığı gözetilmeli”

Varank, planlı sanayileşmenin, sürdürülebilir büyüme açısından büyük öneme sahip olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Aldığımız kararların ekonominin bel kemiği olan sanayi sektörüne hayırlı olmasını diliyorum. Kovid-19 sebebiyle yaşadığımız bu zorlu süreçte sanayicilerimize büyük görevler düşüyor. Üretimin devamlılığını sağlamak adına onların yüklerini hafifletmeye çalışıyoruz. Sanayicilerimizden beklentimiz ise tesislerinde iş güvenliğini en üst seviyeye çıkartarak emekçilerimize sahip çıkmaları. Sanayi tesislerine bu dönemde uygulamaları gereken kuralları ilettik. Üretimin ve istihdamın sürekliliği kadar, emekçilerimizin sağlığının korunması da sanayicilerimizin en kritik görevlerinden biri.”

Enerji üretmenin önü açıldı

Yapılan değişikliklere göre, OSB’lere sağlanan kolaylıklardan birisi de güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretmenin önünün açılması oldu. OSB’de yer alan sanayi ve hizmet destek parselinin boş kalan kısımlarında katılımcının kendi ihtiyacı için gerekli olan rüzgar ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurabilmesine imkan tanındı. Güneş ve rüzgar enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim tesisleri, katılımcıya ait destek ünitesi kapsamında değerlendirmeye alınacak.

OSB’ye geri dönüşüm tesisi

Ayrıca geri dönüşüm sektöründen gelen talepler doğrultusunda, OSB’ye ait teknik altyapı alanında olması ve OSB müteşebbis heyet veya genel kurul kararı alınması şartı ile geri dönüşüm ve bertaraf tesislerinin OSB’lerde kurulmasına imkan tanındı.

Yönetmelikle bürokrasinin azaltılması ve mevzuatın sadeleştirilmesi kapsamında da değişiklikler yapıldı. Artık özel OSB kurulmasına ilişkin taleplerin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına iletilmesinde tapu ibrazı istenmeyecek. Bakanlığın onaylaması şartıyla OSB’lerin bağış yapmasına da imkan verildi.

OSB’lerin zarara uğraması engellendi

Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle OSB’lerde döviz cinsinden arsa satışı yapılmasına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırıldı. Yeniden değerleme oranlarındaki artış nedeniyle arsa iptal ve iadelerinde ödenecek bedelin hesaplanmasında parsel tahsis bedeli üst limit olarak belirlendi. Böylece sanayici mağduriyetinin önüne geçilmesi amaçlandı ve OSB’lerin zarara uğraması engellendi. Ayrıca Bakanlık kredisinin, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde dış finansman ile sağlandığı OSB yapım işi ihalelerinde, kredi veren kuruluşun ihale usul ve esaslarının uygulanmasına ilişkin düzenlemeler yapıldı.

Merkez Ankara’dan Ankaragücü’ne Sponsorluk Desteği
Milli Emlak borçlarına yapılandırma imkanı
Perakendeci sözleşmeyi feshedip tazminatsız çıkış hakkı istiyor. Mülk sahibi yanaşmıyor
Ziraat, 1,24 milyar dolarlık sendikasyon sağladı
İzmir iş dünyası: Pusulası bozuk gemide sisli havada yol alıyoruz
ETİKETLENEN:EnerjiSanayiOSBYapıKurul
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Kiracılar ve ev sahipleri dikkat!
Sonraki Makale Sokağa çıkma yasağı öncesi uyarı: Cuma akşamına bırakmayın
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Konut fiyatında reel düşüş serisi 19 aya yükseldi
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
Ücretli çalışan sayısı sanayide azalırken inşaatta arttı
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
Yapı müteahhitliği ve şantiye şefliği mevzuatlarında değişiklik
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
İklim krizinin AB’ye faturası kabarıyor
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
Evin fiyatı 2 milyar TL: Vergisi bile 26 milyonu geçiyor! Gören şaşırıyor
Emlak Gazetesi
16 Eylül 2025
Konut Fiyat Endeksi ağustosta aylık yüzde 2,5 arttı
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
Bu yılın en fazla konut satışı Ağustos’ta gerçekleşti
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
İSKİ açıkladı: 16 Eylül İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?
Emlak Gazetesi
16 Eylül 2025
Akiş GYO, 20’nci yılını özel bir sergiyle kutluyor
Emlak Haberleri
16 Eylül 2025
Bu yılın en fazla konut satışı Ağustos’ta gerçekleşti
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?