By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Üç ekonomistten güçlü büyüme tahmini!
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Ekonomi Haberleri > Üç ekonomistten güçlü büyüme tahmini!
Ekonomi Haberleri

Üç ekonomistten güçlü büyüme tahmini!

Emlak Manşet
Son güncelleme: 30 Ocak 2020 13:38
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

Altınbaş Üniversitesi’nce düzenlenen “Çarşamba Buluşmaları-Ekonomi Söyleşileri”nde bir araya gelen Prof. Dr. Emre Alkin, Prof. Dr. Işın Çelebi ve Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisi 2020 tahminlerini ve ekonomideki son gelişmeleri açıkladı.

Programda konuşan Altınbaş Üniversitesi Öğr. Üy. Prof. Dr. Emre Alkin, göstergelerin ekonomide geçen yıla göre canlanmaya işaret ettiğini belirterek sanayi üretiminin istikrarlı biçimde arttığını ifade etti. Dayanıklı tüketim mallarının üretimindeki artışın çok güçlü olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Alkin, reel sektör güven endeksinin de ocak ayında düştüğünü söyledi. Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye ekonomisinin 2020’de yüzde 4-5 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu.

KÜRESEL TİCARETİN 2020 YILINDA ARTMASI BEKLENİYOR

Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olan bütçe açığının büyüdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Emre Alkin, tütünden alınan verginin artmaya devam ettiğini söyleyerek alkol ve tütünden alınan vergilerin kurumlar vergisinin üzerinde olduğunu vurguladı. Türkiye’de kamu, özel ve hane halkının toplam borcunun yüzde 105’e yükseldiğini belirten Prof. Dr. Alkin, bu durumun uzun vadede risk yaratabileceğine işaret etti. Dünya ekonomisinin de 2020’de büyümeye devam edeceğini öngören Prof. Dr. Emre Alkin, “Küresel ticaretin 2020’de hem miktar hem değer bazında artması bekleniyor” dedi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell’ın, çok düşük faizin şirketlerin kar etme motivasyonunu azalttığı yönündeki sözlerini hatırlatan Prof. Dr. Emre Alkin, “Amerika’da düşük faize rağmen kamu borcu artıyor. Her resesyondan sonra Amerika’da izlenen parasal gevşeme politikasının süresinin uzadığını görüyoruz. Ancak izlenen politikanın ekonomik büyüme üzerinde eskisi kadar etkili olamadığını da görmekteyiz” diye konuştu.

AVRUPA’DA EKONOMİK TOPARLANMA UZUN SÜRECEK

Altınbaş Üniversitesi Öğr. Üy. Dr. Mahfi Eğilmez de programda yaptığı konuşmada Satınalma Yönetici Endeksine (PMI) odaklandı. Şirketlerin satın almalarından yola çıkılarak ekonominin geleceğine dair tahminlerin yapıldığını belirten Dr. Mahfi Eğilmez, “Amerikada PMI Endeksi şu anda kritik seviye olan 50nin üzerinde bulunuyor. Dolayısıyla bu ülkede bir resesyon beklentisi bulunmuyor. Avrupa’da ise durum farklı; PMI Endeksi 42’nin üzerinde ancak 50’nin altında. Bu da Avrupa’da ekonomik toparlanmanın uzun süreceğini gösteriyor. Çin’in PMI endeksi ise güçlü bir ekonomik performansa işaret ediyor. Ancak Çin’de de borç ve gölge bankacılık sorunları tehdit oluşturmaya devam ediyor” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’de ise PMI Endeksinin 2018’de çöktükten sonra toparlanmaya başladığını ve 50’ye yakın bir seviyede bulunduğunu hatırlatan Dr. Mahfi Eğilmez, bu verinin resesyondan çıkışın sürdüğüne işaret ettiğini kaydetti.

BU İKİ GÖSTERGE EKONOMİDE TOPARLANMAYI ONAYLIYOR

Sanayi üretimi ve perakende satış hacminde de artışın sürdüğünü ifade eden Dr. Mahfi Eğilmez, bu iki göstergenin ekonomide toparlanmayı onayladığını vurguladı. Türkiye’nin sanayi üretiminde görülen artışı da değerlendiren Eğilmez, bu artışın kredilerdeki artış ve vergi indirimleri ile desteklendiğini, bu destekler olmazsa sanayi üzerinde çok olumsuz etki yaratacağını belirtti. Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.5 büyüyeceği ve enflasyonun ise yüzde 13 tahmininde bulundu.

AMERİKA İLE İSRAİL’İN ORTADOĞU’YA YENİ DİZAYN VERME ÇABASINI DA YAKINDAN İZLEMEK GEREKLİ

IMFnin dünya ekonomisinin yüzde 3.3 büyüyeceğini tahmin ettiğini belirten Prof. Dr. Çelebi, bununla birlikte Avrupa ekonomisi için sadece yüzde 1.3’lük büyüme tahmini yapıldığını aktardı. Prof. Dr. Çelebi, “Amerika ile İsrail’in Ortadoğu’ya yeni dizayn verme çabasını da yakından izlemek gerekli. Bunu göz önünde bulundurmadan ekonomiyi doğru analiz etmek mümkün olmayacaktır” şeklinde konuştu. Türkiye ekonomisinin 2020’de yüzde 4-5 civarında büyüyeceğini öngören Prof. Dr. Işın Çelebi, Türkiye’nin kendi teknolojisini yaratamadığını işsizliğin de ekonomiye dair en temel göstergelerden biri haline geldiğini ifade etti.

KAYNAK: DHA
Türkiye’nin uçuş ağı 128 ülkede 335 noktaya ulaştı
Emlak Vergisi Hesaplama
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu
TOKİ’den ‘Salda Gölü’ açıklaması
Adana’da 5,5 büyüklüğünde deprem
ETİKETLENEN:EndeksiTahminEkonomisininTürkiye2020
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Mozart PSM Ege Perla Sahnesi açıldı
Sonraki Makale Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

BAŞKENT MERKEZİNİN EN BÜYÜK TEMALI KONUT PROJESİ MİAARAS’IN TEMELİ ATILDI
Emlak Haberleri
15 Eylül 2025
Viva İskele, kullanıcılarına her detayı düşünülmüş incelikli bir yaşam sunuyor
Emlak Haberleri
15 Eylül 2025
Çin’de yeni konut fiyatları düşmeye devam ediyor
Ekonomi Haberleri
15 Eylül 2025
Şener Üşümezsoy’dan dikkat çeken uyarı: ‘6,8’lik deprem üretebilir!’
Emlak Dünyası
15 Eylül 2025
Naci Görür’den ‘afiş’ tepkilerine ilk yanıt: ‘Bizi siyasete bulaştırmayın!’
Sektörden
15 Eylül 2025
60 yaş üstü Avrupa Turizmini Şekillendiriyor
Ekonomi Haberleri
15 Eylül 2025
Meteoroloji saat vererek uyardı: 5 ilde sağanak yağış bekleniyor
Emlak Gazetesi
15 Eylül 2025
Kirada IBAN oyununa dikkat! Ev sahibi önce bunu yaptı sonra ‘kira ödemiyor’ dedi!
Ekonomi Haberleri
15 Eylül 2025
Binghatti Ödülleri’nin Ülke Şampiyonu Türk Şirket “Woven Global” Oldu!
Emlak Haberleri
15 Eylül 2025
Bakan Kurum’dan tasarruf finansmanı açıklaması! ‘Taksitlerle ev veya araba alınabilecek’
Ekonomi Haberleri
12 Eylül 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?