Banner
By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Van Gölü için alarm! Su seviyesi giderek azalıyor
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Sektörden > Van Gölü için alarm! Su seviyesi giderek azalıyor
Sektörden

Van Gölü için alarm! Su seviyesi giderek azalıyor

Emlak Manşet
Son güncelleme: 9 Ekim 2021 22:14
Emlak Manşet
Paylaşmak
5 Min. Okuma
Paylaşmak

Van’da “Van Gölü Havzası’nda Suyun Geleceği” konulu panelde küresel ısınmaya bağlı olarak oluşan kuraklık ve alınacak önlemler tartışıldı.

Aşırı sıcaklıklar nedeniyle su seviyesinin iyice düştüğü Van Gölü’nde suyun önemine dikkati çekmek amacıyla Van YYÜ ile Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ortaklığında “Van Gölü Havzası’nda Suyun Geleceği” konulu panel düzenlendi.

TSO Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, iklim değişikliğiyle mücadelenin tartışılacağı programın çok değerli olduğunu söyledi.

Yakın zamanda Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı kabul ederek küresel ısınma ve kuraklıkla mücadelede önemli bir adım attığını hatırlatan Şevli, “Van Gölü’nün hızla çekilmesi, akarsuların kuruması konusu biz yöneticilere önemli görevler yükledi. Yakın zamanda İran’daki Urmiye Gölü kurudu. Van Gölü’nde benzer bir durumun yaşanmaması konusunda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz.” dedi.

Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat da küresel ısınmanın dünyadaki su kaynaklarını tehdit ettiğini belirterek, kuraklık konusunun her geçen gün daha da hayatımıza dahil olduğunu ifade etti.

Suyu doğru yönetmenin hayati önem taşıdığını anlatan Canpolat, “Bu havzada 30 bin çiftçi geçimini sağlamakta. İnci kefali bu suda yaşamını sürdürüyor. İnci kefalinin yaz aylarından üremesi için akarsuların debisi yüksek olmalı. Bölgemiz turizm açısından önemli olan Van Gölü çevresindeki sazlıklarda birçok kuş türü yaşamını sürdürmekte. Bu anlamda bu özel konunun bu panelde tartışılıyor olması çok değerli.” şeklinde konuştu.

Van TSO Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş ise dünyada hızla değişen iklim değişikliğine karşı yeni yöntemler denemek gerektiğini belirterek, “Su varsa hayat vardır, su yoksa hayat yoktur. Suya saygıyı insana saygı olarak düşünüyoruz. Mutlaka suya ve geleceğe sahip çıkmalıyız.” ifadelerini kullandı.

“Küresel iklim değişikliği artık hayatımıza girdi”

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş’ün yaptığı panelde konuşan YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van Gölü Havzası’nda acilen bir su yönetimine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Tüm kurumların iş birliğiyle bir eylem planı hazırlanması gerektiğini ifade eden Alaeddinoğlu, şunları kaydetti:

“Havzada sıcaklığın son 10 yılda hızla arttığını görüyoruz. Buna bağlı olarak yağışların da sürekli azaldığına tanıklık etmekteyiz. Dolayısıyla havzadaki suyun bilançosuyla ilgili olumlu bir durum yok. Küresel iklim değişikliği artık hayatımıza girdi. Paris İklim Anlaşmasıyla bu işin bir tarafı olduk. Bu bir dünya sorunu. Van Gölü Havzası da bu durumdan olumsuz etkilendi. Bu nedenle bu sürecin yönetilmesi gerekir. Yani su yönetimi şart. Havzada ciddi bir sondaj çalışması var. Yer altı suları kötü bir şekilde kullanılıyor. Bu nedenle tüm tarafların ve özellikle halkın bilinçlendirilmesi gerekir.”

“Su cimrisi bir ülke olmalıyız”

YYÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Demir de tarımsal kuraklıkta alternatif çözümler geliştirilmesi gerektiğini bu anlamda da bitkilerin besin ve su ihtiyacını karşılaması için geliştirilen mikorizal fungus (mikrobiyal gübre-mantar) üretimi için çalışma başlattıklarını anlattı.

Tüm dünyanın global bir krizle karşı karşıya olduğunu belirten Demir, “Coğrafyamızda küresel ısınmanın yol açtığı ve kimsenin görmek istemediği görüntüler söz konusu. Bu sene yağışlar olmadığı için bitkiler boy vermedi. Arpa ve buğdaydan verim alınamadı. Hayvancılık olumsuz etkilendi. Besiciler yayladan erken indi. Bu anlamda tarımsal kuraklıkta su yönetimi şart. Yanlış sulama yöntemleri terk edilmeli, modern sulamaya geçilmeli. Vahşi sulamayla su hunharca tüketiliyor. Karık ve tava sulama yöntemleri terk edilmeli, damlama sulama yöntemine geçilmeli. Kuraklığa dayanıklı bitkiler yetiştirmeliyiz. Mikorizal fungusu tarımda yaygınlaştırmalıyız. Bu anlamda su cimrisi bir ülke olmalıyız.” şeklinde konuştu.

“Su artık petrolden daha kıymetli”

YYÜ Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Menaf Turan, Van Gölü Havzası için acil eylem planı hazırlanması gerektiğini dile getirerek, “Su artık petrolden daha kıymetli. Ülkemiz su fakiri bir ülke. Nüfus artıyor buna bağlı su ihtiyacı da artıyor. Bu anlamda Van Gölü eylem planı kapsamında yapısal değişiklikler yapılması şart” dedi.

YYÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, 600 bin yıllık Van Gölü’nün seviyesinde giderek düşüş yaşandığını hatırlatarak, su konusunda duyarlılık oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

YYÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Kemeç de küresel ısınmaya bağlı olarak doğal afetlerin arttığına vurgu yaptı.

Programı, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman ve vatandaşlar izledi.

ABD’nin doğu yakasında kar fırtınası
22 Şubat İZMİR elektrik kesintisi: İZMİR ilçelerinde elektrikler ne zaman ve saat kaçta gelecek?
Aydın’da 4.0 büyüklüğünde deprem
Tunceli’nin kış manzaraları: Munzur ve Pülümür Çayları dronla görüntülendi
Elon Musk son dönemde gayrimenkul satışına yöneldi
ETİKETLENEN:Van GölüİklimHayatKuraklıkÖğreti̇m Üyesi̇
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Adana Kozan’da deprem
Sonraki Makale Aylar sonra alarm! Kırmızıya dönüyor
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Sivas depremi sonrası Naci Görür’den açıklama! ‘Maksimum 6 büyüklüğünde deprem üretebilir’
Sektörden
13 Haziran 2025
İnşaat maliyetleri 54 ayın en düşük seviyesinde!
Ekonomi Haberleri
13 Haziran 2025
Nisan ayında turizmde yeni rekor: Yabancı ziyaretçi ve doluluk oranı arttı
Emlak Turizm
13 Haziran 2025
İsrail-İran gerilimi havacılığı felç etti: Uçuşlar peş peşe iptal ediliyor
Ekonomi Haberleri
13 Haziran 2025
İMSAD: İnşaat malzemesi ihracatı Nisan’da geriledi
Ekonomi Haberleri
13 Haziran 2025
Nisan ayı otel doluluklarında 2025 zirvede
Ekonomi Haberleri
13 Haziran 2025
Beykoz Riva’da Yeni Bir Hayat: Düşler Vadisi Riva Projesiyle Doğanın Kucağında Huzur!
Emlak Haberleri
13 Haziran 2025
Mount Anvil’den Çifte Zafer: The Verdean ve Chelsea Botanica Projelerinde İlk Anahtar Teslimleri Başladı!
Emlak Haberleri
13 Haziran 2025
Babalar Günü İçin Novo’da Yatırım Zamanı
Sektörden
13 Haziran 2025
arsaVev, Sadece 500 Bin TL’den Başlayan Peşinatla Ev Sahibi Yapıyor
Emlak Haberleri
13 Haziran 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?