By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Hazır Beton Endeksi Nisan Ayı Raporu Açıklandı!
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Emlak Haberleri > Hazır Beton Endeksi Nisan Ayı Raporu Açıklandı!
Emlak Haberleri

Hazır Beton Endeksi Nisan Ayı Raporu Açıklandı!

Emlak Manşet
Son güncelleme: 21 Mayıs 2025 10:57
Emlak Manşet
Paylaşmak
4 Min. Okuma
Paylaşmak

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2025 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı. Faaliyet Endeksi nisan ayında yükselmiş olmasına rağmen, hazır beton endeksine kısmen olumlu etki yaptığı ve inşaat sektöründe düşük performansın gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Geçen yılın aynı ayına göre tüm endeksler negatifte iken sektöre olan güvenin gerilemesi, önümüzdeki dönemde inşaat sektörünün yine düşük performans ile hareket edeceğine işaret etmektedir.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir.

Hazır Beton Endeksi 2025 Nisan Ayı Raporu’na göre, mart ayında faaliyet eşik değerin hemen üzerine çıktıktan sonra nisan ayında yeniden eşik değerin altına gerilemiştir. Beklenti Endeksi nisanda sınırlı yükseliş göstermesine rağmen hâlen negatif tarafta görünmektedir. Güven Endeksi nisan ayında marta paralel bir hareket ile yatay seyretmiş, bu şekilde en düşük endeks olarak negatif bölgede kalmıştır. Tüm endeksler nisan ayında eşik değerin altında konumlanmış görünmektedir. Faaliyet Endeksi nisan ayında yükselmiş olmasına rağmen, hazır beton endeksine kısmen olumlu etki yaptığı ve inşaat sektöründe düşük performansın gerçekleştiği anlaşılmaktadır.

Geride bıraktığımız nisan ayında Güven Endeksi dışındaki endeksler geçen yılın aynı ayına göre artmış durumdadır. En fazla yükseliş Beklenti Endeksi’nde görünmektedir. Faaliyetteki yükseliş, endeksin değerinin eşik değerin altında olduğu bilgisi ile birlikte okunmalıdır. Bu durumda faaliyetteki yükseliş anlamlı olmakla birlikte yeterli değildir. Güven Endeksi’ndeki daralma dikkat çekicidir. Tüm endeksler negatifte iken sektöre olan güvenin geçen yıla kıyasla gerilemesi, önümüzdeki dönemde inşaat sektörünün yine düşük performans ile hareket edeceğine işaret etmektedir.

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Nisan ayında tüm endeksler eşik değerin altında konumlanmış görünmektedir. Geçen yılın aynı ayına göre tüm endeksler negatifte iken sektöre olan güvenin gerilemesi, önümüzdeki dönemde inşaat sektörünün yine düşük performans ile hareket edeceğine işaret etmektedir.” dedi.

Ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Merkez Bankası’nın nisan ayında politika faizini %46’ya çekmesi ve efektif fonlama maliyetinin %48,8 ile %49 olan üst banda dayanması yaşanan parasal sıkışmanın hâlen devam ettiğini göstermektedir. Hazine’nin düzenlediği 10 yıllık borçlanma ihalesinde faiz oranı %35’in üzerine çıkarak rekor kırmıştır. 5 yıllık CDS 330 baz puan civarında seyretmektedir. Bu seviye, Türkiye’nin hâlâ yüksek risk grubunda değerlendirildiğini ve uluslararası yatırımcı nezdinde temkinli duruşun sürdüğünü ortaya koymaktadır. S&P’nin Türkiye kredi notu değerlendirmesinde görünümü ‘durağan’da bırakması ve not artışı için özellikle ‘TL’ye güvenin yeniden inşası’ndan bahsetmesi dikkat çekicidir.

Sonuç olarak, Türkiye ekonomisinin dinamiklerinin sağlam temeller üzerinde yükselmesi için para politikasında öngörülebilirlik ve Türk lirasına güvenin tesis edilmesi birincil öncelik olarak görünmektedir. Bu adımlardan sonra yeniden faiz indirimine geçilmesi durumunda inşaat sektörü hareketlenecektir. Aksi hâlde inşaat sektörü kendinden beklenen performansı sergilemekten uzak kalacaktır.” dedi.

Özhaseki: Kentsel dönüşümden başka bir çözüm yok
Hazine taşınmazlarına, 2B arazilere ve tasarruf finansman şirketlerine yeni düzenleme! Komisyonda onaylandı!
THY ve Emlak Konut’tan 14 bin konutluk proje
Meteoroloji’den Sinop için korkutan sağanak uyarısı
Aslı Orhan Demiral: “Arsa yatırımı 2023’ün yıldızı oldu”
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Deprem etkisi kiralara yansıdı! İstanbul’un bazı ilçelerinde fiyatlar çakıldı
Sonraki Makale Erdal Albayrak: “Şile, son beş yılda değeri en çok artan ilçe oldu.”
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Bodrum Türkbükü’ndeki otel için kapasite artırımı başvurusu
Emlak Gazetesi
8 Ekim 2025
Meteorolojiden İstanbul ve çevre iller için sağanak uyarısı: Sel ve su baskınlarına dikkat
Emlak Gazetesi
8 Ekim 2025
36 kentte sarı ve turuncu kodlu uyarı: Kuvvetli sağanak yağış esir alacak!
Emlak Gazetesi
8 Ekim 2025
KONUTDER: Faizler düşecek, kredili satışlar artacak
Emlak Haberleri
8 Ekim 2025
11 bin 500 konuta ‘bina tamamlama sigortası’ yapıldı
Emlak Haberleri
8 Ekim 2025
İklim krizine karşı en stratejik savunma; Suyun döngüsel yönetimi
Emlak Gazetesi
8 Ekim 2025
Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunda rekor!
Ekonomi Haberleri
8 Ekim 2025
Şener Üşümezsoy’dan kritik Marmara depremi açıklaması! 7.8’lik beklenti gerçekçi mi?
Emlak Gazetesi
8 Ekim 2025
İBB duyurdu: Metroda birden fazla valiz için ilave ücret alınacak
Ekonomi Haberleri
8 Ekim 2025
Antalya’da ünlü turizmciler gözaltında: Şüpheliler İstanbul’a götürüldü
Emlak Dünyası
8 Ekim 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?