By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul etmek
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Arama
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Okuma: Konutta Amortisman Süresi 13 Yıla Düştü
Paylaşmak
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Yazı Tipi Yeniden BoyutlandırıcıAa
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Rehberi
  • Ekonomi
  • Konut Kredileri
  • Sektörden
    • Emlak Televizyonu
    • Dekorasyon
    • Toki Haberleri
    • Bölge Raporları
    • Teknoloji Rehberi
    • Ulaşım Haberleri
    • Patronlar Dünyası
    • Kiptaş Haberleri
    • Patronlar Klübü
    • Emlak Anketleri
    • Kampanyalı Konut Projeleri
    • Müzayede
    • Satılık Arsa
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Emlak Haber Merkezi > Blog > Emlak Haberleri > Konutta Amortisman Süresi 13 Yıla Düştü
Emlak Haberleri

Konutta Amortisman Süresi 13 Yıla Düştü

Emlak Manşet
Son güncelleme: 2 Eylül 2024 12:11
Emlak Manşet
Paylaşmak
6 Min. Okuma
Paylaşmak

Temmuz ayında konut satışlarında hareketlilik dikkat çekti. Türkiye genelinde ilgili ayda satışlar yüzde 16 artarak 127 bin 88 oldu. Konut fiyatlarında reel bazlı kayıp ise kiraların üzerine çıktı. Kira fiyatları da bu süreçte gerilemesine rağmen, konut fiyatlarındaki düşüş kadar gerçekleşmedi. Bu durum kirada amortisman sürelerini aşağı çekiyor.

‘SON 3 YILIN EN DÜŞÜK SÜRESİ OLDU’

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye genelinde haziran ve temmuz aylarında kirada amortisman süreleri 13 yıla indi. Bu son 3 yılın en düşük amortisman süresi olarak kayıtlara geçti.

Peki şu anda yatırım amaçlı konut almak en mantıklısı mı? Konut fiyatları daha da düşer mi? 3 büyükşehre bakıldığında yatırım için en mantıklı il hangisi?

‘SATIŞ FİYATLARI KİRANIN YARISI ORANINDA ARTTI’

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Son dönemde artan kira fiyatları amortisman sürelerini düşürdü. Bu sadece kiraların artmasıyla değil, konut fiyatlarının yerinde kalması nedeniyle oldu. Satış fiyatları kiranın neredeyse yarısı oranında arttı. O nedenle kiraların daha yüksek oranla artıyor olması gayrimenkulde amortisman sürelerini düşürdü.

‘OFİS VE DÜKKANLARDA DA DÜŞÜŞ VAR’

Aslında amortisman süresi satın alınan bir taşınmazın kira geliri ile kendi fiyatını ne kadar sürede çıkardığını ifade eden bir tanımlamadır. Gerçekten amortisman sürelerinin birçok bölgede gerek konutta gerek ticari gayrimenkullerde düştüğünü söylemek mümkün. Ofis ve dükkan tarafındaki gayrimenkul türlerinde benzer bir durum yaşanıyor.

İSTANBUL’DA DİKKAT ÇEKEN TABLO

Birçok ilimizde kira fiyatları satış fiyatının iki katından fazla prim yaptı. Örneğin İstanbul’da konut fiyatları ortalama yüzde 25 artarken, kira fiyatları yüzde 50 seviyesinde arttı.

GAYRİMENKUL SATIŞINDA REKOR AYI!

Piyasalarda temmuz ayında olumlu hava ağustos ayında da devam ediyor. Ağustos ayında tüm gayrimenkul türlerinde 280 bine yakın satış gerçekleşti. Genel anlamda bu yılın en yüksek rakamı oldu.

Harp okullarının gururu… Kadın teğmenler

‘KONUTLAR MALİYETİN ALTINDA SATILIYOR’

Piyasada maliyetinin altında fiyatlamalar var. Yapı ruhsatı verilen bina sayılarında düşüş varken, inşaat maliyeti artıyorken, yeni konut teslimlerinin düştüğünü, maliyetlerin arttığını görüyoruz. Merkez Bankası’nın Konut Fiyat Endeksi verisine göre konutta reel bazda düşüş yüzde 14.3 seviyesinde. Bu durum bize konutların maliyetin altında satıldığını gösteriyor. Müteahhit karı olmadan, arsa payından daha düşük değere satılan konutlar var.

‘TİCARİ GAYRİMENKULDE DE FIRSAT VAR’

Sadece konut değil ticari gayrimenkulde de benzer fırsatlar var. Özellikle İstanbul’da amortisman süresi 2 yıl önce 25 yıl iken, şimdi bu 17 yıla kadar düştü. Benzer şekilde Ankara’da amortisman süresinin 2 yıl önce 22 iken, şimdi 15-16 yıla kadar gerilediğini görüyoruz. İzmir’de ortalama amortisman süresinin 2 yıl önce 25 yıl iken, şimdi 16 yıla kadar gerilediğini söyleyebiliriz.

KİRA ARTIŞLARININ DÜŞÜK KALDIĞI İLLER! İSTANBUL VE ANTALYA’YA DİKKAT

Son 1 yılda kira artışının en sınırlı kaldığı yerler yüzde 25 ile Muğla ve Antalya, yüzde 40 seviyesiyle Mersin’dir. Yüzde 40 seviyeleri ile İstanbul gibi bazı illerde konut kira artışları diğer illerimize göre düşük seviyelerde kaldı.

Bunun çok faktörü var. Özellikle Antalya için değerlendirdiğimizde Rusya-Ukrayna savaşında seyrin değişmesi, fiyatların yüksek ve şişirilmiş olması nedeniyle piyasanın biraz daha normalleşmesi etkili oldu. Muğla’da da benzer şekilde fiyatlarda afaki artışlar yaşanmıştı. Mersin, Antalya, Muğla ve İstanbul’da fiyatlar normalleşmeye başladı.

KONUTTA REEL BAZLI DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?

Ben konut fiyatlarında reel bazlı gerilemenin artık çok hissedilebilir boyutta olacağını düşünmüyorum. Şu anki seviyelerin en dip seviyeler olduğunu değerlendiriyorum. Üretim maliyetlerine baktığımızda bugün bir konut satıldığında yerine yenisi inşa edilmek istendiğinde satış rakamlarının yüzde 40 daha yüksek olması gerektiği gözüküyor.

Biz yüzde 14-15’lik reel bazlı düşüşleri önümüzdeki aylarda kısıtlı göreceğiz. Düşüş konusunda bundan sonraki süreçte yavaşlamanın olacağını düşünenlerdenim.

YATIRIM AMAÇLI KONUTTA EN MAKUL BÜYÜKŞEHİR HANGİSİ?

Kira amortisman süreleri açısından Ankara gerçekten şu dönem için avantajlı. Kiralar son 1 yılda yüzde 60’ın üzerinde artarken, satılık fiyatları yüzde 25 seviyelerinde kaldı. Şu anda Ankara’da ortalama satılık metrekare fiyatları 23 bin TL civarında. Kira fiyatlarını da metrekarede 160 TL olarak kabul edersek, yaklaşık 12-13 yılda amorti eden örnekler görüyoruz.

Bu sadece Ankara özelinde değil, buna benzer olarak çeşitli illerimizde fırsatlar var. Burada bazı soru işaretleri var. Gerçekten bu konut bu kirayı ne kadar süre daha elde edebilir? O bölgede her zaman kira talebi olur mu? Kiralık dairenin boş kalma riski var mı? Ankara’da bu kriterlere dikkat etmek lazım. Ankara imarı açık alanı çok olan bir yer. İnşa edilmiş ama kiraya verilemeyen çeşitli bölgeler de var.

Ankara özelinde değil, kişilerin kendi memleketlerine yakın olan bölgeleri takip etmeleri daha sağlıklı olur. Mesela Adana’da 2 yıl önce 25 yıla kadar çıkan kira amortisman süreleri 15 yıla kadar düştü. Çanakkale’de daha önce 25-26 yıla kadar çıkan amortisman süresi 16 yıla kadar geriledi.

Kayseri’de 25 yıla kadar çıkan amortisman süresi 16 yıla indi. Aslında yatırım fırsatı birçok ilimizde var.”

 

Apple iMac M1 Review: the All-In-One for Almost Everyone
Otizimli Çocukların Hayat Bulan Tasarımları “NFT” Esere Dönüştü
SPOINT İnşaat’tan Kıbrıs’a büyük yatırım! Viva İskele Projesi’nde harfiyat başladı
Eminevim Öğretmenleri 22 Ayda Ev Sahibi Yapacak!
Tatil Güvenlik Önlemleri
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır
Paylaşmak
Önceki Makale Prof. Dr. Naci Görür, ‘eli kulağında’ diyerek uyardı: ‘Deprem üretti üretecek, çok uzak zamanda değil’
Sonraki Makale Türkiye’nin ikinci çeyrek büyüme verileri açıklandı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Son Haberler

Konut fiyatında reel düşüş serisi 19 aya yükseldi
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
Ücretli çalışan sayısı sanayide azalırken inşaatta arttı
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
Yapı müteahhitliği ve şantiye şefliği mevzuatlarında değişiklik
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
İklim krizinin AB’ye faturası kabarıyor
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
Evin fiyatı 2 milyar TL: Vergisi bile 26 milyonu geçiyor! Gören şaşırıyor
Emlak Gazetesi
16 Eylül 2025
Konut Fiyat Endeksi ağustosta aylık yüzde 2,5 arttı
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
Bu yılın en fazla konut satışı Ağustos’ta gerçekleşti
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025
İSKİ açıkladı: 16 Eylül İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?
Emlak Gazetesi
16 Eylül 2025
Akiş GYO, 20’nci yılını özel bir sergiyle kutluyor
Emlak Haberleri
16 Eylül 2025
Bu yılın en fazla konut satışı Ağustos’ta gerçekleşti
Ekonomi Haberleri
16 Eylül 2025

Güncel Emlak Haberleri

Quick Link

  • Emlak Haberleri
  • Gizlilik politikası
  • Privacy & Policy
  • Contact

Top Categories

Abone Merkezi

En yeni yazılarımıza anında ulaşmak için bültenimize abone olun!

 

Emlak Haber MerkeziEmlak Haber Merkezi
Bizi takip edin
© 2005 Emlak Manşet Company. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?