Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,8 oranında artarak 107 bin 723 oldu. Konut satışları Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,9 oranında artarak 691 bin 893 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ipotekli (kredili) konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 112,6 oranında artarak 14 bin 484 adet ile toplam konut satışlarından yüzde 13,4 oranında pay aldı. Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100,5 oranında artarak 103 bin 90 oldu. Haziran ayında ilk el konut satışları yıllık yüzde 32 artışla 33 bin 569 adet, ikinci el satışları ise yüzde 37,6 artışla 74 bin 154 adet olarak gerçekleşti.
Nisan ayında yüzde 56,6’lık, mayıs ayında yüzde 17,6 oranında artış gösteren konut satışlarının haziran ayında da yüzde 35,5 oranında artması, yılın ikinci yarısının sektör açısından daha olumlu ve verimli geçeceğine işaret ediyor. Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,9 artan konut satışlarına bakarak da bu yılın geçen yıla oranla daha iyi bir yıl olarak kapanacağını söyleyebiliriz. Haziran ayında resmi olarak 5 günü, idari olarak 9 günü bulan bayram tatiline rağmen artan konut satışları da bu beklentimizi güçlendiriyor.
Bununla birlikte, 2023’ün ilk 6 ayında 565 bin 779 adet, 2024’ün ilk 6 aylık döneminde 545 bin 74 adet olan satışların, bu yılın ilk 6 ayında 691 bin 893’e ulaşmasının da sektördeki toparlanma sürecinin biterek yükselme sürecinin başladığına işaret ettiğini söyleyebiliriz.
Kredili satışlar katlanarak artıyor
Bununla birlikte TÜİK’in haziran ayı konut satış istatistiklerinde en dikkat çekici verilerden biri de ipotekli yani krediyle satılan konut sayısındaki artış olduğunu görüyoruz. Nisan ayında yüzde 147, mayıs ayında ise yüzde 95,9 oranında yıllık artış gösteren ipotekli konut satışları, haziranda geçen yıla göre yine büyük bir sıçrama gösterdi ve yüzde 112,6 yıllık artışla 14 bin 484 oldu. Bu da, konut alıcısının ülke ekonomisinin gelecek dönemde olumlu bir seyir izleyeceğine dair inancının pekiştiğine işaret ediyor. Haziran ayında beklenenden daha hızlı yavaşlayarak aylık yüzde 1,37, yıllık yüzde 35,05 olarak gerçekleşen enflasyon, bu beklentiyi daha da güçlendirdi.
Haziran ayında politika faizini yüzde 46’da sabit tutan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) temmuzda beklendiği gibi faiz indirim kararı alması durumunda, konut kredi faizlerinin biraz daha düşeceğini ve kredili konut satışlarının artamaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu da yılbaşından her ay artış gösteren konut satışlarındaki ivmeyi daha da artıracaktır. Umudumuz geçen yılı 1,3 milyon konut satışıyla tamamlayan sektörümüzün 2025’i 1,5 milyon adetlik eşik değeri aşarak tamamlaması yönünde.
Talep ve fiyatlar artmaya devam edecek
Öte yandan inşaat maliyet endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,88 oranında, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 22,40 oranında arttı. Yani konut maliyetlerimizdeki artış azımsanmayacak bir hızda devam ediyor. Önümüzdeki dönem kredi faizlerinde beklenen düşüşle birlikte talebin artacağını, buna karşılık maliyelerin artmaya devam ettiğini düşünürsek konut fiyatlarındaki artış da kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle tüketiciye tavsiyemiz, imkân ve ihtiyaçları varsa zaman kaybetmeden kendileri için uygun olan konutu almalarıdır.