Ev alırken apartman aidatını da araştırmanız gerekir. Bazı apartmanlarda veya sitelerde aidat ücreti alışılmışın çok üstünde olabiliyor. Özellikle sitelerde aidat ücretleri tek apartmanlara kıyasla çok daha fazla olabiliyor. Bunun için satılık veya kiralık daire ararken aidat ücretini kesinlikle öğrenmeniz gerekir. Havuzu, bahçesi, otoparkı, güvenliği ve spor salonu olan sitelerin aidat ücretleri bütçenizi zorlayabilir.
Aidat neye göre tespit ediliyor? Aidat ödemesi yapmazsak ne olur?
Apartman Aidat Çizelgesi
Apartman aidat çizelgesi, site yönetimi tarafından hazırlanarak kiracılar ve ev sahipleri ile paylaşılır. Apartman aidat çizelgesini en basit haliyle Excel üzerinden hazırlayabilirsiniz. Ayrıca özel yazılımlar kullanarak da aidat çizelgesi hazırlayabilirsiniz. Aidat çizelgesini apartmanın duyuru alanına asarak apartman sakinlerinin ne zaman ne kadar ücret ödemesi gerektiğini açıkça ilan etmiş olursunuz.
Apartman Aidatı Hangi Durumda Ödenmez?
Aidatlar yönetim tarafından üstlenilen hizmetlerin yerine getirilmediği takdirde ödenmez. Bu konuyu yerinde tespit ederek belgeleyen kiracılar ve ev sahipleri konuyu mahkemeye taşıyabilirler. Hizmet alamadıkları konuları tek tek tespit eden malikler konuyu yönetime bildirmelerine rağmen aidat alınmaya devam ediyorsa, Cimer ve tüketici hakem heyetine de başvurabilirler.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesinde apartman aidat kanunu açıklanıyor.
Madde 20 – Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
- a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.
Ev aliyosun bu defa emlakcilara muteahitlere gebe kaliyorsun. İstedikleri gibi minareyi kilifina uyduruyorlar. Acilan basliga bakin icerige bakin. Hic alakasi yok… Ozetle aciklayin mesela.. Su durumlar olursa ev sahibi veya kiraci aidat odemeyebilir seklinde.. Sinirden kudurtuyosunuz insani Allah bildigi gibi yapsin bu sozde kam emici profesyonel site yoneticilerinin! İflah olmayasiniz siz.
Serdar Bey merhaba; Konu aslında çok açık. hizmet almadığınız hiç bir konu için para ödemek mecburiyetinde değilsiniz. Fakat seçmiş olduğunuz apartman veya site de ortak alanlar da yapılan tüm çalışmalara mülk sahipleri katılmak durumundadır. Yönetim aidat toplayıp hiç bir iş yapmıyorsa bunu tespit edin ve Cimer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve E -Devlet üzerinden Tüketici Hakem Heyetine şikayet edin. Kat maliki iseniz site yönetiminin yaptığı toplantılara katılıp itirazınızı çoğunluğu sağlayarak yapın. Çoğunluk sizden yana değilse zaten öyle bir yerde oturmanızın gereği de yok. Şartlarınıza uygun farklı bir yere taşının. Daire alırken ve kiralarken araştırmadan ev alıp kontrat imzalamayın. Havuzlu olsun,kapalı açık otopark olsun, güvenlik ,spor salonu vs vs olsun dediğiniz sitelerde aidatlar her zaman yüksek olur. İstanbul’da sitelerde en düşük aidat minimum 150 TL’den başlar. Almadan veya kiralamadan önce dairenin mutlaka aidatını öğrenin diye boş yere söylemiyoruz.
Ben kiracıyım balkonlarımı temizliyorum lakin üstümden sürekli çekirdek kabuğu yemek yenmiş sofra artıkları zeytin çekirdekleri vs. Herşey çırpılıyor ve 1.5 yıldır yöneticiye söylüyorum değişiklik olmuyor çünkü üst katımda oturanlar dan biri de kendisi üstümde oturan kiracı ile konuştum asla öyle bir şey yapmadığını onunda aynı şeyden şikayetçi olduğunu kendisi yönetici olduğu için onların yaptığını söyledi kısacası her halukarda üzerime pislik dökülmesini engelleyemiyorum aidat ödemesi yapmasam yönetim haklı olurmu bu durumda
Selamün aleyküm ters dubleks evde yaşıyoruz aşağı kata kapı açtık doğalgaz elektrik ve su aboneliğiniz var kayinpederin evi aşağıya kapı açıldığından dolayı aidat istiyorlar bende diyomki ters dubleks burası madem öyle dubleks dairelerdende iki aidat isteyin diyom kayınpeder sessiz birisi dış bilemisler kayınpedere ben vermiyorum aidat ne yapmamız lazım ben damatları oluyorum
Merhaba. 18 daireli bir Apartman altında sadece 1 tane büyük dükkanın sahibiyim. Apartman sakinlerinden bir tanesi 2 daire sahibi ve sürekli benim dükkanımın kimseye kiraya veremem için uğraşıyor. Tutmak isteyenlere tehdit vari konuşuyormuş “Yukardan kaynar su dökerim” gibi. Dolayısıyla kiralamak isteyenler tutmuyor. Bu kişiye karşı yasal olarak ne yapabilirim. Nasıl bir yol izlemeliyim.
Teşekkür ederim.
lütfen sizden ricam önemli bir sorum olacak;apartmanda evsahibi terasda oturuyor.oglu terasin altindaki dairede oturuyor.ikisininde elektrik ve suyu bir.buna istinaden ayri ayri mi aidat ödemeleri gerekiyor yoksa sadece 1aidat mi almamız gerekiyor.koridor aydinlatmasi ayri temizlikde ayri bölümler temizleniyor.
Onlar tek aidat öder. Çünkü muhtemelen dubleks daire. Bazı binalarda yönetim dairelerin büyüklüğüne göre de aidat miktarını yüksek tutabiliyor. Onlar sizden daha fazla aidat ödüyor olabilir.
İyi günler ben ev sahibiyim fakat sitede oturuyorum ama diğer sitelerden ayrı bi binada duruyoruz binada asansör olmadığı için 70 TL veriyoruz kanunen burda para ödememiz dogrumudur mahkemeye versem hiç bı hak talep edebilir miyim
Muhtemelen teras daire sonradan yapıldı yada dubleks daire. Elektrik ve su bir olarak kullanılıyorsa muhtemelen tek daire olarak geçiyor. 1 aidat öderler
Merhaba sizin söylediginiz gibi fakirlik ilmuhaberimi gosterdim ve sundum fakat 9 kisilik apartman sakinlerinden (benimle birlikte 9) 3 kisi bunu kabul etmemis 50 tl yi odememi istemisler benim ne yapmam gerekiyor? Malesef tok açın halini anlamiyor şimdiden cevap icin tsk ederim
Demek ki ağır konuşacağım. Şerefsizmiş o 3 kişi. Kaymakamlıktan destek isteyin. Kira yardımı vb. Konularda destekliyorlar.
yasaya göre, petek boyu veya arsa oranına göre aidat belirlenir. Hak olanda odur
6 kapılı bir dairede aidat toplanılmıyo evim kendimin toplantı yapılmıyor kaynanam la birlik oturuyoruz dublexi böldük üstten kapı açtık apartman tadilatı için kesemiz bir olmasına rağmen parayı tek kilimi vermemiz lazım yoksa ayrımı vermemiz lazım bide çatı olugunda su akıntısı var binaya mı ait
İyi Günler
Durum ne olursa olsun aidat ödenmesi gerekiyormu? Mesela hiç kullanılmamış ve kullanılmayan, elektriği suyu bile daha açılmamış, birkaç zamandır boş duran, “yeni” bir daire için aidat ödeme zorunluluğu varmı acaba? Çünkü daire müteahhitten devralındığından beri hiçbir şekilde kullanılmadı oturulmadı, kirayada verilmedi, temizlenmedi bile, yani hala pisliği ile “bakir” durumda. Binanın inşaatı bittikten sonra kullanıma hiç açılmadı, sadece vergisi ödeniyor okadar.
Böyle özel durumlar için koruyucu bir istisna kural yokmu acaba? Cevap alırsam sevinirim!
Teşekkürler
Merhaba Ayhan Bey, Malesef ödemekle yükümlülüğünüz var. Şöyle düşünün orada bir mülkünüz var, ortak giderler genele pay edilir. Siz ben hiç havuz kullanmayacağım, oturmuyorum, dairem boş kalsın çürüsün orda deseniz de kat maliki olduğunuzdan ödemekle yükümlüsünüz. Saçma gelebilir fakat durum bu. Ya evi satıp aidatsız bir apartmana geçeceksiniz. Ya da ortak alan masraflarına da ortak olacaksınız. Mülkünüze ait yapı da hiç bir yaşam başlamamış ve site yönetimi kurulmadı ise aidat ödemezsiniz. Fakat yaşam başlamış ise bu aidatlar günümüz şartlarında ödenmek gerekiyor. Genelde şöyle de bir konu var. O siteden ev alırken zaten belli kuralları da kabul etmiş oluyorsunuz. Bunlar ortak giderler ortak alanlardaki masraflar vb gibi. Ben ödemek istemiyorum dediğinizde yönetim hanenize yazar ve borçlu çıkarsınız. Kanunen de siz kaybedersiniz ki bu hep böyle olmuştur. Şunu da belirtelim aidatlar aşırı yüksek ise yönetim toplantılarına katılıp itirazda bulunabilirsiniz. Çoğunluğu sağladığınızda sizin isteğiniz olacaktır. Ama yönetim toplantısına katılmayıp uzaktan seyredip sonra itiraz ederseniz çok bir hak elde edemezsiniz.
Saygılar
Merhaba biz site yönetimi 2018 de belirledik ondan sonra hiç toplantı yapmadık hep aynı kişi devam ediyor yanlız yönetim bina ile hiç ilgelenmiyor bahçe düzeni asansör bakımı çocuk park vs yani asansör için kendi ekipi geliyor arıza olunca profesyonel bir asansör tarafından degilselmesi gereken yeşil etiket bile halan 2015 yılına ait ama yönetim bizden halan aidat istiyor bizleri hicra verim diyo yani demek istediğim şu biz bu yönetimi 2018 seçtik halen kanunen varmı bizde öyle bir hakkı biz ne yapmalıyız bu durumda
Öncelikle hızlı cevabınız için çok teşekkürler!
Ek olarak şunu belirtmek istedim. Biz yurt dışında yaşıyoruz. Bu bahsettiğim daire sitede değilde, beş katlı olan, on daireli bir apartmanda olup arsa karşılığında almıştık. Yani arsa sahibiydik.
Daireyi kiraya vermek istemedik. Yurt dışında yaşadığımızdan dolayı ve birkaç yıldırda sağlık sorunlarından dolayı maalesef Türkiyeye gidemediğimiz için hiç ilgilenemedikte. Yani yönetim toplantılarına katılmak zaten mümkün değil.
Halbuki bu hususta, en azından hiç belediye kayıdına bile geçmemiş hayata geçmemiş yeni/sıfır daireler için istisna teşkil eden kanun olması gerektiğini düşünüyordum. Bir nevi kayıt edilmemiş trafiğe açılmamış bir araç gibi … Gerçi buna gelene kadar daha birçok düzen bozukluğu, kural ve kanunda mantık sorunu var maalesef, tek mantık sorunu olan şey bu apartman aidatı değil gibi.
Sanırım bunun için hiç dava açan olmamış. Çünkü sonuçta haksızlık bu!
Tekrar cevabınız için çok teşekkürler!
Saygılar
Merhaba tekrardan. Daireniz tam olarak nerede? Aidatları kim topluyor? Toplanan aidat nereye harcanıyor? Site değil dediniz. O zaman gider olarak pek bir harcaması yoktur diye tahmin ediyorum. Aidat miktarını ve dairenin yerini belirtir misiniz? İkinci bir konu da şu. Daire tapusunu aldıysanız yani müteahhit binayı yapıp size tapu devrini gerçekleştirdiğini sizin ev aslında ikinci el konut oluyor. Şöyle ki, arsayı verdiğinizde proje aşamasında müteahhit her daire için iskan alıp kat mülkiyetini kurar. Tapu sizin adınıza kaydedildiğinde sizin daire aslında el değiştirilmiş daire oluyor. Yani 2. El müteahhid size daire satmış gibi görülüyor. Sizin daire istatistikler de de 2 el satılan konut sınıfına giriyor. Tabi yine siz onu sıfır daire diye satabilirsiniz o ayrı. Mantıken haklısınız aidat vermemek gerek. Fakat mülk sahipleri paylaşır. Kiracının olsa kiracı öderdi.
Merhaba!
Anlatımınız için teşekkür ediyorum! Ama maalesef sonuç çıkaramadım. Özetle “daire ikinci el sınıfına giriyor” demişsiniz – bu bir ayrıcalıkmı teşkil ediyor acaba?
Sorularınıza gelince: Bütün detayları ile anlatayım öyleyse!
Daireniz tam olarak nerede?
Dairenin nerede olduğunun bir önemi varmı? Var ise nedir acaba? Daire Mersin merkezde.
Aidatları kim topluyor?
Sarkastik belirteyim – zemin katında bir daireyi mülk edinmiş, yöneticilik yapan kurnaz bir “akıllı”!
Toplanan aidat nereye harcanıyor?
Nekadar olduğunu bilmiyorum. Ve nereye harcandığınıda bilmiyorum – sanırım merdiven aydınlatma için elektrik, merdivenlerin yıkanması ve temizlenmesi için temizlikçi giderleri falan içindir. Artık Türkiye şartlarında başka ne yapılıyorsa. Ayrıca sizinde tahmin ettiğiniz gibi, gider olarak pek bir harcaması yoktur diye bende tahmin ediyorum.
Sadece en son bir kaç yıl önce evi kontrol amaçlı görmeğe gittiğimizde, o şahıslada tanışıp görüştüğümüzde, bazı şeyler yaptırmak istediğini söylemişti ve tutarını anlatmıştı.
Uzun bir liste idi!
Örneğin
Bahçenin betonla örtülmesi, yağmur yağdığında toprak çamur oluyormuş!
Binanın zemin katının duvarına dıştan fayans döşetilmesi,
Bahçe duvarına ferforje takılması,
Kendi (zemin katı)balkonundan bahçeye kısa ve rahat geçiş olsun diye duvar kırdırıp basamaklar yaptırması,
Arka bahçeye çok büyük bir su deposu koydurması gibi…
Yeni tanışmış olduğumuz için pek fazla bir şey diyememiştim. Sözde önceden apartman sakinleri ile anlaşmış ve kabul görmüştü. Bundan dolayı gösterdiği masrafı önce onaylamak durumunda kalmıştım. Ve bize düşen masrafın yarısını önden vermiştim.
Yapıma geçtikten sonra, ne hikmetse masraf, önce gösterdiğinden daha fazla olacağını telefonla bildirmişti. Tabii o arada Türkiyeden yurt dışına geri döndüğümüz için, bizim adımıza iki yakınımızdan gidip görüşsünler diye rica etmiştik. Görüşmeğe gittiklerinde, giderler ve yapılan şeylerin masraflarının faturalarını görmek istediklerinde bu şahıs küstahlaşarak işi tartışmağa ve kavgaya dönüştürüp, banada hakaretler ederek bizim yakınları kovmuş.
Acaba neden?
Ondan beri görüşmedim. Ödemede yapmadım.
Evet, durumu şimdi detayıyla biliyorsunuz. Ne dersiniz?
İnanın eğer daire, sadece yılda bir izinlerde gidip birkaç haftalığınada olsa kalmak için dayalı döşeli olsa kesinlikle sesimi çıkarmazdım. Sonuçta evi azda olsa kullanıyor olurduk ve üstümüze düşen aidat ve masrafları karşılardık.
Saygılar
Öncelikle belirtelim ikinci el demekle kötü bir şey kastetmedik. Bu sektördeki bir terim sizi fazla alakadar etmez aslında. Apartman yöneticisi dediğiniz kişi harcamaları sizlere ispatlı şekilde bildirmek zorunda. Şunu yaptım şu kadar para verin demekle olmaz zaten. Bina yönetimi tek kişiden oluşmaz. Kat malikleri de söz sahibidir. Sizden onay almadan çoğunluk sağlamadan hiç bir iş yapamazlar. Siz bence orayı ya satın kurtulun anladığımız kadarıyla sıkıntı yaşıyorsunuz. Ya da kiraya verin aidatlar oturan kişinindir. Akrabalarınızı kovamaz böyle bir hak hukuk yok. Hesap vermekle mükelleftir yönetici. Oranın deli dumrulu değil. Siz ya bir akrabanızı vekil tayin edin takibi o yapsın. Uzaktan sürekli başınız ağrır. Ya da satın kurtulun başka yere geçin. Seçenek olarak 1 – kiraya verin , 2- Satabilirsiniz 3- Vekil tayin edin takibi o yapsın 4- Yönetimiz azlettirin
Selamlar ben fethiyede daire aldim. Toplam daire sayisi 5 birde ortak kullanilan havuz var yaklasik 20m2.site yonetimi yok aidat oldugunda bilmiyorum aldik dan bir sene sonra ogrendim. ordaki 4 evin sahibi
ingiliz. Evi yapan mutahit senelerce butun giderler ve
bakimla ilgilenmis ev sahip leri yurtdisinda oldugu icin, bir
duzen kurmuslar. Senelik 600 ingiliz sterlin parasindan senilik aidat istiyorlar. Benim sorum
*doviz olarak almaya haklari varmi.
*4 senedir odedim, fiyati hersene yukselttiler. Yurtdisinda kaldigim icin kullanmiyo rum evi, Artik odemek istemiyorum sorun olurmu.
*sirket obur ev sahiplerinin istegin uzerine kiraya variyor. Extra ortak kullanimlari odemek zorundamiyim, havuz, elektrik, su, bahce gibi.
Simdiden tesekkurler servet
Gayrimenkul alım satımlarında döviz yasaklandı. Aidatı da döviz olarak alamaz. Orada itiraz edin. Ortak giderleri ödemek zorundasınız. Aidat vs. Havuz vb sosyal alanlar için alınan aidatları kat malikleri ve kiracılar ödemekle mükellef. Havuzlu, vb özelliği olan daire almayacaksınız ya da düz apartman dairesinde oturcaksınız. Ortak giderler yasaldır. Miktarı genel kurul taraından yıllık yapılan toplantılarda belirlenir. Siz katılmıyorsanız ya da vekil tayin etmediyseniz, itiraz hakkınız kalmıyor.
Merhabalar benim bir sitede kendisine ait girişi olan bir dükkanım var sitedeki ne otomat ne asansör açıkçası siteyle hiç bir şekilde alakam yok ama her ay idat ödüyorum bana denildi merdivenlerin ayrıca dükkan onu bahçe. Peyzaj işleri yapılacak dediler ama hiç bir şekilde bişey yapılmadı ödemek zorundamiyim ben bu aidati
Merhaba, Site aidatı ödenmek zorundadır. Yapılmayan hizmetlerle ilgili tutanak tutup site sakinleri ile beraber açıklama isteyebilirsiniz. Cevap verilmez ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şikayette bulunun.
Slm askari ucretin 17 bin emekli masinin 12 oldugunu goz onune alirsak tolanan aidat 5 bin bu cok fazla deyilmi itiraz hakkimiz varmi acaba
Selamlar site yönetimi (şirket)aidat konusunda tarafıma bana ait olmayan ve ispat edemedikleri gider eklediler konu uzadı bende ödeme aidat hariç ekledikleri rakamı odemiyorum bu konu hakkında öğrenmek istediğim (mahkeme süreci sıkıntılı olduğundan)Cimer üzerinden yada tüketici hakem heyeti ile yaptırim, şirket uyarısı veya sonuç almak mümkün müdür ?tavsiyemiz ne olur ? tüketici hakem konuya bakarmış.
Merhaba
Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurun
Cimer’e yazın sonra da Tüketici hakem heyetine başvurun. Çevre Şehircilik il Müdürlüğüne de şikayet edin
Saygılar
Merhabalar,
Satın almak üzere araştırdığımız bir daire var. Dairenin bulunduğu binaya ait aidatlar bir dış yönetim firmasınca toplanıyor. Kendilerinin bana yolladıkları çizelgede binada bulunan toplam 14 dairenin 6 tanesinden hiçbir ücret alınmadığını gördüm. Ayrıca binanın komşu parselinde yeralan ikinci bir binanın da “alacakları” başlığı altında, ilk binadan toplanan aidatlara gider olarak gösterilen bir kalem var. Anlayamadığım, bu 6 kişi hariç tutulduğunda 14 daireden geriye kalan 8 dairenin kullanıcıları, ki bu 8 daire arasında satılık olan, bizim ilgilendiğimiz daire de var, bu aidat vermeyen 6 dairenin ve alacakları olan 2. toplam 14 dairelik binanın masraflarını mı yüklenmiş oluyor? Hukuki olarak nasıl bunun zemini oluşturulabiliyor?
Site aidatları daire başına alınır. Boş olan daire aidatı size yansıtılamaz. Boş daire içinde oturan olmadığından mülk sahibi öder. Size yansıtılamaz. Saygılar
Slm ben 10 katlı bir binanın zemin katında oturuyorum evimi sürekli lagım ve mutfak giderinden su basıyor buna bağlı olarak parkelerim hep şişti rezil durumdalar maddi manevi zarardayız ben Para toplanıp mutfağımın fayans yapılmasını istedim ama yönetici sadece yarısını yaptırabileceğini hatta yarıya kadar fayans diğer tarafı parke kalsın dedi bende kabul etmedim bununla ilgili ben ne yapmalıyım
Geçmiş olsun öncelikle mülk size ait sanırım. Ortak alanlardan kaynaklı tüm masrafları kat malikleri bir araya gelerek karşılaması gerekir. Bahsettiğiniz mutfak giderleri ve lağım konusu tüm bina sakinlerini ilgilendirir. Yöneticiniz toplantı yapıp bunu diğer maliklere de anlatmalı. Başka bir zaman çatı katında bir sorun yaşandığında da aynı şekilde tüm bina sorumludur.
Merhaba,
2019 Ağustos ayında yeni yapılan bir site içerisinde müteahhitten ev satın aldım. Benden önce kiracı yoktu. Müteahhit yaptı ve sıfır daire olarak kendisinden satın aldık. Ağustos öncesinde satın alımlar yapılıp temmuz ayında site yönetim toplantıları düzenlenip aidatlar belirlenmiş. Tapu işlemi 19 ağustosta yapıldı. Bu durumda ben 2019 ağustos aidatından sorumlumuyum? Sorumluluk tam olarak ne zaman başlar. Sorumlu isem ücretin tamamından mı sorumluyum yoksa ilk 18 gün düşüldükten sonraki bakiyeden mi sorumluyum?
Saygılar
Siz tapunuzu satın aldıktan sonra başlar. Tabi şöyle bir durum var. Sözleşme yapılıp daireyi alır almaz dairede oturmaya başladıysanız ve sonrasında tapuyu aldıysanız, orada yaşayan kat maliki olarak sayılırsınız.
Şubat ayında ev satın aldım sitede kapıcı Eylül ayında işten ayrılmış site yönetimi kapıcının tazminatı için ek aidat topluyormuş bu durumda Ocak ayinda başlamış yani ben evi satın almadan önce bu aidatı ödemem gerekir mi?
Vermek zorunda değilsiniz konuşun yönetimle
Merhaba benim sorum şöyle bir apartmanın tapuda dükkan olarak görünen daireye çevrilmiş ama tapuda hala dükkan orada oturuyorum apartman ana girişi kullanmıyorum otomat kullanmıyorum. sadece ana bina sınırlarına dahilim benim aidat ödemem gerekiyormu hiçbir hizmet almıyorum cevap verirseniz çok sevinirim teşekkürler
Normalde binada ortak alanlar olan asansör, kapıcı, güvenlik vb konular için alınan giderler ortaktır. Ama sizin böyle bir konulardan faydalanmadığınızı söylüyorsanız ödemek zorunda değilsiniz. Karşılıklı iyi niyet olarak da sizden almamaları gerekir
Peki ya aidat istiyor fakat makbuz kesmiyor ise vermemiz gerekirmi aidatı
Makbuz vermek zorunda. Makbuzu kesinlikle isteyin olmaz öyle.
Makbuz alınız ilerde sorun yaşamayın. Makbuz vermek zorunda
Merhaba yasadigim apartman da giris katinda oturmaktayim ne asansorden faydalaniyorum nede temizlikten buna ragmen aidat odemekteyim aidat fiyati 30 tl den 50 tl ye cikti ve benim maddi imkanlarim buna uygun degil muhtarliktan fakirlik ilmuhaberi belgem var bunu kullanma hakkim var yonetime sunabilirmiyim tsk ederim
Merhaba, Bunu apartman yönetimi ile konuşun. Apartman sakinlerine de bildirsin. Vicdansızlık yapmasınlar o kadar da değil. Belgeyi verin yönetime işleme koysunlar. Saygılar
Merhaba,
Otoparklı, güvenlikli, spor salonlu, kapalı havuzlu ve bahçeli bir sitede oturuyoruz ve aidatımız buna bağlı olarak bir hayli yüksek. Geçtiğimiz Eylül ayından beri kapalı havuzumuz çalışmıyor, bir arızası varmış ve onarmak için yeterli bütçe olmadığı için onarılamıyormuş. 2,5 aydır da spor salonunu kullanamıyoruz malum virüsten dolayı. Bugün itibari ile spor salonları açılabiliyorken bizimkinin ne zaman açılacağı belli değilmiş çünkü bazı sorunlar varmış ve yönetim bununla ilgili toplantı yaparak bizlere bildirecekmiş ne zaman açılabileceğini (yöneticinin söylediği bu şekilde). Bu durumda bizlerden aldıkları aidatlarda indirim talep etme hakkımız yok mu? Tüketici hakem heyetine başvuru yapıp aidatın iadesini talep edebiliyor muyuz? Bu alanların çalışmadığını belgelememiz gerekir mi şikayet başvurusu yapabilmek için?
Merhaba, Sitede oturduğunuz müddetçe o aidatı ödemekle yükümlüsünüz. İndirim yapar mı yapmaz mı bu tamamen site yönetiminin insiyatifinde. Tabi siz tüm site malikleri toplanıp bu durumu belgeleyip çoğunluğu oluşturup site yönetimini değiştirebilirsiniz. Tüm malikler aynı konudan müzdarip ise her yıl yapılan toplantıya katılıp bu durumu düzeltmeniz gerekir. Seçtiğiniz yönetim sizin istediğiniz şartlara uyarsa seçersiniz. Fahiş aidat ve almadığınız hizmetler için önce site yönetimini vemalikleri bir araya getirmeniz gerek. Tek tek sonuç elde edemezsiniz. Üstelik ödenmeyen aidatlar için yasal faiz işletir yönetim bilginiz olsun
merhaba..bizim sorunumuz aidat değil bizim sorunumuz kömürlü kazandan bireysel DG geçmek istiyoruz ancak 24 dairenin 23 tanesi onay veriyor bir daire onay vermiyor. GEÇERLİ BİR GEREKÇEDE SUNMUYOR bireyselde dairenin tamamının onay vermesi gerekiyor deniyor .[kanun böyleymiş] onay veren daireler bir daire için mağdur durumda acaba bunun kanunİ bir yolu yokmu bilgilendirirseniz sevinirim SAYGILAR
Merhaba, Herkes tek tek doğalgaz sistemine geçmek istiyor sanırım. Bir firma ile anlaşacaksınız para mı toplanacak?
Merhaba yasadigim apartmanda aidat 30 tl den 50 tl ye cikti bende durumumun olmadigini soyleyip muhtarliktan aldigim fakirlik ilmuhaberi belgesini yonetime sundum apartmanda 9 daire var (ben de dahil) 3 kisi itiraz etmis odemem gerektigini soylemis.Benim bu durumda ne yapmam gerekiyor? Yasal olarak bana ne yaptırabilirler? Cevap icin şimdiden tsk ederim
Merhaba, dün yazmıştım sizin yorumunuzun altına
Merhaba, ben giriş katta oturuyorum asansörü henüz bir kez bile kullanmadım, apartman aidatının asansör ile ilgili masraflarından muaf tutulabilir miyim? Yönetim böyle bir karar alabilir mi?
Kullanmasınız bile siz o evi asansörlü bina olarak kiraladınız ya da satın aldınız. Ortak alanların masrafı ortaktır. Ödemek zorundasınız maalesef
Merhaba. 6 aydır yeni bir apartmanda oturuyorum. 6 ayda iki kez Asansörün calistigini gordum. Asansör çalışmıyor bununla ilgilenmiyorlar ve çöpler alınmıyor merdiven temizliği yapılmıyor. 6 aydır aidat ödemedim. Bunu toplu şekilde istiyorlar ödemek zorunda mıyım?
merhaba,
iki yıldır kiracısı olduğum (kömür yakıtlı) daireden ağustos ayı itibari ile yeni daire aldığım için ayrılacağım. 2020-2021 yılı genel giderleri yakıt ve apartman giderleri mayıs ayı itibari ile 250 lira olarak toplanmaya başladı. Ben ağustos ayında ayrılacağım için 50tl genel gider ( geçen dönem daire başına düşen genel gider) + 200tl kömür parası olarak ( 4 ay*50tl) 1 aidat 250tl yatırdım. ev sahibi 4 ayı tam yatır diyor bende gelecek kiracının yakıtını ben neden yatırayım, genel giderleri ödemem yeterli değil mi diye biraz tartışmamız oldu ki, yerime gelecek kiracı eylül ayında hazır bekliyor. sizce aidatların kömür dahil mi yatırmalıyım yoksa genel gider mi yatırmalıyım. Teşekkür ederim.
Dairem etrafında 400m2. terasın olduğu 1. katta. Ortak olan olduğu için cam balkon dahi yapamadım. Balkonumuz yok.
Terastaki şap düzgün atılmadığı ve su yalıtımı yetersiz olduğu için 7 yıl öncesinden daire su almaya başladı. Lokal yalıtımla bu işi kendim halletmeye çalıştım fakat esaslı bir yalıtım gerekli.
Yan daire ve altındaki dükkanı su basıyor.Dükkan bugüne kadar hiç aidat ödemedi. Yan dairede 5-6 yıldır aidat ödemiyor.
Yan daire ortak alan olan terasın kendi kısmında su yalıtımı yaptırıyor. 5-6 yıllık borcu 16 bin tl civarında. Yalıtımın ne kadar tutacağını belirtmiyor sanırım daire içinin masraflarını da katıp 5 yıl falan daha ödemeyecek. Muhtemelen altındaki dükkan sahibinden de para almıştır.
Apartmandakiler yüksek tutacağı için su yalıtımına katılmak istemiyorlar. Mecburen ben de ortak gider ve demirbaş harcamalarına katılmayarak terasın yalıtımını kendim yapmak zorunda kalacağım. Temmuz 2020 itibariyle aidat 350 TL ve bunun geri ödemesi 3 ya da 5 yıl sürecek. Bu süre içersinde daireyi satmaya kalksam bana bir faydası olmayacak.
Makyaj yapıp satmak kriterlerime uymuyor.
Bu şartlarda aidat ödemediğim için hukuki girişimde bulunurlarsa Sulh Hukuk mahkemesine mi başvurmam gerekiyor.
Ortak gider ödemediğim için ilamsız icra açarlarsa ne olur?
Bu parayı ödeyip ondan sonra ortak alan sayılan terastan zarar gördüğüm için dava mı açmam gerekir.
Ortak alanların masraflarını herkes eşit şekilde karşılar. Bunu siz yönetime bildirdiniz mi? Ya da yönetim var mı? Binada ortak alanlardan herkes mesüldür. Ve sebepten dolayı zarar gören kişilerin mağduriyeti giderilmek zorundadır. Tüm hak sahipleri de apartman aidatını ödemekle mükelleftir
Slm iskanı alınmamış ve 45 dairelik bir sitede yeterli yaşam başlamamış yani daha yarısı bile dolmamış sitede aidat gibi bir ödeme başlarmı? teşekkürler.
Selam, site yönetimi kurulup faaliyete başladıysa. Aidatlar da başlar. Sizde daire sakinleri olarak site yönetim toplantılarına mutlaka katılın.
Merhaba,
14 daireli bir apartmanın 1. katında kiracı olarak oturmaktayım. Taşındığım günden beri apartmanın belirli sorunları var. Apartmanın dış kapısı kapanmıyor, görüntülü diafonun kamerası saçma bir yere bakıyor ve gelen gözükmüyor, kapalı otoparkta otomatik ışık var ama 5 saniye yanıp sönüyor ve otoparkın sadece girişinde ışık var, arka kısmı zaten zifiri karanlık. 8 ay kadar önce toplantı yapıldı sıkıntılar anlatıldı ve not edildi. Ancak apartman kapısı dışında diğer sorunlar düzelmedi. (hala bazen kapanmıyor) Bugün de uydu sisteminde sorun oldu çalışmıyor ve yarın hallederiz diyorlar. Bende sorunlar düzelene kadar hizmet alacağım güne kadar aidat ödemeyeceğimi söyledim ama ara ara yönetici ve ev sahibi ödemem konusunda taciz ediyorlar. Temizlik elektrik gideri vs. var şeklinde konuşuyorlar. Bu durumda aidat ödemeyerek suçlu duruma düşer miyim ?
Merhaba ,
Kısaca söylemek gerekirse aidat ödenmek zorunda. Siz eksikleri not edip yönetime giderilmesi konusunda uyarıda bulunun. Hatta bunu çoğunlukla beraber yapın . Ama aidatları aksatmayın çünkü ödemekle mükellefsiniz. Alamadığınız hizmetler için bastırın
Merhaba 1 yil oldu ben yasqdigim yere tasinali kimse elini tasin altina koymadi asansor muhurlendi bina giderleri ciddi bir sekilde toplanamadigi icin hep sikinti yasaniyordu zar zor dq olsa bir yonetim kuruldu kimse kabul etmedigi icin yonetici ben oldum .5 katli 3 daire uzerine kurulu bir binadayim simdi bu binanin 4 tane dublexi var bunlarin hepsi kiraya verilmis yani 8 kiraci var aidat toplarken her daireden aliyorum 55 tl aidat imiz var asansor gideri merdiven ve temizlik parasi toplamda 55 tl kamera taktiracagiz oy birligiyle karar alindi ben dublex basina mi yoksa 1 daire olarak mi toplayacagim masrafi , birde yonetici ucret alirmi diye sormak istiyorum . Aidati odemedigini biliyorum . Şimdiden tesekkurler
Merhaba yeni taşındığım apartmanda aidatin 100 lira olduğunu ogrendim.
İlk sorum ayın 10 gibi giriş yaptım bu ayı ödemek zorunda mıyım? ikinci sorum giderleri kalem kalem görmek istediğimi söyledim..bana göremezsin denildi ..eğer fazla para odeniyorsa odeyemicemi söyledim, evet artıyor ve biz binaya harciyoruZ denildi..ev sahibine anlaş kiradan düşsün dedi .
Ben ev sahibine söylemedim tabiki ama 2o dairelik apartman da kişi başı 100lira alınıyor temizlik haftada iki defa yapılıyor ve her ay pandemiden dolayı ilaçlaniyor.. ve apartman girişinde her Zaman dezenfektan oluyor..100 lira normal midir daha önceki apartmanda 40 lira veriyordum ve ev sahibiydim.. evim kentsel dönüşüme girdi.
Merhaba
Aidatlar ödenmek zorunda. Kiralama veya satın alırken bunları sormanız gerekir.
Merhaba ben yurtdışında yaşıyorum göreleden 12 daireli binadan bir daire aldım yönetim benden 600 dolar kömür parasi talep ediyorlar bu miktarı ödemem dedim yarısını teklif ettim kabul etmiyorlar evini sat diyorlar bir çıkar yol varmı pay ölçü taktırsam faydası olurmu teşekkürler
Merhabalar 5 katlı bir apartmanda yaşıyorum. Ev sahibiyiz. Her hangi bir yönetim kurulunda bahsetmem mümkün değil. Hiç bir zaman apartman toplantısı yapılmaz. Her katta bir daire oturduğu için 5 haneden ibaret. Temizlik yapma, temizlik giderleri için alınıyor o da. Her hangi bir bahçıvan, kapıcı, havuz, otopark, vs. düzenli bakım gerektirecek ya da ödenecek bir şey yok. 55 TL aidat ödüyoruz. Yine de ödemek zorunda mıyız?
Merhaba ben tam 2 aydan beri evde yokum yöneticim ister ol ister olma aidatı ödemek zorundasın diyor beni aydınlatır mısınız.
İyi Günler
Anadolu’nun bir kasabasında 16 dairelik bir binada bir dairemiz var. Daireyi babam ve annem haziran -eylül ayları arasında kullanmaktalar.
5 yıldır sürekli yakacak parası olarak her yıl 2 ton kömür parası ödemekteyim. En son yönetici artık aidatlarıda ödemem gerektiğine dair bir mesaj attı.
her yıl maksimim 3,5-4 ay (yaz aylarında) kullandığımız konutumuz için yakacak parası alınması uygun mu? Her ay aidat ödemem gerekiyor mu?
sorularımı net olarak cevaplarsanız sevinirim
saygılarımla
bir inşaat firmasından daire aldım. daire teslim tutanağı var. tapu inşaaat firması adına kaytlı, tapuyu almak için dava açtım. daireye kiracı koydum.kiracı aidatı ödemezse ben sorumlu olurmuyum, yoksa firmamı sorumlu olur. tapu firma üzerine kayıtlı.
merhaba,
paki yönetimin görevi sadece aidatı toplamakla bitiyormu?mesela işini eksik yapıyorsa?yani ısınıyorsam ücreti mukabilinde ısınıyorum.yaptığı tek şey temizlik.apartman içinde kapı önüğne ayakkabı koymayı engelleyemez.otopart harici kapı önüne mptpr part etmeye engel olamaz.merdivenlerde bisiklet.fazla çekyat.dolap.konulşmasına bir yaptırımı yok.hatta zemin katlarda balkonlardan adı residence olan sitede bahceye girip çıkmak için cam sürgülü kapılar bile yapılmasını engelleyememiş ama aidati benden bekleyecek ve bende vermekle yükümlüyüm.soruyu düz soruyorum bu durumda aidat vermezsem ne olur.yani yükümlülüğünü yerine getirmiyorki aidat vereyim.
Merhaba 1+1 dairem boş kiracı iki ay önce çıktı fakat merdiven aidatı var 50tl merdiven temizliği yapılmıyor yinede aidat vermek zorundamiyim apartmanın merdiven musluğu yok yönetici temizlik yapıldığını iddia ediyor ben hiç görmedim yapılırken ne yapmalıyım bu durumda teşekkürler
Merhaba,
25 daireli bir apartma bağlı dukkanım var. Apartmanın girişi ve içiyle dükkanımın hiç alakası yok ve apartmanin hiç bir imkanlarından faydalanmıyorum. Önü kapalı olduğu için yaklaşık 10 senedir kirayada veremiyorum. apartman yönetimi benden aidat istiyor. Yasal zorunluluk nedir? Benim aidat odememe gerek var mıdır? Beni mahkemeye verebilirler mi? Şimdiden teşekkürler.
Evet, öder; kanun, bağımsız bölümleri mesken ve dükkan olarak ayırmıyor. Bu nedenle aidat bedellerinin dükkan sahiplerinden de alınması gerekiyor.
Kat Mülkiyeti kanunu’nun 20. maddesine göre, tüm kat malikleri, aksi kararlaştırılmamış ise ortak yerlerden faydalansın faydalanmasın tüm giderlere eşit oranda katılmakla mükelleftir.
Merhaba
2019 da 9 daireli boş apartmanlardan birini aldık 1 kişi de satın alıp karşı dairey oturmuşlardı şuan binada 2 dairede oturan var diğerleri boş kimse aidat ödemiyorlar demişlerdi ama bize düşen 2 senelik aidat şu kadar diyip kendilerini yönetici yapıp aidat istiyorlar asansörü bile bizden izinsiz kullanıma açmışlar bizde (avrupada kalıyoruz) binanın ortak gideri ve geldiğimiz ay hariç aidatı odemicemizi söyledik kabul etmiyorlar mahkemeye vereceklerini söylüyorlar bu durumda ne yapmamiz gerek turkiyede kalmayıp kullanmadığım elektirigi asansoru ödemek zorundamiyiz teşekkürler
Merhaba ,benim konum 9 daire 2 dükkanlı bir apartmanda ,dükkanların kapıları dışardan,bina girişiyle ilgisi yok ,asansörü kullanamaz,apartman boşluğundaki elektiik kullanımından faydalanma imkanı yok .bina temizlikçisinden faydalanma imkanı yok ,sadece kalorifer yandığı aylarda kaloriferci gideri ve kalaorifer kazanının kullandığı elektirik giderinden istifade ediyor.bu durumda bu dükkanlar aidatın tamamını ödemek zorundamı,yoksa yarısını mı ödemesi gerekir aydınlatırsnız sevinirim .teşekkür ederim.
Meraba kirada bir evim var 7 normal daireli bir apt yönetici burası için 100tl aidat istiyor 700yapıyor sıradan olarak temizlik asansör elektrik su yani gereksiz giden bir para var ve bize giderleri açıklamıyor kiraya girmek isteyenlerde çok diyor apt kapıcı mı var havuzlu vs sorular soruyor ne yapabiliriz 🙏😔
Gizem hanım merhaba, Öncelikle şunu söyleyelim. Apartman yönetim toplantısına katılıyor musunuz? Her yıl yapılan toplantıya ya da ne zaman yapılıyorsa katılıp apartman sakinleri olarak bu giderleri öğrenebilirsiniz. Yönetici kalem kalem hesap vermek zorunda. 100 TL içinde neler var sorun söylemek zorunda. Hesap vermiyorsa hep birlikte yöneticiliğini sonlandırabilirsiniz
Merhaba,
Teslimini Aralık sonu beklediğimiz dairemizi 21 Ocakta İnşaat firmasından teslim aldık. Şubat başında yapı kullanma izni alındı ve Şubat ortasında kullanmaya başlayabildik. Site yönetimi Ocak başında kurulmuş ve aidatlar belirlenmiş. Teslim alır almaz Ocak ayı aidatını ödememizi istediler. Ben 21 Ocaktan öncesini inşaat firmasının ödemesi gerektiğini düşünüyorum ve henüz ödemedim. Ancak inşaat şirketinin kurduğu geçici yönetim tapunun zaten çoktan verildiğini ve borcun artık maliklere ait olduğunu söyleyip tamamını istiyor. Teslim öncesi aidatlarla ilgili açık bir madde/ karar var mıdır? Site yönetiminin bu borcu bize yüklemesinin önüne nasıl geçeriz.
Teşekkürler
Merhaba çok acil… Benim 2019da girdiğim binada elektrik su asansör yoktu çöpler basmıştı binayı hiçbir hizmet yoktu yönetici kaçmış mı ne şimdi binayı profesyonel yönetime devrettiler güya “profesyonel” ve hala hiçbir hizmet olmamasına rağmen benden 5 ayın aidatı isteniyor ödemediğim için beni icraya vereceklerini söylediler ama tekrar söylüyorum binada sadece çöpler atıldı asansör yok elektrik yok lambalar patlak yerler pislik içerisinde fotoğraflarım videolarım var kanıt olarak icraya vereceklermiş beni. Bu durumda ne yapılabilir? Salak yerine koyuyorlar insanları ev sahiplerinin çoğu il dışında olduğu için ödedi zaten binada kimse yok. Ne yapılabilir? Ben de mi bunları cimere şikayet edeyim?
Merhaba; Benim sorunum site de yönetime muhalif bir grup genel kurul yapıp kendi yönetimini kanuni bir şekilde oluşturmaya çalışıyor. Mahkemelik , haliyle aidatları kendi yönetimine yatırılmasını istiyor. Arada kaldım esas yönetime mi ? Muhalif yönetime mi? Yatırmalıyım diye kararsızım. Bu gibi durumda ne yapmalıyım.?
Yöneticiye defalarca iletmeme rağmen binanin çatısından evime yağmur suyu akiyor ve binada ki kapı zilleri ve otomatik kapı açma kullanılamıyor arızadan dolayı. Çatı arızasını giderdik diye söyledi ama hiçbir işlem yapılmadı ve yalan söyledi. Bu durum da ne yapabilirim. Aidat ödemesem ne olur
Merhaba,
Aidatlara zam yapılmak isteniyor. Aidat 325 TL. 4 ay 520 TL 8 ay 980 Tl toplanmak isteniyor. Merkezi ısıtma. İsletme projesinde bu 520 TL nin 100 TL si apartmanin demirbaş giderleri için toplanacak avans 30 TL si apartman gorevlisinin kıdem tazminatı fonu için toplanacak para. Ben kiracıyım bu durumda aidati 390 TL olarak odeyebilir miyim bankdan ozel açiklama ile.140TL ev dahibine aittir diye.
2. Sorum gecmiş yıllarda yonetim demirbaş giderlerini aidatlardan karşilamıs ve şimdi kasada para yok diyor. Bu durumda ne yapılabilinir?çok teşekkurler
Aidatlara yılda 1 kere zam yapılabilir. Kiracı olmanız aidatları düşük ödemeniz anlamına gelmez. İşin garip tarafı neden 4 ay 520 TL 8 ay 980 Tl bu çok saçma sapan bir konu. Demirbaşlarla ilgili yapılan masraflar sizi ilgilendirmez. Ev sahibi tarafından ödenir. Ev sahibi size şunu diyebilir : “isterseniz siz ödeyin kiradan düşeyim” diyebilir. Fakat sadace demirbaşlar için geçerli.
Demirbaş giderleri sizin sorumlu olduğunuz bir konu değil. Ev sahipleri ile ilgili bir konu
İyi günler benim bir sorum olacak. Şimdi ben apartmanın son katında oturuyorum. Dairemin üstüne çanak anten takmışlar ve bu sebeple dam su aldı evin içi komple duvar boyası, parke, ahşap kapı zarar gördü bunlara 3000 lira masrafım oldu bu masrafı kim öder, ve hakkım için ne yapmam gerekir?
Bina sakinleri ile konuşun. Kimden kaynaklı ise ücreti talep edin. Ortak bir çatı anteni kurarken oldu ise kat malikleri masrafı ortaklaşa ödesinler. Binsada yönetici var ise ona bildirin
merhaba,
site kapı girişine trafik aynası yapıldı bazı daireler aracı olmadığı için ücreti ödemiyor. Konu hakkında nasıl bir yol izlemeliyiz. Nereye şikayet edebiliriz.
Merhaba
Benim sorum şu olacak aidatını ödediğim ama oturmadığım bir dairem var kömür parasının tamamını ödemek zorundamıyım?
Merkezi sistemde Yakıt ortak giderdir ve arsa payınız kadar gideri ödemek zorundasınız kanunda açıkça beyan edilmiştir. Kat mülkiyet kanunu Madde 20 a,b,c Fıkrasında belirtiliyor.
Merhabalar. Kaldığım apartmanda yönetmenliğini şirkete verildi. Şimdi şirkete verilen bu apartmanda kalan biri tekrardan yönetici olur mu?
Yönetim şirkete verildiyse, kendi yöneticileri vardır. Fakat şirket sizin içinizden biri ile de oy birliği ile anlaşabilir. Tabi bu zayıf bir ihtimal
Merhabalar oturduğum sitede bağımsız bloklar var her bloğun altında belli sayı da araç koymak için garaj var bizim oturduğumuz blokta aracı olan kişi sayısı az olduğu için diğer bloktan bazı kişiler bizim blok altına araba koyabileceklerini fikrine kapılıp ücret mukabilinde tuttugumuz profesyonel yöneticiye durumu bildirmiş oda barajlar ortak kullanım alanıdır gibi bir cevap vermiş tekrar yazıyorum bloklar tamam en birbirinden bağımsız kanun nezdinde böyle bir hakları varmı ben garajında tanımadığım bir insanın arabasını istemiyorum.
Merhabalar. Benim sorum 39 daire 13 kattan oluşan bir apartmanda oturuyorum. 1 Ağustos 2021 tarihi itibariyle apartman görevlisi isten çıkarıldı. Bir ay boyunca hizmet alamadık. Çöpler falan alınmadı. Apartman temizlenmedi. Ben Ağustos ayının aidat ücretini ödemek zorunda mıyım? Hiçbir hizmet alınmayan Ay için ödeme yapmak zorunda mıyım? Teşekkürler.
Merhabalar. Biz 24 dairelik site olarak bir dairenin 2.katinda oturuyoruz. Kömür alimlari için site malikleri ile anlaşamıyoruz. Ben oturumu 100 m ve balkonlarla beraber 125 metre karelik 7 peteği olan ve petek ebatlari diğer dairelere gore daha küçük bir evde yaşıyorum.Bana 2 ton kömür aldırıp dubleklesler Oturumu en az 200 metre olup petek sayisi ve ebatlari bize göre daha buyuk olan bir dubleks için 2.5 ton kömür alıyorlar bu yasal mı neye göre almamiz gerekli tapuda arsa payı olarak yazıyor biz neye göre kömür ve kaç ton almalıyız ayrıca yöneticiler ne aidat ödüyor ne de kömür alıyor bunun itarazini sadece biz yapıyoruz nasıl bir yol izlemeliyiz bilgi verebilir misiniz. Teşekkür ederim.
merhabalar 1 sene önce yeni yapılan bir siteye taşındık sıfır daire içinde baya eksikler kırıklar vardı kapalı otopark çamur patak içinde (hala) hafta da bir araç yıkıyor durumdayız çoklu ailelere nazaran tek kişi yaşayan evde bile durmayan biri için baya yüksek gelen ısınma su faturaları geliyordu yetkili kişiler gelip yönetimin sayaç ayarını yüksekte bıraktığını söylediği halde yüksek gelen faturaların telafisini yapmadılar başından beri yönetimle defalarca arayarak yada yüz yüze konuşup aidatlarımızı hemen ödeyeceğimizi ama bu sıkıntıların giderilmesi gerektiğini konuştuğumuz halde tamam halledeceğiz yapıcaz deyip geri gönderdiler ve 2 3 ay oyalayıp beklettiler bu sıkıntıların bazıları hala giderilmedi ve ödemediğimiz aidatlara ve haksız yere yüksek gelen su ısınma faturasına bile faiz işlediler ne yapmamız gerekiyor
merhabalar .tek parsel içerisinde müteahhit tarafından sadece meskenler den oluşan binalar ve işyerleri inşa edilmiştir.binalar duvarla çevrilmiş güvenlik içerisine alınmış .işyerleri bunun dışarısında bırakılmıştır.yani parsel içerisinde herkesin bir arsa payı var sadece konutlar güvenlik ve duvar ile işyerlerinden ayrılmıştır.bu durumda 20. maddeye göre bu işyerleri aidat vermek zorundamıdır.yani sonuç olarak güvenlikli sitenin hiç bir şeyinden faydalanmıyorlar.
Merabalar benim sorum şu: 5 yildir bir apartmanda kiraci olarak oturmakrayim. Belirlenen aidat miktarini duzenli olarak yatirmaktayim. Fakat apartman yoneticisi 2019 ve 2020 yilindan yakit borcunun oldugunu beyan etmis ve ödedigim aidattan ayri para istemektedir. Bu aidat disi istenen parayi ödemek zorunda miyim, kanunda yeri nedir.? Cevaplarsaniz sevinirim. Simdiden tesekkur ederim.
elinizde ücreti yatırdığınıza dair bir dekont veya ödeme makbuzu yok ise mecbur ödeyeceksiniz.
APT ALTINDA DIŞ CEPHESİ BİNA GİRİŞİNDEN BAĞIMSIZ 30m DÜKKAN KAPICI HİZMETİNDEN YARARLANMIYOR OTOPARKI KULLANMIYOR MERKEZİ PAY ÖLÇER ISITMADAN YARARLANMIYOR.BİNADAKİ DAİRELER 220m 30m OLAN BİR DÜKKAN YİNEDE DAİRE SAHİPLERİYLE AYNI AİDAT BEDELİNİ ÖDEMEK ZORUNDAMI.
Apartmanda aidat ödeme hususunda dükkanların bu gidere katılıp katılmayacağına ilişkin hükümler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında 20. maddede açıklanıyor. Kanuna göre, dükkanlar da dahil tüm bağımsız bölümlerin aralarında başka anlaşma olmadıkça aidata katılmaları gereiyor.
Merhabalar,kiracıyım 3 senedir aynı binada ikahmet ediyorum, dairem bahçe katı ve bahçe çıkış kapısıda bulunmakta, bahçe binaya ait daireye değil fakat bina yönetimi asla bahçe temizliğine, ilaçlanmasına vs dahil olmuyor kiracı olarak kendi cebimizden yapmak durumunda kalıyoruz. (Dİğer katlardan bahçeye ismaritler çöpler ve diğer birçok şey atılıyor böcekleniyor vb.) defalarca belirtmemize rağmen hiçbir eylem alınmadı ve yaklaşık 3 aydır aidat vermekten kaçınıyoruz. Bu yasal mıdır ? böyle bir hakkımız mevcutmudur?
wc den koku geliyor.yonetime soyledim.bina yapilirken catiya boru cikmamislar dedi.takmak cok zor falan filan dedi.her gece uyanip ard arda sifon cekiyorum.uyku duzenim kacti.koku igrenc otesi.aidat vermek istemiyorum bu dorun cozulene kadar.yaptirimi olur mu bana
Aidat ödemelerinin panoya asılması, kişisel verilerin korunması kanununa muhalefet olur. bu şekilde yargılanan yöneticiler de vardır. yönetici ismi dışında birinin ismi ilan panosunda olmamalıdır.
Merhaba bizim apartmanımızda çatıda yapılacak tamir için önceden söz birliği ile anlaşılmış ama bu iş için özel bir toplantı yapılmamıştır. Binamızdan müsait olan bir kat maliki ilgili araştırmalar sonucu sorunun cüzzi bir miktara hal olacağı ve sorunu çözdürebileceği konusunda yönetici ile görüşüp anlaşmıştır ama bulunan ustaya çatı katındaki kat sakinleri iş başlaması sonrası itiraz edip ustayı göndermişler ve kendileri başka bir usta getirip bizden habersiz ( hiçkimseden habersiz yönetici ile birlikde ) Genel kapsamlı çatı yenileme tadilatına girişmişler toplamdada 27.000 tl bize masraf çıkartmışlardır. ve bu masrafı hiçbir ayrım yapmadan arsa payı gözetmeden daire başı 9 a bölüp 3 bin tl olarak ödeyeceksiniz diye aparman girişine bir kağıt asmışlardır ve bu kağıttan başka ne bir resmi evrak ne bir fatura nede başka bir toplantı talebi hiçbir resmiyet olmadan bu para hane başı olarak bizden talep edilmektedir işin en garip yanı bu paranın tamamını yönetici ben ilgili firmaya peşin cebimden ödedim diyerek bu parayı bana ödeyeceksiniz demesidir. ve bu apartman girişine asılan yönetici imzalı kağıdı ben aldım delil olarak saklıyorum sizce bu durumda ne yapmam gerekli.
Merhabalar ben bir toki toplu konutlarında oturuyorum yönetim her ay 100 TL aidat istiyor yatırmazsak icraya vereceğini söylüyor. Fakat 1 senedir aidat ödememe rağmen apartmanda temizlik ve asansör bakımı gibi hizmetler vermiyor parayı neye göre nereye harcadığını bilmiyoruz toplantı sadece blok temsilcilerinin katılımı ile yapılıyor ve toplantıya malikler çağırılmıyor giderler apartman temsilcilerinin salt çoğunluğu ile karar alınarak yapılıyor ve neden hizmet verilmediği sorulduğunda doğalgaz ücretlerini ödemeyen daireler var aidatlar onların doğalgaz faturalarını anca ödüyor şeklinde bir açıklama yapılıyor sizce bu yasal mı.
Merhabalar ben bir toki toplu konutlarında oturuyorum yönetim her ay 100 TL aidat istiyor yatırmazsak icraya vereceğini söylüyor. Fakat 1 senedir aidat ödememe rağmen apartmanda temizlik ve asansör bakımı gibi hizmetler vermiyor parayı neye göre nereye harcadığını bilmiyoruz toplantı sadece blok temsilcilerinin katılımı ile yapılıyor ve toplantıya malikler çağırılmıyor giderler apartman temsilcilerinin salt çoğunluğu ile karar alınarak yapılıyor ve neden hizmet verilmediği sorulduğunda doğalgaz ücretlerini ödemeyen daireler var aidatlar onların doğalgaz faturalarını anca ödüyor şeklinde bir açıklama yapılıyor sizce bu yasal mı ..ne yapmamız gerekli
Merhaba bir sorum olucak bina girişini kullanmayan bir dükkan kıraathane var arkadan kendi kıratanesi kapısını kullanıyor ama bina girişindeki kapı değişim ücretini ve asansör bakımını ödemeli mi ödememeli mi ödemezse apartman mahkemeye verince kazanır mı
Evet, öder; kanun, bağımsız bölümleri mesken ve dükkan olarak ayırmıyor. Bu nedenle aidat bedellerinin dükkan sahiplerinden de alınması gerekiyor.
Kat Mülkiyeti kanunu’nun 20. maddesine göre, tüm kat malikleri, aksi kararlaştırılmamış ise ortak yerlerden faydalansın faydalanmasın tüm giderlere eşit oranda katılmakla mükelleftir.
Merhaba Nisanda kat irtifakı ile mütaahitten aldığım daire ye gecikmeli olarak . Ancak ekimde oturum başladı. Maalesef ekim ayında oluşturulan yönetim ve güvenlik, temizlik işleri olmasına rağmen ağustostan itibaren site aidatı istenmektedir. Henüz doğalgaz bile bağlanmadı.
Aidat ödemek zorundamıyım. Bilgilendirirseniz sevinirim
merhaba
benim parterde dairem var hasansör yaptirma parasi ödüyorum ama hasansörürü hic kulanmiyorum temizlik herseye aydat ödeniyor ama kulanmadim bir seye neden para verem gerekiyor ki
Merhaba antalyada konyaaltı ilçesinde kapıcı olarak çalışıyorum bizim site yönetimi bizden aidat kesiyor resmi tatillerde calisiyoruz çift maaş yatirmiyor ben kapıcı dairesinde kalmıyorum kendı babamın evinde kalıyorum neden vermiyorsunuz dediğimde bu zamana kadar vermedik bundan sonrada vermeyiz diyor sizce bu yasalmi
Merhaba. Benim dairemin bir adet deposu bulunmakta. Yani tek tapuda daire+depo geçiyor. Daire ve depo ayrı kişilerde kirada. Ikisine de ayri ayri aidat vermem zorunlu mu.
Merhaba 10 daire ve 2 dükkandan oluşan bir apartmanda yaşıyorum. Apartmanda 3 dairede ev sahibi yaşamakta, diğer daire ve dükkanlarda kiracılar yaşamaktadır. Dükkanlardan biri kargo firması tarafından işletilmektedir. Kargoya gelen müşteri araçları, kendi yüklü araçları ile otopark giriş ve çıkışımıza engel olmaktalar. Şikayetlerim sürekli havada kalıyor çünkü sabit bir işgal söz konusu değil belli saatlerde mal yüklemesi yapıyorlar ve yan bahçede araçları dükkanları kapanana kadar orada bekliyor sorum şu ki: bu dükkanın sürekli sıkıntı yaratmasından dolayı kullanım alanını kısıtlayıp aidatını oy çokluğu ile m2 ye göre yükseltebilirmiyiz? Bariyer yaptırmak istediğimizde ise apartmanda toplanmış olan kiracılardan da dahil aidattan ödeme yapılabilirmi? Teşekkürler.
Merhaba 10 daire ve 2 dükkanda 3 ev sahibi diğerlerinde ise kiracılar yaşamaktalar. Dükkanlardan biri kargo firması olarak işletilmekte, ancak op giriş ve çıkışını sürekli işgal etmekteler bu dükkanın kullanım alanını m2 olarak kısıtlayıp aidatını yükseltebilirmiyiz? birde bariyer yaptırmayı düşünüyoruz apt her ay düzenli toplanan aidat ile (kiracılardan da alınan) bedelle ödeme yapılırmı? Teşekkürler.
Merhaba ben bir yıldan fazla yurtdışında kaldım merdiveni temizleyen kadın ben geldikten sonra yıllık merdiven parasını istiyor . binanın giderlerini ayrı ödüyoruz zaten .hizmetini almadığımiz birşeyin parasını verme yükümlülüğümuz varmı?
merhaba yonetim olmayan bir apartmandayiz 11 dairelik apartmanda hicbisey yok duz bi apartman oturanlar kendileri temizlik yapmak istemedikleri icin merdivenci tuttular oturanlar arasinda bolusup oduyor baska hicbisey yok apartmanda maalesef bos daireden ucret almak hakmi allah askina
Bonjour,
je suis propriétaire d’un appartement, je n’y habite pas il est vide et je n’y vais que 1 fois pas an pour une période de 1 mois maximum en période d’été
on me demande de payer les cotisations mensuel pou cela je n’ai pas de problème
par contre on me demande également de payer les frais pour le chauffage toute l’année
est ce normal alors que l’appartement est vide donc je n’utilise pas le chauffage les frais son diviser par le nombre d’appartement dans l’immeuble
y a t il un recours pour cela ?
30 yıllık yazlık bir sitede oturuyorum.Bugüne kadar aidat ödedim.Evler müstakil dubleks şeklinde.Evin tapusu KARGİR BİNA diye geçiyor.Tapudan bilgi aldım.Kat irtifakı,kat mülkiyeti ve yönetim planı yok.Bu durumda AİDAT ödemesi yapmazsam sorun olur mu.
Merhabalar. Ocak ayının 7 sinde evi boşaltıp başka yere taşındım. Merkezi ısıtma pay ölçerli boşalttığım evden bana ocak ayının tamamı için yakıt bedeli yansıtıldı. Bunu ödemek zorunda mıyım?
Merhabalar. Ocak ayının 7 sinde evi boşaltıp başka yere taşındım. Merkezi ısıtma pay ölçerli boşalttığım evden bana ocak ayının tamamı için yakıt bedeli yansıtıldı. Bunu ödemek zorunda mıyım? Teşekkürler